ZMAJ kombajni

Imaju, ali im termometri nisu isto baždareni. Termometar za ulje ne pokazuje realnu temperaturu nego tako da je na 100 granica, posle toga je previše vruć motor.

Mislio sam nece ispod 110!Znam da moze do 120,imamo i t40,i sta god da radi-na +40 ne predje 90...naravno porediti te dve masine je smesno,ali odmarati kombajn od 15+ hiljada svaki krug po 15 minuta radi spustanja temperature u sred sezone-slozicete se zalosno.

Svaki motor sa unutrasnjim sagorevanjem moze da se greje iz pra razloga-slabiji protog od potrebnog na vazdusnom filteru, nedostatak ili zacepljen dovod ili odvod rashladne tecnosti iz motora, zaprljana krilca na stublinama i glavi (vazdusari), prekasno predpaljenje, zapusen auspuh i najvaznije preterano forsiranje pogotovo ako motoru nesto fali.

A koliko zmaj 171 ima veci ucinak (i da li ima uopste) od zmaja 170? Gabariti bi trebali da su im isti, jedino razlika u motoru 171 ima 192 ks, a 170 ima 160 ks, jel tako_?

Sto manje elektrike-to bolje...svaki kontakt zna muke da pravi,pogotovo kako masina stari...bio je jedan 191 u Melencima pre koju godinu,ali hidro,pa nismo smeli da se upustimo u to,a i nije nam bio toliko neophodan...i molio bih jos jednom-ako neko zna za prodaju 190,neka javi.

Zmaj 171 u odnosu na 170 ima veći učinak jer ima i jači motor pa samim tim i brže može da radi.Što se tiče grejanja motora mogu samo reći da ima i tu raznih činilaca.Veličina turbine veličina uljanog hladnjaka tako da 171 ima novi tip motora u odnosu na 190 i temperatur ove godine barm kod mog kombajna nije prelazila 95 stepeni a nije duvan dva dana sem vazdušnog filtera.Najveću ulogu ima uljani hladnjak da li je novi tip ili stari i da nije začepljen tako da treba svake tri četiri godine da se skine i odnese na prokuvavanje u neke kiseline i tada nema problema sa kojekakvim stajanjem u mesto i hladiti motor.

Ja bih postavio jedno pitanje, ako može?Da li na kombajnima 171 brže radi vršalica kada ima veći učinak od 170 odnosno da li je broj obrtaja odbojnog bitera u žetvi veći kod jednog u odnosu na drugi kada ima veći učinak.Da li se kreće većom brzinom, da li ima veću površinu sita i slamotresa? Ja ne znam kako je snaga motora bitna za učinak kada su ostali parametri isti? Molio bih stručnjake da mi objasne.Hvala!

To sam se i ja pitao, ali su mi više ljudi potvrdili da kombajn sa jačim motorom ima malo veći učinak.
Mislim da onaj sa jačim motorom ima predvidjen broj obrtaja svih delova vršalice, a onaj sa slabijim (+ starim) motorom kad se optereti nema dovoljno obrtaja ni motora a ni vršalice. To je jedino logično objašnjenje.

Kod mene je vršalica ubrzana.A što se tiče jačine motora i većeg učinka je u tome kao kad bi Panonstib i ja trčali uzbrdo pa da vidim ko će se pre ugrejati i stati da se hladi....:ppozdrav::osmeh:

Ja koliko sam dosada pregledao kombajna, a medju njima su bili i ti kombajni znači Zmaj 190 i 191 i jedan i drugi imaju isti broj obrtaja odbojnog bitera, a samim tim i vršalice su jednako podešene pa ja ne znam na koji način jedan ima veći prinos, a drugi manji kada je sve isto od bubnja, korpe, sabirne ravni, sita, slamotresa..... .Šta je onda to i gde ono što povećava učinak!To mi odgovorite ne ono šta je ko čuo nego objašnjenje!

A zašto u Zmajevom katalogu piše da 190 ima protok 10 kg/s žitne mase, a 191 12 kg/s ?

i jedan i drugi imaju isti broj obrtaja odbojnog bitera, a samim tim i vršalice su jednako podešene
Na prazno ili u radu?

Ja sam rekao da su to iskustva kombajnera iz zadruge. Ja lično nisam ni vozio ni merio učinak. Nije to jako velika razlika, ali je primetna. Ako oni lažu, lažem i ja.
Da bi ta vršalica iskoristila pun kapacitet, da li je dovoljno 170ks ili ipak treba više? Znam ja da je sve isto i da ima isti broj obrtaja.

Promenom remenice za pogon vršalice dobija se ubrzanje.U žitištu su ubrzavali vršalicu i radili sa mečkinim motorima na 3/4 gasa u suncokretu

Nazad
Vrh