ZMAJ kombajni

na zmaju je 100 mada neko kaže 105 a heder je 4,2m ima u mom kraju jedna 142-ka sa hederom od 3m i piči drugom samo tako

Taj tvoj bi trebao da proguta masu i u 2. brzini.

OBAVEŠTENJE:
Zadnjih par stranica teme je malo "pročišćeno".

Ja sam prvom kosio i nikad nisam varijator jako guro iso sam jedno 3kmh u rijetkom usjevu nisam znao baš puno o tome ali sam imo i jaku potrošnju !

zato si i imao jaku potrošnju,ja sam u ređem žitu išao oko 5 km/h gde je ravna parcela...jer mahom gde je lošije žito i neravnija je parcela
ti sa tim hederom mogao bi da dobro žito kosiš sa 3-4 km/h

ratar hr tebi je dob 1metar i 20 cm i ti komotno mozes da ides drugom i u najjacem zitu , to znam jer ja teram consula sve drugom iako je meni dob 1 metar i 5 cm i motor od 70 konja

Jedna ispravka gospodine @galki širina bubnja je 125 i molio bih vas da predjete u temu Claas jer ovo je tema Zmaj.Hvala!

U mom kraju su do prije 7-8 godina bili jako trazena roba zmajevi 142... jedan kolega je imao 142RM i heder je odmah druge godine zbog nemogucnosti prolaza do svake njive suzio na 3.6m S takvim kombajnom je vrsio SVE moguce zitarice 2. pun varijator, ko mi ne vjeruje, ne mora i osobno sam ga tako terao. kombajn se prije sveke sezone rasturao od pocetka do kraja kao sto je matic rasturao gertrudu, ali je i kosio svake godine oko 400 jutara i na kraju je sav raskliman prodan za dobre novce...

Drugi kolega je imao 142 obican i nitko mi nije vjerovao da on sa remenom na bubnju tjera u kukuruzima 2. pun varijator, pa sam to snimio, i opet ste dizali prasinu. taj isti je kosio sa 4.2 hederom svu psenicu osim brkasice koju je morao vrsiti u 1. brzini. taj kombajn i dan danas radi i u 4 godine je od kvara imao samo razletjeli odbojni biter i vise nista...

Ja sa svojim 132RM (3m heder) vrsim psenicu oko 4km/h zob oko 5-6 ako je vjerovati pokazivacu u kabini. svoju psenicu kad sam vrsio (ravna njiva, nema ni travke) sam kosio oko 5km/h prinosa oko 4t/kj i ide sasvim fino kad je kombajn utegnut kako treba... soju koja je sijana na 25cm razmaka hvatam pun heder i vrsim oko 3-4km/h...

Ne znam zasto se ljudi boje potjerati kombajn malo brze u dobrom usjevu da vide kako ide onda. Istina, da bi se sa 142 u 2. brzini vrsila psenica, potrebno je vrsalicu malo "raspustiti" i sita malo vise otvoriti a vjetar je u psenici uvijek do kraja otvoren.

kazem, tko mi ne vjeruje, ne mora, ja znam sto sam vidio svojim ocima.

sa 133 nema sanse tako brzo da se ide, ili ti nije dobar brzinomer ili ne znam sta, a za soju da ne pricam tu zezaaaaa, i to sejanu na 60cm
kao sto rece MOntoya, moguce je ako se sakuplja samo klas, inace kad je dobra slava visoka a hoces da uradis lepo, nema sanse ima da zagusi pa mozes jos jedan vetar da ugradis

pozdrav

Ja sa 132RM kosim (po pokazivacu u kabini - ne znam koliko je tocan) u 1. brzini na 3/4 varijatora, mozda i malo vise od toga. pokazivac pokazuje oko 4-5km/h a kosim dosta nisko. Psenica je prskana regulatorom rasta pa je niza od ostalih psenica u mom kraju, tako da iza kombajna nemam skoro pa nista slame, a koseno je ajmo reci dosta nisko...

I drugima kosim otprilike tom brzinom, samo zato jer je prinos manji, ali slame ime vise. svi se cude kako moj kombajn "samelje" slamu i ove godine su iza mene mogli balirati samo zobenu slamu. zitne pola ostaje na njivi, psesa ne moze pokupiti koliko je izmrvljena...

Ako ja mogu sa 132, onda se moze i sa 142.

Napisat cu vam svima, ali ce se vas dosta uvrijediti i reci da pisem gluposti... Ovdje svaki kombajner tjera kombajn do krajnjih granica, tj. kao da sutra ne postoji. zato se i kolegin 142RM prije svake sezone rasturao kompletan, ali je on to i zaradjivao da mu se napravi full remont jer je jako puno vrsio s njime.

