ZMAJ kombajni

Šta mislite koliki bi heder mogao terati 142 u normalnoj pšenici kosidba 10 cm od tla prvom i sa min. varijatora. Ja mislim da bih mogao 7m. Tako da to sve zavisi od puno faktora i šta kome odgovara.Kod Bobe @ su takve njive ,sa nagibima i mali ulazima pa mu odgovara manji .
Ja sam uvek za veći heder ako je moguće.
Manje okretanja ,manja brzina kretanja ,Manji put predje kombajn ,pa mora biti i potrošnja manja. Bilo bi logično.
Matematika je jednostavna ,ako kmbajn sa hederom 3.6 se kreće 5km na sat na 2.5 km, brzine bi morao imati heder 7.2 da bi protok mase bio isti.

evo par informacija o kombaju sa snimka . bunker zapremine 2500 kilograma unutra dodata jos jedna spirala i namesteno da malo estetski izgleda ne kao na 143ci da zapinje zice po selu. Klima sa mesovitim delovima od forda i fiata ,naravno postavljena tako gde nesmeta i gde ima mesta da se radi oko nje . Hladnjaci su predimenzionisani ali to nam je bila prva ugradnja ali sto kazu od viska glava ne boli. heder smo suzili zbog prolaza na 3.80. kamera je investicija od 200 eura monitor moze da prati do 8 kamera . A sto se tice kraceg hedera iz iskustva mogu da vam kazem da imam veci ucinak nego sa redovnim hederom :ppozdrav:

Gledaj, jasno je meni da postoje svakakvi mamlazi kojima se cak ni izmedju dvije razlicite kulture ne da prestelavati kombajn. Ima i ovdje takvih... NO, pitam ja tebe, vrsis nizbrdo nekih 50m a u bunker ne upada skoro pa nista. Dodjes na kraj njive, i kombajn se tokom okretanja iznivelira al je sad nagnut na stranu... Sita NEMA SANSE da progutaju svo zrno. Uz brdo kad idem, hvatam manje u otkos i idem polakse da sto manje mase dodje do sita a kad sidjem dolje polako se ispravljam da sita propuste vecinu zrna. To je na pojedinim njivama jednostavno tako. Poslije takvih njiva gdje sam nizbrdo upravljao kocnicama dok nisam nabavio tegove za zadnje tockove, vrsidba po ravnom mi dodje apsolutno kao odmor...

Svaka cast na smelosti da vrsis sa 133 na tolikim nagibima da upravljas kocnicama.... Skidam kapu stvarno... Jedino cega se plasim su njive na nagibima,i kad pogledam neke snimke na internetu stvarno me zadivljuju ti vozaci na smelosti...
Za mene nema tih para za koje cu ja da vrsim na tim nagibima i d ase strecam sto puta i da dovodim is ebe i sve u opasnost... JOK.. Jos jednom svaka ti cast... :ppozdrav:

Svaka cast na smelosti da vrsis sa 133 na tolikim nagibima da upravljas kocnicama.... Skidam kapu stvarno... Jedino cega se plasim su njive na nagibima,i kad pogledam neke snimke na internetu stvarno me zadivljuju ti vozaci na smelosti...
Za mene nema tih para za koje cu ja da vrsim na tim nagibima i d ase strecam sto puta i da dovodim is ebe i sve u opasnost... JOK.. Jos jednom svaka ti cast... :ppozdrav:

Nije strasno. heder se vozi po zemlji a zadnji tockovi nisu toliko u zraku, vise drljaju po zemlji. Ako imas vise od pola bunkera, dizes heder a odvaja se zadnji kraj od zemlje. Malo pazis, cesce kipas na takvim terenima i to je to. Veci mi problem predstavlja terati malog zmaja po uzduznom nagibu, bunker je s lijeve strane, kabina isto tako, nije centriran po pitanju tezista, pa se desava ako je lijeva strana "nizbrdo" i da mi desni tocak krene proklizavati, i ne mogu dalje naprijed, znaci da prebacuje teziste na lijevu stranu i nista drugo nego rikverc, kipanje i ides dalje. Nemam puno takvih njiva (4-5) ali ako se mene pita i jedna je previse. Ako se mozes postaviti tako da kabina ide "uzbrdo" samo teras, samo se zna desavati da ides "psecim hodom" toliko da slama iz kombajna ispada uz nepokosenu slamu...

Navikne se covjek kako da nacme takvu njivu i ide bez vecih problema ako pazis i znas sta radis. Nabavio sam nazad tegove u tockove i sad vise ne upravljam kocnicama, sad idem nizbrdo ko covjek.

Kolega je na gorespomenuti 142 prije ugradnje sjecke imao nazad teg od ZMAJ univerzala. Kaze da ga je vagao i da je pokazalo oko 150kg. Nije htio kukuruze raditi bez tog utega a u psenici nije bilo problema.

