ZMAJ kombajni

Zašto kada hoću da ubrzam, kao da kasni. Gurnem ručku za varijator, ne ubrzava odma, nego tek nakon 2-3 sekunde. A na 132 kako guram ručku tako ubrzava. Jel to nešto nije u redu, ili je tako na 142?

I panonstib je stavio, al ova je malo slikovitija :osmeh:i ima legendu:
2lxezhl.jpg

Manjeviću, dali su i koliko zategnuti pogonski remeni???

@KAMENI
Nista ti ja oko toga ne znam. Kombajn je u petak stigao, nisam ga još ni pod supu smestio....

Zašto kada hoću da ubrzam, kao da kasni. Gurnem ručku za varijator, ne ubrzava odma, nego tek nakon 2-3 sekunde. A na 132 kako guram ručku tako ubrzava. Jel to nešto nije u redu, ili je tako na 142?
Kod nas je problem bio razvodnik...isti rad je imao...uzeli smo nov i evo radi dobro godinama.

U momkraju se soja radi na 500 - 550 obrtaja i ja neznam nikog ko je radio na lanac... Ja sam radio suncokret prošle godine na 470 obrtaja i milina ga radi, a soju nisam... Ajde prebroj ako nije problem, mene interesuje...

Gde odneti razvodnik hidraulike na remont (od 142, onaj ispod kabine, sa 3 izlaza za palice)?

Po meni je najbolje u PPT Trstenik,bar sam ja tamo sve nosio.Jesi siguran da ti je uopste do njega.Skupo je to remontovanje a nov je neverovatno skup.Meni su tamo rekli da se razvodnik jako slabo kvari.

U momkraju se soja radi na 500 - 550 obrtaja i ja neznam nikog ko je radio na lanac... Ja sam radio suncokret prošle godine na 470 obrtaja i milina ga radi, a soju nisam... Ajde prebroj ako nije problem, mene interesuje...

Za kukuruz na biteru 19-34 na bubnju; za suncokret a moze i za kukuruz 23-43 ; soja34-43 a za zito okrenem i pogonski bude 43 a na bubanj 34 na ovaj nacin radim vec dugo godina , i dobro se pokazalo.Za svaku kombinaciju imam i odgovarajuci lanac, tacne obrtaje nisam racunao (zaboravio sam kako treba) davno sam isao u skolu

Ja radim suncokret na 19-34, to bi trebalo da bude oko 470 obrtaja (ako je biter na 840), kukuruz na 19-52, što je oko 310 obrtaja... Sa tvojim kombinacija 34-43 trebao bi da imaš oko 670 obrtaja, a kombinacijom 43-34 bi trebao da imaš oko 1060 obtraja. 1060 obrtaja doba je čak i previše za neke pšenice, to pričam iz mog iskustva (hoće dosta da lomi zrno na nekim osjatim sortama), a za soju nisam stručan, mada znam da sa zmajem kod mene soju niko neradi sa više od 550 obrtaja...

Znači sad mi samo fali taj lančanik od 43 zuba i imaš sve kombinacije... I za svaku kombinaciju kupiš po jedan lanac i da te Bog vidi...

Ja kada radim soju, radim sa34-43bolje se pokazala nego neka sporija varijanta, jer bubanj nije mogao da primi masu i vracao je nazad a ovako je super. Samo da napomenem da radim sa kukuruznom korpom sve osim psenice sa postavljenim blindama bubnja. jos samo da dodam nezameri, bolje bi bilo da radis suncokret sa onom najsporijom a kukuruz sa 19-34 bolje ce biti probaj:ppozdrav:

Neću zameriti, naopako, od vas mogu samo nešto da naučim, ipak ste vi stariji, a samim tim i iskusniji a i malo duže od mene imate kombaj... Što se tiče obrtaja za kukuruz i suncoktet, kada radim suncokret na 300 obrtaja neće da ga izvršava iako korpu stegnemo do kraja, a kada radim na 470, pun ga lomi, pogotovo ako je vlaga 14-15 %... Po meni mo možda najidelaniji odnos i za kukuruz i za suncokret bio 19-43, št je negde oko 380, 390 obrtaja, tako da ću za sledeču sezonu kupiti i taj lančanik... Što se soje tiče tu nisam iskusan, ali po pričama drugih ljudi koji su kod mene radili šoju, naglašavam na kajiš kažu da na 650 ili 700 obrtaja dosta više lomi... Takođe sve ove jesenje kulture radimo sa kukuruznom korpom i blindiranim bubnjem...

P.S. Kiraj je stavljao tablicu koliko koja kombinacija ima obrtaja, a ja kad sam kupovao 2012 opredelio sam se za kombinacije (310 obrtaja) za kukuruz (470 obrtaja) za suncokret, pošto mi je te godine i kukuruz i deo suncokreta stiglo u isto vreme, pa da nevraćamo temenice opet...

Mislim da je @vladamax (koji je inače moj drugara) radio i sincukret i kukuruz sa 19-43, i da je islo super... Inače ono što sam primetio da je kod nekog ljigavog kuguruza 300 obrtaja bilo malo iako je imao 15 i 16% vlage...

aj de mi recite jer je neko nasao resenje za lancanik na biteru ili svaki put kad ga menjate skidate aucug. ja imam 19 na biteru i 52 na bubnju i ok je za kukuruz ali za soju nemam pojma kako da iskombinujem minimum 550 - 650 obrtaja sa tim lancanikom na biteru

Mi razmisljamo da pomerimo rezervoar malo gore i ulevo, tako da ne mora vise da se skida aucug, samo se podigne, tj zaokrene oko spirale. Smucilo mi se skidanje tog aucuga.

Nazad
Vrh