ZMAJ kombajni

Ispada da niko sem vas nije video niti zna šta je Zmajev ili kombajn i neka priključna mašina zapadnog proizvođača i nema iskustva u zameni ležajeva na pomenutim mašinama.Istina je da su tolerancije kod svih takve da bez čekića nema skidanja a kamoli montaže ležaja.Rukom može da se ugradi na svaki uz prethodnu pripremu osovine i kućišta dok kod skidanja nigde ne može rukom ali da ne pametujem pošto ima dosta iskusnijih majstora jer ja sam po struci to nisam.

Da nebih pisao ponovo i sve objašnjavao samo ću napomenuti da su ležaji kupljeni u kvalitetu a da je moja greška to što sam ih hteo dodatno mazati, jedno pitanje za "zorancileta" kako je moguće ako kako vidim dobro poznaješ kombajne ležaji koji su crkli se nalaze na levoj strani kombajna a na desnoj strani su odlični a isti im je proizvođač gde je tu greška.

@zorancile
Kod nas vladaju predrasude kako su strani kombajni precizni, mirni, tihi..... medjutim nije tako.Kroz dugogodišnje merenje vibracija na kombajnima iznenadićete se da sam najmanje vibracije odnosno najmirniji kombajn je bio Zmaj Univerzal.
Drugo nepoznajete neke pokmove o dinamičkom i statičkom opterećenju ležaja.Tu ste u pravu šta je koje samo niste to povezali sa praksom.Koliko stoji kombajn u toku godine i da li je više opterećen statičkim opterećenjem ili dinamičkim.Da li Vi na vašem kombajnu dok je van sezone okrećete vršalicu kako ne bi došlo do trajnih oštećenja na ležjevima jer statička opterećenja govore o plastičnim deformacijama prilikom mirovanja ležaja oli minimalnog okretanja ili oscilovanja.Drugo i remenje je zategnuto i u vremenu van sezone upotrebe kombajna pa se opet javljaju statička opterećenja ležaja.E, sada ako to saberemo koliko kombajn dana radi a koliko ne radi po mojoj računici ležajevi su više opterećeni na statičko opterećenje nego na dinamičko.
Sledće svaki ležaj na osovini je sa sfernom spoljom košuljiciom ili sa sfernim kućištem koje dozvoljava odstupanje do 7 stemeni nesaosnosti kućišta osovina.To je manji problem, veći je kada serviseri vraćaju remenice varijatora vetra,odbojnog bitera, bubnja .... odnosno remenica koje imaju veći broj obrtaja pa remenice nicu u osi.E to stvara velike vebracije a zna mnogo da skrati vek ležaja.
Ovo su samo neki delovi sa kojima niste upoznati, a znate mene da prozivate, a još uvek malo više poznajem tu materiju od Vas i uvek mogu sa vama da raspravljam i da Vam dokažem da niste u pravu i da ne poznajete dovoljo materiju!
S poštovanjem
pononstib

Poslednja izmena od urednika:
ajd da malo promenimo pravac.......................
pitanje......na zmaju142...lancanik na biter osovini koji pogoni bubanj(kukuruzna varijanta) ima sa 19 i 22 zuba,tako pise u upustvu za rukovanje,nisam to nikad koristio,tamo lepo imaju tabele koja s kojom kombinacijom i koliko se obrtaja dobije,e sad...meni su u tom paketu umesto 22 uvalili sa 15 zuba,znaci dobio sam 15 i 19,dal neko ima tabelu sa kobinacijom od 15,cisto me zanima koji se obrtaji mogu dobiti,a verovatno mali i nedovoljni

Evo gosopodine @dangeru,
da nas ne kritikujete, pošto već imate brojeve obrtaja bubnja za lančanik od 19 suba na odbojnom biteru evo ih brojevi obrtaja za lančanik od 15 zuba na odbojnom biteru:
ako je na bubnju 34 zuba 368 o/min
ako je na bubnju 43 zuba 291 o/min
ako je na bubnju 52 koji je isporučuje na lični zahtev jer se malo koristi broj obrtaja je 240 o/min.
Nadam se da ste zadovoljni odgovorom.

Kazu ne postoji glupo pitanje.... Ali mozda ga ja postavim. Koji su lancanici najcesce u upotrebi za vrsidbu kukuruza tj koji obrtaji su se najbolje pokazali? 19-52,19-43,22-52.....ili neka druga kombinacija,da ne nabrajam. Pitanje za sve pa ko hoce nek odgovori. Hvala!

Nadam se da ce posluziti Dangeru i Sinisi 1979 a mozda i drugima.
picture030ml.jpg

picture031sb.jpg

Poslednja izmena:
ALi treba dodati da do razaranja ležaja dolazi uglavnom usled zamora materijala oštećenja nastaju kako na kotrljajnim telima tako i na prstenovima uglavnom piting i naprsline.
Retko se javljaju oštećenja usled statičkih razaranja.
Za lezaj 6311 statička nosivost mu je 4750kg a dinamička 7650kg, tako da na 2 leažaja možete kombajn obesiti i nece ležajevima ništa biti od stajanja .

Poslednja izmena:
@peet jos kako pomaze! Mi smo uvek kretali,a znam jos par njih koji su kao i mi, i zavrsavali sezonu sa kombinacijom 19-52 tj najmanjim obrtajima a sad vidim da je to greska! Hvala jos jednom!

Evo pitanje za Kombajnere Zmaja 141 i 142 kojom brzinom vršite 1. ili 2. koliko ga tjerate ako je u 2. na varijatoru u jakoj pšenici ?

2.ne mozes terati ako je jaka psenica,mora da bude bas jako losa da bi mogao terati 2.-om recimo soju ako hvatas 5 redi tu vec moze drugom bez varijatora,malo tesko ide ali guta :ppozdrav:

Nazad
Vrh