ZMAJ kombajni

TRENJE...je kljucni faktor koji mast stvara ako se naliva u nepropisnim dozama,e sad konstruktor nije naveo kolicinu vec samo vremenske intervale,pa je ostalo mesta za rasprave u nedogled.Sta se desava sa previse masti...kuglice su zarobljenje mascu pa povremeno prestaju sa kotrljanjem te pocnu povremeno kliziti pogotovu ako je lezaj rasterecen,sto automatski dovodi do povecane temperature i skracivanja veka trajanja lezaja.Ovo se otprilike moze opisati primerom {zasto se ne moze trcati po vodi}

Kvalitet je presudna u svemu naravno... Bas zbog toga podmazujem svaki dan, a mast jednostavno iscuri, kad pocnem pumpati mazalicom, jednostavno se osjeca kao da je lezaj prazan.. znam da bi bilo dobro podmazati sa nekom masti za vece temperature ( litijumskom ili koja vec) al skupo je to.. Zato mazem svaki dan sa ovom masti koja mi je dostupna i mislim da je to ispravno...

Ljudi,nemojmo se zavaravati da lezaj moze da crkne "preteranim" podmazivanjem. Moze,ako se maze svakog dana ne kvalitetnom mascu,koja vise stete pravi nego koristi,jer je toliko gusta(kao puter) i vece trenje pravi nego sto podmazuje(primer ona najjeftinija sto se moze naci po najlonu). Redovnim podmazivanjem mascu kao sto je LPD ili neka koja su bolja,ujedno i skuplja,ne moze doci do crkavanja,jedino da negde udje prasina(sto kod Zmaja i nije toliki problem),ili kada su u pitanju lezajevi male "poljoprivrede". Mada danas je problem i kvalitetne lezajeve naci,svasta uvaljuju....

Svi su od jednom pametniji od inzenjera koji su te lezajeve i konstruirali... Kad ste vec toliko pametniji od njih, sto ne izmislite onda neki bolji stroj???

Nagledao sam se prerada i dorada za cjeli zivot a nemam ni 30 godina...

Netko je vec napisao, svaki drugi dan maze ombajn i smanjili se kvarovi osjetno. KO ne vjeruje, neka proba neki lako promjenjiv lezaj mazati svaki treci dan i ne vise nego rucnom mazalicom dva puta druknuti mast u njega. Cim procuri, to ne da je puno, nego je PREVISE. Mast kad probije napolje, ostecuje se gumena zastita, koja na kraju zna i pasti s lezaja, prasina ulazi u lezaj i dovidjenja.

Imam samo pozitivna iskustva sa smanjenim podmazivanjem a koristim naj jeftiniju mogucu tursku mast kojoj ni ne znam ime. U pol zime se skori da ju jedva mazalicom isterujem al zato po ljetu na kombajnu ne moze biti bolja.

spasoje je spomenuo lezaj na spojnickoj osovini. Kako mi se cini da sam ja PRVI koji je na mom sadasnjem kombajnu tu mazalicu i podmazao, posto je bila ofarbana kad sam ju nasao. Izvukao sam ju bakrenim crijevom na pristupacnije mjesto i podmazujem SAMO na pocetku sezone taj lezaj, kao i mazalice na pedali kocnice, ruckama za stelanje korpe, i na ruckama mjenjaca.

Neiskusan sam bio kad sam kombajn kupio pa svaki dan podmazivao sve kao manijak pa i mazalice na mjenjacu sve dok nisam podmazao lamelu. Ko mi kaze da maze SVE mazalice svaki dan na malom zmaju ja mu u oci kazem da laze posto znam da sezonu nece izdurati do kraja s lamelom. ;)

Takodjer lezajeve na slamotresima drvene mazem samo pred sezonu strnih zitarica i pred sezonu soje. Kolega koji je kupio zmaja 780 iz 1963.g. uopce nema mazalice na slamotresima i nema ni malo lufta na njima dok sam ja moje lezajeve mjenjao cim sam ga kupio i vec se pomalo klimuckaju iako sam ih natopljavao u ulje cjelu zimu i podmazujem ih mascu...

Ne znam zasto se prema domacim, da ne kazem "istocnim" strojevima ljudi tako ponasaju... NITKO ziv ne cita upute koje su dobili uz neki stroj a te iste upute za koriscenje i odrzavanje je napisao onaj covjek koji je bio dovoljno pametan da taj stroj izmisli, konstruira i pusti ga u pogon... NE, nasi ljudi su pametniji jer imaju "zivotnu skolu" a "inzenjeri sjede, piju kavu i samo nesto tamo crtaju a da kombajna zapravo nisu ni vidjeli u zivo... otkud da oni znaju kako se takav stroj odrzava?!?"

Dok god takvo razmisljanje postoji, necma napretka...

Pokusat cu u ormaru iskopati knjigu od zmaja 132RM sa shemom i intervalom podmazivanja pa gledajte i ucite od pametnijih ljudi...

Slazem se sa Bobom zasto amzati svaki dan sve mazalice.... Nema potrebe za tim,ni ja to ne radim,ali svaki dan na Claas-u mazem lezajeve bubnja (obavezno) i na Zmaju lezajeve prijemnog bitera i isto bubnja kao i oko hedera pored kose i toh pokretnih elemenata...

Ne mazzem svaki dan sta ti sad znam tamo one mazalice koje sluze da prolkiza ako zaglavi spirala (znate na sta mislim) ili oko menjaca...

