ZMAJ kombajni

Bogami ove sezone sam se uplašio da mi je krepo motor. Kada se napuni bunker, kombajn sve teži,
jedva da ide u prvoj brzini, sa malo variatora. Sve što je bunker puniji sve se manje trese kombajn.Onda pomislim ispao lanac koji tera lađu.
Napatio sam se ovog ljetos u zmaju.
Kad iskipam, i kada krećem vršit dam gasa onda imam osjećaj da će poletjeti. :haha:

iskreno ja moj kombaj teram uvek malo brze u mom zitu, ne preterujem samo druga bez varijatora, a kad vrsem usluzno prva pun sto zbog kombajna sto zbog njiva jel su vecinom sa dosta trave i neravne su pa zmaj samo skace...

Danger, znao sam da ces se bas ti prvi javiti kao i uvijek da pametujes... Znam sto sam i kako vozio i u kakvoj psenici...

LEXION je napravljen zbog puno veceg ucinka i PUUUUUNO vece pouzdanosti... jasno mi je da je tvoj zmaj pouzdan kad ga mazis polako ko da ce ti trajati vjecno...

Necu se prepirati, znao sam da ce biti ovakvih komentara i da ce krenuti neka rasprava u totalno desetom pravcu. Sad nemate pojma koliko mi je zao sto su svi poprodavali rasturene zmajeve pa da negdje u necijoj zobi sto je ostala odemo malo proterati azdaju a ja da snimam...

Isto je i na mom malom zmaju. Ali kod malog zmaja je problem sto bez varijatora remen zna proklizati pred kraj dana kad se zagrije i malko rasiri iako je na hladno propisno uspanan... onda prva i deri. Nikad nisam nista vrsio u 2. brzini a mislim da nikad ni necu.

Da odmah pitam, je li varijatorsko remenje na 142 uvijek jednako utegnuto bilo na raspustenom varijatoru ili utegnutom. Znam na koji princip radi njegov varijator, samo ne znam jel postoji sansa da u nekom polozaju varijatora remen proklize, ili je to sve isto bez obzira gdje se varijatorska remenica nalazila?

Tako je Motoya!~nama je kada smo uzeli kombajn pokidao je dva kaisa upravo zbog toga,zazor menju plocama treba da bude 1 mm na obe strane,a oba kaisa isto napregnuti.

Isto je i na mom malom zmaju. Ali kod malog zmaja je problem sto bez varijatora remen zna proklizati pred kraj dana kad se zagrije i malko rasiri iako je na hladno propisno uspanan... onda prva i deri. Nikad nisam nista vrsio u 2. brzini a mislim da nikad ni necu.

Da odmah pitam, je li varijatorsko remenje na 142 uvijek jednako utegnuto bilo na raspustenom varijatoru ili utegnutom. Znam na koji princip radi njegov varijator, samo ne znam jel postoji sansa da u nekom polozaju varijatora remen proklize, ili je to sve isto bez obzira gdje se varijatorska remenica nalazila?

pa Bobo brate 2-gom i nemozes da vrses normalnu psenicu, jedino nesto sto je bilo poplavljeno pa ima 500kg/ha , ako je ravno kao da ides putem .

RM znaci Rekonstruisan,modifikovan,ali u sustini isto kao i obican.Cene razlicite od stanja zavise,2500eura za losiji pa na vise.Jedini problem tog kombajna je menjac koji u brdu crkne brzo,a zupcanicu u njemu kao od ficinog menjaca.U ravnici zna da sluzi bez kvara(menjac).Uglavnom imas delova gde oces.Lepe su to masine!

Potržnja remena

Pozdrav svima

da li mi možete pomoči, kde bi nabavio remen za ZMAJ 780-rpm g.1974,
remen prijemnog bitera (plosnati širok i dugačak) i remen variatora-vuča kombajna.

hvala za pomoč.

remen koji trazis je remen za pogon vrsalice i njegova oznaka je: 100x7x3060
A remen pogonskog varijatora je 45x20x1500

Svaka bolja trgovina rezervnim djelovima ti moze naruciti takvo remenje...

Spajki: Nisam mislio da ce zmaj nadmasiti neki drugi kombajn po ucinku, nego samo kazem da ljudi obicno ni ne znaju koliko zmaj moze progutati mase a da ne prosipa i da i dalje dobro izvrsava a ucinak mu je puno veci nego sto ljudi inace s njima kose. Ne voli nitko kad ga se izvlaci iz konteksta, pa tako ni ja...

Zmaj kao IMT ... nikad više.

PS
( daleko od toga da nema dobar izvršaj , ali ... )

PS2
( osim ako ne budem prisiljen, a nadam se da neću )

NHF

Da rezimiram zmaj 132/133 imaju po 2 brzine , a zmaj 142 ima 3 brzine .
Kad terate 1 pun varijator na svakom okretanju morate da smanjite da bi normalno krenuli u rikverc ili je rikverc na zmaju (142) spor ( ili sporiji nego kod mene)
(meni ako je na MFu varijator preko 1/3 oce da cimne kombaj unazad)

Nazad
Vrh