ZMAJ kombajni

Ima kolega moj 780 specijal, na njemu ima dosta colovih navoja i engleskih oznaka. Ima tvornicko kvacilo, doduse neki cudan sistem, al ima) bunker, i rucka varijatora mu je kraj sjedala i ima nazubljenu podjelu i uvijek rucku pomices za par zubi gore ili dolje, zanimljiv sistem. Kocnice nikad nije ni imao a ljudi koji su u "zlatna vremena" imali 780 su prepravljali od stojadina diskove i celjusti i to je u mjestu stajalo.

Kod mene na 132rm je lamela bila proklizavala i stavio sam originalnu njegovu (krutu, bez federa) i sluzi vec dvije godine bez greske, pazljivije se pusta kvacilo i nema cukanja i skakanja.

Nekidan sam doterao kolegi 132 i njemu kad samo dirnem rucku varijatora da ubrzam, skoci kao lud. Bit ce da je netko izvadio prigusnicu iz crijeva, i to ima da kida pogonsko remenje kao ludo. a nikad usporiti... Sve u svemu, s tim kombajnom se u mjenjanju brzina MORA stati u mjestu i MORA se vratiti varijator do kraja bez obzira imao kvacilo ili ne. Evo kod mene je mjenjac radio 5 sezona bez greske i lane mi se sruni jedan lezaj i 4 sata smo stajali i kombajn je opet vrsio. Kad sam kupio kombajn SVI koji su radili s malim zmajem su mi rekli da apsolutno prije svake sezone skidam mjenjac i pregledavam jer oce odlaziti lezajevi i osovine a samim time i zupcanici u njemu. Ja samo pred sezonu ispustim ulje i gledam je li prljavo ili nije i to je sva mudrost.

Stos je u tome sto su svi mahinalno raspajali sipku koja vezuje rucku varijatora i pedalu kvacila, da ne moraju svaki puta ubrzavati kombajn, i onda mjenjac tu jako puno trpi i prije odlazi... Kod mene je to doslo raspojeno i ja sam ponovno spojio i podesio oprugu i nema greske godinama rada po svakakvim terenima. Eto, dva lezaja u 5 godina. Zanemarivo.

Videcemo koliko ce moj menjac da izdrzi,za sad nikad nije otvaran vidi se ali kombajn nije nista ni vrsio dok nije dosao kod mene.... Kod mene na 132 ta sipka sto vraca varijator povezana i cim zgazim kvacilo varijator se vrati do kraja... Sace treca sezona od kad ide 132 kod mene a zamenio sam samo lezajeve na prijemnom biteru,lezajeve na slamotresima,onu gumu sto trese sita i to je od zamene posle pretresa kad sam ga kupio... A kad sam ga doterao bilo je uzas,od stajanja skoro sve zardjalo i zapeklo,ni jedna rucka ni za varijator ni za heder ni za vitlo nije mogla da se pmeri koliko su zapekle,kocnize skroz zapekle,motor puko blok od mraza i kaisevi svi propali od stajanja..... Ali sreca pa je bio na trupcima pa gume ostale citave,i NIKAD nije ni jedan tocak skinut sem sad desnog prednjeg zbog motora.. :osmeh:

Ali kombajn sigurno stojao preko 10 godina na istom mestu bez paljenja i pomeranja..

A, eto... mene samo zivcira sto korpa ima one limove sa strane visoke i preko zime pohrdja i ne mozes korpu podesavati... Spricao sam WD pred zimu, zabijao srafciger da odmaknem malo taj lim od stranice da ulje i wd probiju, razradim korpu da ide mislina, podesim sve, i na proljece ona opet zapekla. Jedino mi to na malom zmaju trenutno jede zivce, prije je to bio prijemni biter, koji je imao vitlavu osovinu pa je u sezoni prozvakao 2-3 desna lezaja. kako sam kupio novu osovinu teram dvije godine s jednim lezajem i jos se ni ne osjeti da klima i malo.

Taj prijemni biter je vrhunac inzinjerstva!!!!!!!!!!!!!!!! DA sve tide preko njega pa to nije normalno!!!! Onaj desni lezaj sta on pretrpi samo on zna!!

Korpu mi nepominji jer znam sta sam ja patio kad sam kupio kombajn (kad stoji preko 10god) mozes misliti kako je to zapeklo!!!!! Ja sam to tad jedva razradio ali sad nema da blokira....

Ostalo je manje vise uredu jer ipak je to kombajn malog kapaciteta pa sa njim samo polako....

Od kako sam stavio novu osovinu prijemnog bitera i obadvije glavcine te osovinu bubnja novu i obadvije glavcine nove FAG c3 lezajeve na obje osovine, dvije sezone al da se imalo cima ijedna osovina...

Prije je osovina prijemnog bitera bila malo vitlava, kidalo se remenje zbog lufta u glavcinama i kajlama i desni lezaj je stradavao malo-malo... I sad ga iz navike vozim na kombajnu u rezervi, ali podmazujem ga cesce nego ostale lezajeve. Mast koristim neku tursku na gumenoj bazi i zadovoljan sam. kanta 16kg u Rumi 20€ jeftina a radi radnju...

