Kajlu ako vadim iz siroke remenice, znaci da moram mjenjati taj lezaj. Sve skinem kako sam prije opisao, lezaj izrezem i razbijem i on silazi u komadima. Odvrnem osiguravajusi saraf s remenice, i nadjem cjev kojom lupam po remenici da propadne dolje (kako nema lezaja sad ima mjesta da se nabije. i samo neka krene centimetar-dva uzmem kovacka klijesta i samo ju izvucem...
Prvi puta kad smo skidali patili smo se dva dana posto nismo htjeli razbijati lezaj. Nosio sam na kraju osovinu na ispresavanje koliko smo jos nabili lupanjem kajlu u remenicu. Kasnije smo se opametili i da vidis kako silazi
Sto se mazanja tice, necemo decki pretjerivati. Pise lijepo u knjizici koja je uz kombajn dosla sta se i na koliko RADNIH sati maze. Ako vam vrsalica danas tuce 10 sati, onda u redu svaki dan mazati, mada se vecina kombajna maze na 20 radnih sati ako se dobro sjecam.
Pred sezonu podmazem apsolutno sve od pocetka do kraja. kasnije svaki drugi-treci dan (ovisi od kolicine posla) podmazujem osovinu prijemnog, odbojnog bitera i bubnja, glavcine na varijatoru bubnja, gornju i donju osovinu uvlacnog grla, glavcine varijatora voznje, i SVAKI dan cigancicu, skoljke na kosi i lezaj kod ruke cigancice.
Sezona rada kombajna u zetvi strnih zitarica mi traje nekih 10-ak dana i do soje mir. U zetvi soje (10-ak jutara vrsim dva-tri dana) mazem cjeli kombajn samo jednom i pred garaziranje sve preletim i malo ukljucim vrsalicu na 10-20 sekundi i otpustim remen na varijatoru bubnja...
Svaki dan da ga mazem, unistio bi zastite na lezajevima, prasina bi u njih ulazila i onda nisam napravio nista. To sam prve godine napraviocima sam doterao kombajn, terao mast u svaki lezaj dok nije probila napolje, i tako svaki dan, zastite s lezajeva poispadale i poderale se. To nije posao. Ovako druknem svaki drugi treci dan dvaput mazalicom u lezajeve i to je to. Samo na kliznim lezajevima (cigancica) teram mast dok ne procuri napolje.