Ja sa 132RM kosim (po pokazivacu u kabini - ne znam koliko je tocan) u 1. brzini na 3/4 varijatora, mozda i malo vise od toga. pokazivac pokazuje oko 4-5km/h a kosim dosta nisko. Psenica je prskana regulatorom rasta pa je niza od ostalih psenica u mom kraju, tako da iza kombajna nemam skoro pa nista slame, a koseno je ajmo reci dosta nisko...
I drugima kosim otprilike tom brzinom, samo zato jer je prinos manji, ali slame ime vise. svi se cude kako moj kombajn "samelje" slamu i ove godine su iza mene mogli balirati samo zobenu slamu. zitne pola ostaje na njivi, psesa ne moze pokupiti koliko je izmrvljena...
Ako ja mogu sa 132, onda se moze i sa 142.
Napisat cu vam svima, ali ce se vas dosta uvrijediti i reci da pisem gluposti... Ovdje svaki kombajner tjera kombajn do krajnjih granica, tj. kao da sutra ne postoji. zato se i kolegin 142RM prije svake sezone rasturao kompletan, ali je on to i zaradjivao da mu se napravi full remont jer je jako puno vrsio s njime.
Ne znate koje su krajnje mogucnosti vaseg kombajna i kako mi se cini da nikada necete ni saznati... 142 je cudo od kombajna i kad je izvrsaj los, ne doteze se korpa, nego se salta u 2. brzinu i daje mu se varijatora koliko god motor moge gutati. kad se katranom maze plosnati remen koji tjera vrsalicu da ne proklizuje i kad se u sezoni obavezno polomi 3 nove kose, onda znate koliko se kombajn tjera od jutra do mraka... Nagledao sam se zbilja svakakvih kombajnera a najzesci su mi likovi od kojih ja posudjujem upute od kombajna da sebi kopiram koji me nakon mjesec dana zovu kako se nesto na kombajnu stela, da im objasnim, jer su culi da ja to znam... kad im kazem da prolistaju knjigu koju imaju, onda mi odgovore "jebes knjigu, ko ce to citati, to su gluposti"
Ne kazem da ne znate tjerati kombajn koji imate u dvoristu, samo kazem da mozda svi niste svjesni koji ucinak ti zmajevi u stvari imaju kad ih potjera pravi sofer koji ne mari bas puno za kombajn.
zmaj 142 je vrsio njivu od 17 jutara u mom selu, nagib, blato i odvoz je imao solidan. vrsio je dva popodneva, a da je imao dva kamiona s prikolicom, skinuo bi tu njivu za dan kao od sale. Cak je u mojoj okolici bio covjek koji je na 142 naglavio 6-redni heder za kukuruz i tako vrsio par godina dok nije nabavio 161...
A sto 133 ne moze, imam par snimaka na mobitelu oje vec danima pokusavam staviti na youtube, ali me zeza i nece da ih podigne, da vidite kako "133 ne moze vrsiti"...