ZMAJ kombajni

Prijatelji evo da se i ja pohvalim kupio sam Zmaja 780 sa rezervnim motorom i platio 1300 evra. Kombajn je u dobrom stanju koliko moze bit za svojih 42 godine. Inace ovaj covjek sto sam od njega kupio je od moga druga drug, ali je kockar (skoro je prodao imt 558 za 800 evra). Za mojih 10 ha sto trebam da ovrsem bice dobar. Slike ce bit za koji dan.

• Like
Reagovanja: PKB
Kod mene u selu ima jedan Zmaj 780 sa orginal bunkerom i kvacilom,ceni ga covek 1000 evra.. Kombajn je dobar svake godine radi sa njim sad kupio drugi pa mu ovaj netreba..

A sto okrecu prednje gume kontra na kombajnima,npr ova 142 iz oglasa?
Može biti da mu je rezervni a namenski se to tako stavlja kada je kišna godina pa ako dođe do propadanja i zapadanja u njivi ili lenijama da se lakše izađe u rikvercu-ja sam to obično radio kod žetve kukuruza,nekad i soje ali tad su jeseni bile vlažnije nego sada:haha:

Kod mene u selu ima jedan Zmaj 780 sa orginal bunkerom i kvacilom,ceni ga covek 1000 evra.. Kombajn je dobar svake godine radi sa njim sad kupio drugi pa mu ovaj netreba..

To je 780 Specijal... Ima moj kolega... kvacilo, bunker. Prava zmija. 1000€ vrijedi. obican bez kvacila i s bunkerom od univerzala ili jos gore vrecar, mi ne treba ni dzabe. Kolegin je 1965.g. i to iz nekog kombinata. nikad okiso nije a hederski stol projeden ;) Naradio se i kod prijasnjeg vlasnika, sad kod kolege "odmara" na 15kj zemlje. isplatio se 50 puta svakom vlasniku ;)

Perhane, oprezno s varijatorom a kocnice naj bolje prepravi makar jedan tocak na disk jer njegove original ako godinu sastave, dobre su...

Kod mene u selu ima nekoliko 780 i to je haos svake godine neko im zavrsi vrsaj... Mada moram priznati dobro je sto idalje idu jer vlasnici ne vode razuna o njima ni naj manje.... Sem ovog sto ima Zmaj 780 spacijal,on je radio solidno ali sad je u penziji i on... U mom komsiluku ima jedan 780 i taj sa njim ako ovrsi 1 hektar dnevno,posle krece varenje do mraka pa tek sutra na njivu jos 1h i sve tako.. Kocnice uglavnom nemaju ni jedan bar ja nisam video 780 da mu ispravne kocnice,luft u volanu koliko hoces,a kad hoces u rikverc skoce pola metra u visi kad krenes nazad.. (to nije bio slucaj kod ovog sa kvacilom) I uglavno imaju problema sa temperaturom.. Ja ih ne volim dama je 132 jako slican ali bar ima kvacilo... :osmeh:

koliko ima ks kamis motor u zmaju 143?
kakvi su potrosaci u odnosu na mercedes?

Ciro, 132 i 780 u vrsalici imaju jako puno razlike. 131 je nesto izmedju 780 i 132. 131 je bas ono sto bi se reklo poluproizvod, bar prve serije sa sestacima i mehanickim volanom te starim tipom puza u hederu...

132 je dosta bolje zamisljen mada je i on naspram bilo kojeg drugog veceg zmaja jaaaaaako los no i jedan i drugi i treci odrade posao ako ih se pametno koristi i makar minimalno odrzava.

Kolegin 780 specijal muke muci s potrosenim limovima pa rasipa na pojedinim sastavima no nista sto tuba silikona pred sezonu ne rjesava. Muce ga kocnice, muci ga luft na varijatoru (spojnickoj osovini) temperatura mu je kao da je jucer iz tvornice izasao. malo pogonski lancanici su ovdje kao suho zlato jedva je nasao dva komada i nove lance pometao jer su mu stari poceli toliko preskakati preko velikih lancanika da je znao u mjestu stati dok se ne smiri. nov lanac nikako nije pasao u potrosene lancanike pa radi s onim sta imas po sistemu "snadji se, druze".

No malo po malo nadje se i za njih djelova i taj kombajn se svake godine zaradi. pokosi svoje i dvojici suseljana usluzno toliko da namiri troskove kombajna i da njegova vrsidba izadje besplatna. Zahvalan stroj u pazljivim rukama.

JA imam 132 i jako sam zadovoljan sa njim... A koji su mu glavni nedostaci??? I slabe tacke?? Sem menjaca... I koja je razlika izmedju 132 i 133 i koja je razlika u RM modelima???

