ZMAJ kombajni

Za desni lezaj isto na njivi po mogucnosti u hladu a kad menjam osovinu ide sve napolje sa kucistima odvoji se heder i povade klinovi,posle nabijem lezajeve u kucista i sve komplet vratim na mesto.

Ciro, ne znam na koju foru moze biti lakse skidati bunker s kombajna i veliku remenicu skidati dok je osovina na kombajnu i mjenjati lezajeve dok su kucista na kombajnu?? Ipak mislim da je lakse odvrnuti 4 sarafa i skinuti 3 remena i lanac i cjela osovina ide napolje komplet s kucistima. Ako nesto treba pod presu, moze se. osovinu kompletnu nosis u hladovinu i tamo ju sarafas... Skoro sam se spreman kladiti da ja to bre razmontiram i smontiram nego ti i da se manje i napatim...

Imao sam zmaja 133 pet godina a za ovaj problem sa prijemnim biterom sam saznao ovde na forumu, mozda sam imao srece.

Nesto ti se onda zbilja potrefilo... Znas i sam da se sve moguce i nemoguce pokrece preko te osovine... jedino mjenjac i kipanje iz bunkera idu direkt preko motora, drugo sve na prijemni biter... Ludi englezi smislili a ovi nasi jos ludji pa prekopirali ;)

Bobo ja nekazem da mozda nije brze ali ja sam prvi put tako odradio jbg,na greskama se uci... :ppozdrav:

Od kada sam prešao na lance, nije mi nikada otišao ležaj na P. Biteru.Šta je razlog neznam .Možda što mirnije radi. Prije sam menjao slično kao i BOBO. Njteže je skinuti veliku remenicu zakaiš.To treba izbegavati.

Lezaj hoce otici cesto zbog lufta na galvcinama remenica, klimaju, vibriraju, i prave velike sile na osovine i lezajeve. Ljudima je preskupo da kupe nove osovine i glavcine a niko kog poznam s malim zmajem to ne podmazuje, kazu da ce podmazati remen i da ce remen proklizavati... Od kako sam stavio nove osovine i glavcine, nema lufta ni malo, podmazem glavcine dvaput u sezoni i nema brige. remen i lezajevi na prijemnom biteru mi traju vec dvije ili tri sezone bez greske... Prije ovog zahvata, sam lezajeve i remenje mjenjao za "dobar dan".

Kad vec pricate o osovini prijemnog bitera na 133, recite mi kako vadite klin neko to zove kajla iz velike remenice.

Ja zavarim za njega neku polugu od 1 meter i to prosecem da okoraci kajlu ne da je lomi. Na suprotni kraj zavarim neko jace zeljezo. Oslonem na nesto tu polugu da se nelomi i vrti. Malo zagrejem i ravno macolom niz polugu udaram u to zeljezo sto sam zavario.I tako je cupam.

Sto se tice mazanja ja svako jutro mazem sve glavcine zatim lezajeve bubanj ,biter 1 biter 2 a ciganku i varijator voznje tj onu mazalicu na vrhu osovine varij. voznje mazem i popodne.sve ostale bar svaki drugi dan.

Nisam znao da 133 moze da se prebaci na lanac. Jel kombajn sporije radi kad se prebaci na lanac?
Jedno glupo pitanje... poskidao sam iglice i letve sa vitla, tj pocupao kao magarac, kad smo radili suncokret i kukuruz pa sad nznm kako cu nove da pravim. Jel moze da radi zito sa klot vitlom, samo sa sipkama? Meni ne deluje kao problem.

nIJE MI JASNO KAKO SI USPEO POKIDATI IGLICE ili letve.Letvee se lako naprave i zarezu za igle .Mozes izbusiti sipke i kupiti iglice koje idu na gole sipke. Ako imas malu povrsinu mozes i tako ovrsiti. a sta ces ako pude poleglo .Da netreba ne bi ih pravili.Vise ce kidati vlati bez igala .

Poskidao, nisam kidao iglice :), nisamo mogli da radimo sa njima , a letve su neke poispadale jednu je kombajn usisao do pola, pa sam par pocupao kad sam popizdeo, jer su samo smetale a sve se klima, cak mi je i jedna sipka ispala u radu. Imam te iglice sve ali sad bez letava ne mogu da stoje, a vidim da na Klas kombajnima nema letvi samo iglice i sipka.

Kupis brodski pod i skines onu izbocinu nozem ili oblaricom.moze i daska ..Iseces na meru .Stegnes 7-8 komada sa stegama zajedno sa jednom starom.Malom motorkom na struju ili nekim cikularom useces one zareze po starom sablonu.Pola sata posla j to .

