ZMAJ kombajni

Ne znam kako to jer kod mene 780 radi kao mecava. 10 godina je lezao ukopan i nakon toga i dalje radi bez ulozenog dinara.Ne prosipa ni zrna. Toliko zahvalan kombajn i skromih zahteva da mi je bilo zao da prodam. Nikakav ozbiljan kvar niusam imao, a i ono sto se desi otklonis uz pomoc zice za 5 minuta. Koliko cujem cak moze i da se ubrza malo... brzina mu je uz kocnice jedina mana. Deda je svojevremeno sa njim 50ha vrsio i evo sad ga kombajn poslao u penziju :D . 130 zmajevi jesu malo bolji ali ovaj mi deluje tako jednostavan da je milina. Ove godine ga farbam pa kad bude kacim fotke.

Zanima me jel bitna razlika sto 780 ima 4 slamotresa a 133 ima 3 koliko se secam?

Svi mali zmajevi imaju 4 slamotresa...

Neznam za tvoj 780 ali kod mene u selu su toliki krsevi da to nije normalno... Kazem van najvise 1h na dan moze se sa njim uraditi.. Jos ako je malo dalja njiva desi se i usput da se pokvare... :haha: Cenim ga ja kao kombajn ali ga je vreme ipak pregazilo,cak i ove 13x polako vreme sustize... Jedan 780 se i upalio kod mene us elu jer ti kombajni uglavom garazu nemaju a vodu su videli samo kad pada kisa i kad se topi sneg.. Hladnjaci toliko zakrpljeni da se i sam cudim kako vise mogu da rade sa njima.. A za nov lezaj ili nov deo oni ni ne sanjaju jer neznaju sta je to...

To nije do kombajna vec do gazde i odrzavanja... redovno ga podmazati, ocistiti, oprati motor posto je dolje u prljavsitni non stop, svaki dan prije pocetka rada oprati hladnjak i nema problema. lezajevi remenje i lanci su potrosna roba i kao takvu ju treba uzimati zdravo za gotovo... desi se da u nov lezaj proleti kuglica i feder iz mazalice pa ga uniste za 10 minuta rada na njivi, a desi se i sezona bez i jednog jedinog puknutog lanca ili remena... sve ovisi o puno toga.

Ako kombajn kisne i stoji vani i preko zime pa ga zavije snijeg i bude ga puna ladja, pa na proljece kad prigrije i ombajan tece potok (vidjao sam takve stvari) od toga nema srece i za tko nije kriv ni proizvodjac kombajna ni njegovo godiste...

Ja sam bio svedok kako je jedan zmaj 133rm propao za 3 godine.. Da ne poverujete steta sto nisam slikao svake godine da vidite razliku u limu i boji a i u ispravnosti celog kombajna... Kupio ga je jedan lik iz sela od prvog vlasnika (nikad nije pokisao) i drzao ga je 3 zime napolje i 3 leta na sunce... Posle ga je morao prodati uzasno kako je za to vreme propao.. Farba je bila kao nova kad ga uzeo posle 3 god sva isbledela i rdja probila.. Jos ga je negde nasadio i polomio drzace motora i tako ga i prodao...

Vjerujem ti na rijec, pogotovo kad se radi o domacim strojevima... Ujak imaa JD 330 kombajn, mali svabo, stoji vec sigurno 5-6 godina pod supom sa polomitom radilicom i kad zaviris unutra kod sita ispod slamotresa se jos uvijek sjaji. Supa nema vrata, stalno je na zraku kombajn. Inace je 1968.g. ako se ne varam.

Moj zmaj je 15 godina mladji i ako prenoci tri dana na otvorenom, pohrdjo je iznutra kao da stoji tako 15 godina da nije radio nista, uvlacno grlo pohrdja, hederski stol. ma sve zivo i nezivo... Kvaliteta materijala nije ni blizu bilo kojem stranom i zato domaci strojevi brze i propadaju i zahtjevaju bolje odrzavanje.

Nekoliko godina mi jedan gazda nudio 133RM koji je radio samo njihovih 50-ak jutara godisnje i nikad u kukuruzu nije bio za 18 000Kn (oko 2500€ ) i to jos ce me cekati koliko god treba samo da kombajn ode u dobre ruke posto nikad pokisao nije uredan kao iz tvornice da je izasao. Moj otac tad nije vidio potrebu za kombanom i prepustili smo prodaju dalje i otisao je kombajn u jedno selo nedaleko kod jaaaaaako nemarnih ljudi. taj supe kod njih vidio nije. eno vec 4 godine stoji, ne radi nista pokidali ga skroz na skroz. Nudjen je pretproslog ljeta covjeku iz mog sela za 1000€ i ovaj nije htio uzeti a meni nije rekao. Kad sam kasniej saznao ovaj nece prodati. Vrijedi mi toliko u djelovima ako nikako drugacije...

Cekam priliku da ovima zafali para pa da ga uzmem da im ne smeta u basci... Steta je da stroj propada na ocigled, ma kakav god bio.

Za koliko se tamo moze naci kabina i bunker za moj ZMaj 132??? Napravio sam ja bunker ali nije to orginal... Ovde u Sremskoj Mitrovici traze mi 1000 evra za bunker i kabinu... Ja mislim da je to mnogo....

- - - - - - - - - -

Ja ako nemam garazu za neku masinu ja ne kupujem tu masinu dok ne napravim garazu.. Jer jednostavno ne volim ni plug da stoji napoljo.. Uglavnom kombajni stoje napolju pogotovo ovi Zmajevi jer nema se gde garazirati...

Sto se tice domacih masina losa konbinacija farbe ,drugar je farbao konbaj uzo kao podlogu farbu za brodove i presprico konbaj pa onda kvalitetnu crvenu ,taj konbaj stalno sija ko da jemokar posle pranja u opste se ne lepi prasina pogotovo kad se suncokret kosi moj sav pobeli ko da je izasao iz mline a onaj ko da nije radio i stoji celu sezonu napolje, kad sam ga pito kolko ga izaslo farbanje kaze mnogo da se pokajo toj lepoti.

Evo ja našao jednu na netu ali ne vidi se baš najbolje i dali je to od 171M ili 171

big_dscn0455_1359323397mm.jpg
[/URL][/IMG]

Montoya - Trebalo bi da je signal da je izbačena lula, ali nisam siguran to kod mene ne radi.

Attila - dugmići su ti za varijator vožnje, heder dizanje i spuštanje, isto i za vitlo gore dole i napred nazad i izbacivanje i uvlačenje lule, mislim da ide tim redom. Jel pao pazar?

133 je po mnogima isti klinac kao i 132rm samo novijeg godista, no koji god 133 sam vozio ni jednom se ne moze u isto vrijeme motati volan i dizati heder dok na 132RM to ide bez problema. Cuo sam price da je na RM modelima poboljsan hidraulik pa vjerujem da je to TO. 133 je prvi koji je dolazio s malim volanom.

Pa to sto kazes za motanje volana kod mene radi na 133, jedino kad namotas pun volan do kraja onda nece inace ako motas i dizes to radi normalno.
I ono sto kazes za desni lezaj, vec sam pisao i stavio slike, treba da se prosiri ono kuciste i onda se ubace dva jezaja paralelno, i to onda trajeeeeee da zaboravis kako se sve to skida.

Nazad
Vrh