Glavna i naj veca mana svih malih zmaj kombajna je prijemni biter... Englez je pokusavao pomocu prijemnog bitera ubrzati protok mase kroz kombajn i kako mi se cini da su dobili kontra efekt. Desni lezaj na prijemnom biteru ja mjenjam sezonski, to je normalno... bio on kineski, FAG, NTN, nebitno, sazvace ga od tereta i njega imam uvijek 2-3 komada u rezervi i mjenja se u sred njive kad "prolupa".

Da ima nekih drugih nedostataka, nema. Bar za kombajn tog godista. Sta ja znam. da nema prijemnog bitera to bi bio zmaj u pravom smislu te rijeci.

RM znaci Redizajniran i Modificiran.

Ovako 132 je dolazio bez kabine i bio je vrecar. Prvi zmaj s poboljsanom vrsalicom u odnosu na 780 (Closzovo sito umjesto petersonovog, varijator bubnja, dvoredni lanac za pogon ladje...). Imao je veliki volan i obicno sjedalo

132RM je prvi mali zmaj s kabinom i bunkerom, te platformom za uvrecavanje na zadnjem kraju kombajna. Veliki volan i malo bolje, podesivo sjedalo.

133 je po mnogima isti klinac kao i 132rm samo novijeg godista, no koji god 133 sam vozio ni jednom se ne moze u isto vrijeme motati volan i dizati heder dok na 132RM to ide bez problema. Cuo sam price da je na RM modelima poboljsan hidraulik pa vjerujem da je to TO. 133 je prvi koji je dolazio s malim volanom.

133RM je poboljsana verzija 133 sto se odnosi na tapeciranu kabinu s boljim sjedalom i RM naljepnicu ;) 133RM radi kao i 132RM i heder i volan istovremeno. Zadnje serije 133RM su imale i donje podesivo sito.

U biti sve je to isti klinac... Rade svi jednako, nema neke pretjerane razlike...

Bilo je svakakvih prica i ja koliko znam da vecina starih kombajnskih motora ima klipove 98mm precnika sto bi reklo da je to motor slican DM34, ali je "S44" izvedba...

Noviji S44 motori dolaze i s manjim i vecim promjerom klipova. cuo sam za par slucajeva gdje su na novom 577 isporucili motor s manjim klipovima.

No neka vas to ne zavarava, rade oni svi jednako, bitno je stelanje pumpe i brizgaljki i tu se snaga dobiva. Kolega se raspitivao a i ja isto sta bi bilo da se u motor s46 ugrade klipovi 101mm (kao od 577) i receno nam je da je razlika skoro neprimjetna i da se snaga moze dobiti naj vise prestelavanjem kubikaze pumpe, brizgaljki a to se moze odraditi i sa standardnim klipovima.

Znam da na natpisnoj plocici u mom traktoru pise 81kW sto mu dodje nesto preko 110ks, dok je bilo tih motora s maje od 100ks... Opet ovisno o mjestu u potrebe, max okretajima i tome slicno.

Uputite se par stranica nazad jer je o ovome pisano prošle ili predprošle nedelje a samo se ponavlja jedno te isto.

Kod mene u selu ima nekoliko 780 i to je haos svake godine neko im zavrsi vrsaj... Mada moram priznati dobro je sto idalje idu jer vlasnici ne vode razuna o njima ni naj manje.... Sem ovog sto ima Zmaj 780 spacijal,on je radio solidno ali sad je u penziji i on... U mom komsiluku ima jedan 780 i taj sa njim ako ovrsi 1 hektar dnevno,posle krece varenje do mraka pa tek sutra na njivu jos 1h i sve tako.. Kocnice uglavnom nemaju ni jedan bar ja nisam video 780 da mu ispravne kocnice,luft u volanu koliko hoces,a kad hoces u rikverc skoce pola metra u visi kad krenes nazad.. (to nije bio slucaj kod ovog sa kvacilom) I uglavno imaju problema sa temperaturom.. Ja ih ne volim dama je 132 jako slican ali bar ima kvacilo... :osmeh:

Ne znam kako to jer kod mene 780 radi kao mecava. 10 godina je lezao ukopan i nakon toga i dalje radi bez ulozenog dinara.Ne prosipa ni zrna. Toliko zahvalan kombajn i skromih zahteva da mi je bilo zao da prodam. Nikakav ozbiljan kvar niusam imao, a i ono sto se desi otklonis uz pomoc zice za 5 minuta. Koliko cujem cak moze i da se ubrza malo... brzina mu je uz kocnice jedina mana. Deda je svojevremeno sa njim 50ha vrsio i evo sad ga kombajn poslao u penziju :D . 130 zmajevi jesu malo bolji ali ovaj mi deluje tako jednostavan da je milina. Ove godine ga farbam pa kad bude kacim fotke.

Zanima me jel bitna razlika sto 780 ima 4 slamotresa a 133 ima 3 koliko se secam?

Nazad
Vrh