Citao sam bas po ovom forumu da se MORA staviti veci lezaj, ili dva standardna ne desnu stranu da ce uvijek biti problema s tim, pa su me savjetovali da stavim dvoredni samougadjajuci lezaj na desnu strani prijemnog bitera sto ne dolazi u obzir posto bi ga u 10 minuta prasina postopala skroz na skroz, onda su mi govorili da bacim "glupe" remenice i da za pogon bubnja stavim lanac, da remenje ne valja... Bilo je svakakvih "strucnjaka" a kad sam rekao da idem uskoro u sabac po osovine rekli su da necu s tim napraviti nista, da osovina nikad ne stradava i da zbog nje ne odlaze lezajevi. Sta da im kaze covjek...

Moja osovina je bila na strugu da se otkrije dal "baca" ali sva sreca nije kriva... Cena joj je ja mislim 80e kad sam pitao za novu... MA samo da su ga malo rasteretiri taj prijemni biter da ne ide sve preko njega,a da budemo realni taj lezaj je mali za to opterecenje!!! Da je bio bar iste velicine ko i levi...
Ih bre Bobo ti nosis taj lezaj kod sebe ali ja to nikad ne bi rasturao u njivi... Em nemam alat kod sebe em nemam volje da srafam na suncu... :osmeh:

90% stvari rjesavam u njivi... lezajevi, remenje, sve su to manji zahvati...

Kod Bucala u Sabcu osovina prijemnog bitera placena 115€, osovina bubnja 95€, glavcine 4 komada mislim 20€ svaka i mislim da sam dvije kajle i ona tri dugacka sarafa platio 7€

Bilo je nekog popusta posto sam iz HR dolazio po to u Sabac. Tek mi onda kazu da dolaze i u Rumu i da su mi mogli sve ponesti sto sam trebao.

JA se tacno secam da sam nasao osovinu bitera za 80e... Posto mi je lezaj stradao i blokirao a osovina pocela da se vrti kroz lezaj i mislio sam da nema nista od nje pa da kupim novu i pitao sa kad ono 80e.. Nije ni skupa bila,ali jeftinije sam prosao sa starom osovinom i Co2 aparatom.. :osmeh:

Sinisa kad pukne tad ce da radi 80-100e i teraj dalje.. :ppozdrav:

- - - - - - - - - -

A ovako se to i odradi pred sezonu.. :osmeh:

img1913.jpg

img1908.jpg

Ma kakvi... Ovo je ludost, ja moju skidam komplet s kucistima i lezajevima... Sad kako je sve namjesteno, samo pred zimu obavezno varijator bubnja popustim dokle ide posto bas i ne vjerujem da nategnuti remen ne moze ove nove osovine savinuti kroz 6 mjeseci stajanja...

Pa kabinu nemam na kombajnu??? :sta: A bunker sam uradio tako da mogu da ga skinem za 10min i radim ko covek... :osmeh:

- - - - - - - - - -

Ma kakvi... Ovo je ludost, ja moju skidam komplet s kucistima i lezajevima... Sad kako je sve namjesteno, samo pred zimu obavezno varijator bubnja popustim dokle ide posto bas i ne vjerujem da nategnuti remen ne moze ove nove osovine savinuti kroz 6 mjeseci stajanja...

Kako mozes prijemni biter da skines komplet sa kucistima???? :sta: Moras prvo heder da otkacis???

Ludost je skidati bunker a pogotovo izvlaciti osovinu iz kucista ovako... Heder se ne mora otkopcavati, samo ga pustis na dvije palete malo jace i "cimnes" kombajn par puta da heder bas dobro legne na njih. povadis klinove, skines onaj poprecni lim, dvoredni lanac, remen za pogon bubnja, i kad su vec poluge za dotezanje remena rasarafljene, skines i obadvije remenice s prijemnog bitera, odvrnes ona 4 velika sarafa, skines remenje s lijeve strane i kompletan ide napolje.

Desni lezaj kad se mjenja, samo otpustim remen, skinem poluge, skinem remen, remenice, vadim kajlu, seger, dvoredni lanac skidam i lancanik. odvrnem desno kuciste i od njega odvojim poprecni lim i izvucem kompletno kuciste s lezajem napolje, na platformi za uvrecavanje iscekicam napolje, nabijem nov unutra, namazem ga, i vratim. Sve ukupno ne traje mozda 45 minuta. Ako nisam u zurbi, oteram kombajn u neki hlad kraj bilo koje od obliznjih sikara ili grmova i sarafam u miru uz pivo...

Meni bilo jednostavnije ovako nego da otkacinjem heder bas zbog toga sto se na mom kombajnu bunker skida zacas,mnogo bi vise trajalo otkacinjanje hedera neko skidanje bunkera...
Ja od srafanja na njiv nista ne radim,a jok... Nemam ni alat na kombajnima,kad nesto crkne zovem caleta da zavrsi ili obrnuto i kraj... Srafanje kad stignemo kuci preko noci... :osmeh:

Nisi razumio... heder ne odvajam od kombajna... a kad vratim osovinu prijemnog bitera nazad, klinove uglavim u kucista i heder ponovno zakopcan. Stavim ga na palete da cvrsto stoji i da ne mrda nikud...

Ja nisam tako radio... Ja na gore uslikani nacin... I nije bilo tesko nista,skinuo sam zacas...

Nazad
Vrh