O podmazivanju se raspravljalo x puta u ovoj temi.Ima članova koji su preteranim podmazivanjem sebi učinili medveđu uslugu.

Svoje misljenje sam izneo,mozete ga zaobici u sirokom luku, kao i svako naredno.
Ne pricam konkretno o tom zmaju,nego uopsteno o lezajevima.
Ne mazem ni ja,ali cisto da ce lezaj crci ako uvek ima masti,mi je malo apsurdno,ali da "ne pametujem" dalje.
Drveni lezajevi ni nemaju potrebu za podmazivanjem,mozda jednom pred sezonu.
Toliko o inzenjereima kad se zmaj proizvodio 30god.bez ikakvog usavrsavanja! Kao i ostala nasa industrija,protiv koje nemam nista,cak sta vise je i cenim kakva je pre i bila,i koji je kvalitet postojao,samo steta sto je nisu poboljsali....
Toliko od mene.

Prvo treba malo da prostudirate nauku o trenju (Tribologiju) pa onda možete da iznosite ovakva pogrešna mišljenja.
Nije kriv ni Zmaj ni IMT ni IMR pošto sam te firme posećivao za vreme studija i oni su stalno tražili od fakulteta da im iznadje unapredjenja, ali je uvek kočnica bila država koja nije dozvolila povećanje cene kombajna i traktora.Tako da nisu krivi inženjeri ni tehničari pa ni majstori tih fabrika nego DRŽAVA. Pogledajte tabelu podmazivanja i koje se mazive masti preporučuju za podmazivanje, a ne da svako navodi kako koristi neku i ta je zakon.Znači kod nas je kao i na ovom forumu sramota nešto pročitati, a u to sam se mnogo puta uverio.

Nakon ovako dugackog posta koji sam napisao moram dopisati i ovo...

Prica moj nekadasnjeg profesora "uporaba i odrzavanje poljoprivredne mahanizacije" koji je tad radio gao sef odrzavanje na jednom ovecem kombinatu...

Na jednom od mnogobrojnih kombinata u HR koji su u poslijeratno doba dobivali donacije iz Amerike u vidu traktora, tanjuraca, plugova i razno razne mehanizacije...

Dosao amer da pusti strojeve u rad i da pokaze kako se odrzavaju i sta ti ja znam sta sve ne. I poceo podmazivati tanjuracu i u svaku mazalicu drukne dva-tri puta i ide dalje... Pocelo komesanje medju "rajom" koja je to u nevjerici gledala i odmah su krenuli komentari kako ovaj nikad nije vidio stroja, da "sta on zna", "sparan i skrt, pa mu zao i masti..." i takve slicne dosjetke.

Vucne tanjurace su obavezno morali podizati u okretanju pa su se opet ljudi poceli cuditi "kako ovaj nista ne zna"...

Nakon nekog vremena su se poceli kvariti traktori, crkavati mjenjaci, potrosnja visoka i naravno pocele price kako su Amerikanci poslali robu s greskom...

E, dosao poslije izvjesnog vremena amerikanac da vidi u cemu je problem a nije znao sta je, u sustini, "balkanac" koji radi za malu placu i kad mu se ne radi da on namjerno potrga stroj.

Ujutro kad su kretali u rad s traktorima, svi samo po gasu, nit se ulje gledalo, nit se cekalo da se pritisak ulja podigne, da li ima pritiska ulja u mjenjacu ili nema, ma boze sacuvaj. Poceo ih je ispitivati kakva je "po knjizi" procedura za pocetak rada s traktorom i nitko ziv od sofera nije znao posto niti jedan od njih nije procitao uputstva za taj traktor, nisu znali za sto sluzi pola tipki u traktoru, proklinjali su "struju" dan i noc...

Od onda se amerikanac vise na kombinatu nije pojavljivao posto je saznao sto znaci "balkanac" te da nema pametnije rase na svijetu.

Ne znam kako je kod vas bilo po srbiji ali kod nas je to bilo za plakanje, bar po prici koju mi je pricao profesor...

Takodjer nevezano za odrzavanje, jednom prilikom kad se guma na vucnoj tanjuraci probusila nitko od ljudi na kombinatu nije znao da postoji tubeless guma pa su se opet psrdali sa stedljivim amerikancima i u sve tockove su stavljali unutarnje gume, iako nisu bili ispusteni. Glavno da amerikanac nista ne zna a uvijek su bili 3 koraka ispred europe i 30 koraka ispred balkana...

Izvinjavam se na jos jednom odugackom komentaru. Molio bih neka moderatori ostave dok ljudi ne procitaju pa neka obrisu kasnije...

Jos levator i bunker da mu napravim i krecem u vrsidbu :osmeh:

[video]http://poljoinfo.com/attachment.php?attachmentid=6860&d=1392229862[/video]

[video]http://poljoinfo.com/attachment.php?attachmentid=6859&d=1392229859[/video]

Bobo, evo jos jedan primer da nemora da znaci svakodnevno podmazivanje. Lezajevi na dobu i biteru. To se menja jednom u 10-15 godina, a nepoodmazuju se ni jednom. Ja na svim 11206 imam mazalice i stavljam kvalitetne lezajeve i dok sam ih podmazivao svakodnevno imao sam problema, sad na svaki drugi dan podmazem ko sat radi.

Tu nisam nista, tu cu ove godine nesto da osmislim, ali svuda gde god ima solja tu je ubuseno i podmazuje je lezaj.

Nazad
Vrh