Imam brodski pod u steku vec... hvala na savetima, pojma nisam imao da te iglice i letve znace u radu a niko nema da objasni.

Sta nije jasno .Kako bi digao polog sa sipkom da nema iglica. Koliko bi lomio vlati stablo da pustis sipku dublje. Ovako ako je uspravna podesis da hvata 15-ak cm. i to je to .Igle se onako lagano provlace.
Ta mi jedilema slicna onom pitanju, Sta ce vozilu kocnice kad svejedo jednom mora stati.
Spomenuo sam br. pod zato sto on ondgovara po sirini i debljini samo skines ono rebro (ispupcenje \) a ono supljo okrenes prema sipki.

Kajlu ako vadim iz siroke remenice, znaci da moram mjenjati taj lezaj. Sve skinem kako sam prije opisao, lezaj izrezem i razbijem i on silazi u komadima. Odvrnem osiguravajusi saraf s remenice, i nadjem cjev kojom lupam po remenici da propadne dolje (kako nema lezaja sad ima mjesta da se nabije. i samo neka krene centimetar-dva uzmem kovacka klijesta i samo ju izvucem...

Prvi puta kad smo skidali patili smo se dva dana posto nismo htjeli razbijati lezaj. Nosio sam na kraju osovinu na ispresavanje koliko smo jos nabili lupanjem kajlu u remenicu. Kasnije smo se opametili i da vidis kako silazi ;)

Sto se mazanja tice, necemo decki pretjerivati. Pise lijepo u knjizici koja je uz kombajn dosla sta se i na koliko RADNIH sati maze. Ako vam vrsalica danas tuce 10 sati, onda u redu svaki dan mazati, mada se vecina kombajna maze na 20 radnih sati ako se dobro sjecam.

Pred sezonu podmazem apsolutno sve od pocetka do kraja. kasnije svaki drugi-treci dan (ovisi od kolicine posla) podmazujem osovinu prijemnog, odbojnog bitera i bubnja, glavcine na varijatoru bubnja, gornju i donju osovinu uvlacnog grla, glavcine varijatora voznje, i SVAKI dan cigancicu, skoljke na kosi i lezaj kod ruke cigancice.

Sezona rada kombajna u zetvi strnih zitarica mi traje nekih 10-ak dana i do soje mir. U zetvi soje (10-ak jutara vrsim dva-tri dana) mazem cjeli kombajn samo jednom i pred garaziranje sve preletim i malo ukljucim vrsalicu na 10-20 sekundi i otpustim remen na varijatoru bubnja...

Svaki dan da ga mazem, unistio bi zastite na lezajevima, prasina bi u njih ulazila i onda nisam napravio nista. To sam prve godine napraviocima sam doterao kombajn, terao mast u svaki lezaj dok nije probila napolje, i tako svaki dan, zastite s lezajeva poispadale i poderale se. To nije posao. Ovako druknem svaki drugi treci dan dvaput mazalicom u lezajeve i to je to. Samo na kliznim lezajevima (cigancica) teram mast dok ne procuri napolje.

Kjalu vadim isto ko spasoje zavarim na nju metal u obliku slova T i udri cekicem.... Jer mislite na letve i igle na vitlu??? :sta:

Sta nije jasno .Kako bi digao polog sa sipkom da nema iglica. Koliko bi lomio vlati stablo da pustis sipku dublje. Ovako ako je uspravna podesis da hvata 15-ak cm. i to je to .Igle se onako lagano provlace.
Ta mi jedilema slicna onom pitanju, Sta ce vozilu kocnice kad svejedo jednom mora stati.
Spomenuo sam br. pod zato sto on ondgovara po sirini i debljini samo skines ono rebro (ispupcenje \) a ono supljo okrenes prema sipki.

Ma mnogo ja znam kako, polog sam video u jednom cosku letos na njivi i na slikama, nisam ni razmisljao o tome, imam masu stvari da naucim. Ovo za lom stabla sam skontao, pustim ga samo da kaci vrh vlata, mada na 780 se vitlo tesko steluje po visini, nema komandu za to, nego kljucem zatezes federe na krajevima hedera... da ne gusimo temu bitno da sam ukapirao da ne ide bez iglica :D pozz

Koliko znam na ZMaja 780 je nemoguce podici vitlo??? Samo napred anzad postoji mogucnost i to mozes dok vozis da podesavas...

Nazad
Vrh