Suženje hedera apsolutno nema veze sa rasturom.

slažem se, ima veze i sa brzinom, kod mene na 143 kad ide brže hoće da poseje pozadi i to baš ...

probaću ove sezone da mu namestim dve manje remenice na spiralama, da vidimo šta će se desiti, sve imam utisak da sporo vuče kako povratnu masu tako i u bunker .......

ranije je pisano o tim remenicama, i par puta sam postavljao pitanja ali mi niko nije odgovorio....

Bobo- Svaka cast na smelosti,ali kad bi meni poceo da kopa desni tocak (od velikog nagiba) ja bi odmah i skocio sa njega i pobegao..

uh, kako nisam snimio letos snimak moje 133-ke u parceli sa nagibom od 45 stpeni. I kod mene nije sjajan teren, zbog toga svi uglavnom na 133 i 135 nose buriće od 200 litara pozadi.

I pored toga, kada je velika nizbrdica, zadnji točkovi lebde u vazduhu a upravljanje samo na kočnicama :ppozdrav:

evo par informacija o kombaju sa snimka . bunker zapremine 2500 kilograma unutra dodata jos jedna spirala i namesteno da malo estetski izgleda ne kao na 143ci da zapinje zice po selu. Klima sa mesovitim delovima od forda i fiata ,naravno postavljena tako gde nesmeta i gde ima mesta da se radi oko nje . Hladnjaci su predimenzionisani ali to nam je bila prva ugradnja ali sto kazu od viska glava ne boli. heder smo suzili zbog prolaza na 3.80. kamera je investicija od 200 eura monitor moze da prati do 8 kamera . A sto se tice kraceg hedera iz iskustva mogu da vam kazem da imam veci ucinak nego sa redovnim hederom :ppozdrav:

Druže, a jel možeš malo da slikaš kako ste to u bunkeru uradili, a i ostale prepravke koje ste radili?

uh, kako nisam snimio letos snimak moje 133-ke u parceli sa nagibom od 45 stpeni. I kod mene nije sjajan teren, zbog toga svi uglavnom na 133 i 135 nose buriće od 200 litara pozadi.

I pored toga, kada je velika nizbrdica, zadnji točkovi lebde u vazduhu a upravljanje samo na kočnicama :ppozdrav:

Ltos sam imao slino iskustvo sa 780, njegove kocnice su na daleko cuvene :D

Taj Zmaj 780 je zlo!!!! Moj komsija zbog njaga napario covek novu ogradu i kabiju... Izdale kocnice a drugacije nemoze da se stane.. :haha: Em nema kvacilo em nema kocnice nezna se sta je gore... :sta:

To sto nema kvacilo i nije tako lose, nema lamele, nema one cizme i zezanja oko toga, plus mu je i menjac izdrzljiviji od ovih 13x . Gore je sto nema kocnice skoro uopste, tu vec radi snalazenje, spustis heder, namotas volan, gasis ga itd. Bas me zanima kako je to na engleskim verzijama.

Nikad nisam bas nesto posebno zagledao te kocnice na 780.. Zar je nemoguce namestiti ih da koce??? One su mehanicke????
Zbog toga sto nema kvacilo kad god prebaujes u rikverc i kad krenes on poskoci od pozadi,kako krece naglo...

Pa ne razumem se bas najbolje ali u svakom slucaju moguce ih je malo zategnuti preko navoja pored tockova, pa onda malo usporavaju kombajn kad pritisnes a na manjim nagibima ga i ukoce. Ma to mu je jedna velika mana, a sem godista nema ih jos puno :). Malo trzne kad menjas brzine ali ako ispraznis varijator do kraja nista specijalno, vise sam cimanja doziveo na 133 oko menjaca, a on poskoci kad se koristi varijator, bar onaj nas.

Moj 132 nikad nije poskocio kad promenim u rikverc,ali kad pritisnem kvacilo varijator se vrati skroz do kraja pa zato valjada....

Me ne mislim da poskoci od menjaca nego od varijatora, osetljiv je previse pa skoci ko jare, a menjac nekad tesko upada u brzinu pa mora da se klepi al van toga je ok.

OTEsteBG;809721]Me ne mislim da poskoci od menjaca nego od varijatora, osetljiv je previse pa skoci ko jare, a menjac nekad tesko upada u brzinu pa mora da se klepi al van toga je ok.[/QUOTE]
:haha: lamela od bmv 318 je cudo .... nisi se javio na pravo mesto dok si imao Dragona :haha:

Zmaj je cudo.

Sto bi reko moj pokojni deda '' sinko, tesko pleva iz grudi izlazi'' tj. ko je jednom bio kobajner, voli kombajn do kraja zivota i tesko ga se odrice. Neobjasnjivo, ali istinito, kao droga....

Poslednja izmena:
Ili od Mercedesa Lamela... :osmeh: Cuo sam da lamela od Mercedesa 123 pase orginal na Zmaj 132-133????? Ja mog jos nisam rasturao,da kucnem u drvo ide ko ZMAJ.. :osmeh:

Nazad
Vrh