Svi su od jednom pametniji od inzenjera koji su te lezajeve i konstruirali... Kad ste vec toliko pametniji od njih, sto ne izmislite onda neki bolji stroj???
Nagledao sam se prerada i dorada za cjeli zivot a nemam ni 30 godina...
Netko je vec napisao, svaki drugi dan maze ombajn i smanjili se kvarovi osjetno. KO ne vjeruje, neka proba neki lako promjenjiv lezaj mazati svaki treci dan i ne vise nego rucnom mazalicom dva puta druknuti mast u njega. Cim procuri, to ne da je puno, nego je PREVISE. Mast kad probije napolje, ostecuje se gumena zastita, koja na kraju zna i pasti s lezaja, prasina ulazi u lezaj i dovidjenja.
Imam samo pozitivna iskustva sa smanjenim podmazivanjem a koristim naj jeftiniju mogucu tursku mast kojoj ni ne znam ime. U pol zime se skori da ju jedva mazalicom isterujem al zato po ljetu na kombajnu ne moze biti bolja.
spasoje je spomenuo lezaj na spojnickoj osovini. Kako mi se cini da sam ja PRVI koji je na mom sadasnjem kombajnu tu mazalicu i podmazao, posto je bila ofarbana kad sam ju nasao. Izvukao sam ju bakrenim crijevom na pristupacnije mjesto i podmazujem SAMO na pocetku sezone taj lezaj, kao i mazalice na pedali kocnice, ruckama za stelanje korpe, i na ruckama mjenjaca.
Neiskusan sam bio kad sam kombajn kupio pa svaki dan podmazivao sve kao manijak pa i mazalice na mjenjacu sve dok nisam podmazao lamelu. Ko mi kaze da maze SVE mazalice svaki dan na malom zmaju ja mu u oci kazem da laze posto znam da sezonu nece izdurati do kraja s lamelom.
Takodjer lezajeve na slamotresima drvene mazem samo pred sezonu strnih zitarica i pred sezonu soje. Kolega koji je kupio zmaja 780 iz 1963.g. uopce nema mazalice na slamotresima i nema ni malo lufta na njima dok sam ja moje lezajeve mjenjao cim sam ga kupio i vec se pomalo klimuckaju iako sam ih natopljavao u ulje cjelu zimu i podmazujem ih mascu...
Ne znam zasto se prema domacim, da ne kazem "istocnim" strojevima ljudi tako ponasaju... NITKO ziv ne cita upute koje su dobili uz neki stroj a te iste upute za koriscenje i odrzavanje je napisao onaj covjek koji je bio dovoljno pametan da taj stroj izmisli, konstruira i pusti ga u pogon... NE, nasi ljudi su pametniji jer imaju "zivotnu skolu" a "inzenjeri sjede, piju kavu i samo nesto tamo crtaju a da kombajna zapravo nisu ni vidjeli u zivo... otkud da oni znaju kako se takav stroj odrzava?!?"
Dok god takvo razmisljanje postoji, necma napretka...
Pokusat cu u ormaru iskopati knjigu od zmaja 132RM sa shemom i intervalom podmazivanja pa gledajte i ucite od pametnijih ljudi...