Ne znate koje su krajnje mogucnosti vaseg kombajna i kako mi se cini da nikada necete ni saznati... 142 je cudo od kombajna i kad je izvrsaj los, ne doteze se korpa, nego se salta u 2. brzinu i daje mu se varijatora koliko god motor moge gutati. kad se katranom maze plosnati remen koji tjera vrsalicu da ne proklizuje i kad se u sezoni obavezno polomi 3 nove kose, onda znate koliko se kombajn tjera od jutra do mraka... Nagledao sam se zbilja svakakvih kombajnera a najzesci su mi likovi od kojih ja posudjujem upute od kombajna da sebi kopiram koji me nakon mjesec dana zovu kako se nesto na kombajnu stela, da im objasnim, jer su culi da ja to znam... kad im kazem da prolistaju knjigu koju imaju, onda mi odgovore "jebes knjigu, ko ce to citati, to su gluposti"

Ne kazem da ne znate tjerati kombajn koji imate u dvoristu, samo kazem da mozda svi niste svjesni koji ucinak ti zmajevi u stvari imaju kad ih potjera pravi sofer koji ne mari bas puno za kombajn.

zmaj 142 je vrsio njivu od 17 jutara u mom selu, nagib, blato i odvoz je imao solidan. vrsio je dva popodneva, a da je imao dva kamiona s prikolicom, skinuo bi tu njivu za dan kao od sale. Cak je u mojoj okolici bio covjek koji je na 142 naglavio 6-redni heder za kukuruz i tako vrsio par godina dok nije nabavio 161...

A sto 133 ne moze, imam par snimaka na mobitelu oje vec danima pokusavam staviti na youtube, ali me zeza i nece da ih podigne, da vidite kako "133 ne moze vrsiti"...

moj zmaj ide prvom pun druk 3,8 km/h i ako je pšenica dobra npr. 6t/h ove godine mahom je bila pozelena slama ne mogu da idem pun već smanjim na 3.2-3.4 kosim nisko i ne štedim kombajn....

Kazem, nemam pojma je li mi pokazivac ispravan, ja mislim da je...

Ti imas trobrzinskim jenjac i mora svaki zmaj moci kositi sve sto mu se nadje na putu u 1. pun varijator. pricam o 142 i slicnim zmajevima. a srezan heder sam ja osobno terao 2. pun varijator na svojoj njivi prije nekih 10 godina... pojedinci mi nisu vjerovali da se kukuruz vrsi 2. pun varijator i to sa standardnim remenom na pogonu bubnja pa sam snimao kolegu kako vrsi.

Steta pa nemam vremena da idem okolo u zetvi da snimim kako ovdje teraju 142-ke to je strasno nesto, ali zato imaju dosta ucinka i para se samo slijeva u dzep i onda nakon 5 godina krvavog ganjanja zmaja, prodas ga i kupis nesto komfornije... Ne znam kakvi su u SRB uvjeti za prodaju zmaja i za zaradu u usluznoj vrsidbi, jer ima puno kombajna, ali ovdje je tako. Nemam dugo svoj kombajn i vec sam razmisljao da ga prodam za godinu-dvije i kupim i ja nesto bolje, ali sad sam dao 450€ za djelove kojih nikada vratiti necu + nova prednja guma, pa ce zmajcek biti kod mene dok ne istrune, bez obzira na ucinak.

Stralle, u mom kraju je takav kombajn isao 2. pun varijator u svakakvom zitu od najajceg do najslabijeg, i nije se nista mucio, samo treba malo drugacije stelanje nego je po knjizi. nista ne izbacuje od zrna van a izvrsaj bude cist 100%

Moj komban vrsi godisnje mojeg zita oko 12-13 jutara, soje oko 8 jutara i oko 2 jutra jecma. usluzno vrsim oko 20-25 jutara kojecega. ja sam s njim zadovoljan, samo mi je pre mala kabina, stakla su mi jao blizu pa grije ko radijator kad popodne upekne sunce...

jaooooj,opet o brzini kretanja i vrsenja,da li vi znate koliko zmaj ide na sat u 2 pun varijator,sunce ti sta ce nam danas onda ovi silni leksioni laverde i JD kad zmaj njih sve obidje ladno......ala je to posao......mamaaaaaaaaaaaaaaaaaa,ovde se zaustavljam.........

Nazad
Vrh