ZMAJ kombajni

Da bi kuvao hladnjak u sodi treba da imaš dovoljno veliku posudu, uspeš vode da prekrije hladnjak, uspeš sode i ložiš ispod dok voda ne proključa. Ostaviš ga u vodi neko vreme, ali ga izvadiš pre nego što se voda ohladi. Videćeš kako bude prljava voda...
Ne znam tačno koliko masne sode treba, možda 1kg, nisam nikad video do kraja... imam jednu mušteriju koja tako iskuvava hladnjak pre svake sezone.

Moguće da je i njegov, nisam ja ništa napisao samo sam napisao da sam bio u jednom malom lepom Banatskom mestu da pregledam jedan Zmajev kombajn.Nisam pisao ko je vlasnik jer nisam ovlaščen da napišem ko je vlasnik!

U redu je gosp. panonstib evo ja se javljam da ste kod mene bili to i nije neka tajna ali bih više voleo da iznesem naše današnje rezultate i zaključkedanašnjeg rada. Naime pojavila mi se buka-sitna vibracija koju nisam mogao pronaći odakle dolazi, bila je sumnja na ležajeve sa leve strane kombajna ali pošto nemam instumente za merenje vibracija i dijagnostiku pozvao sam dotičnog gospodina da rešimo problem, problem nije rešen ali je pronađen a nalazi se u sva tri ležaja sa lave strane i to od bubnja, odbojnog bitera i separatora su ge crthte koje ću zamenuti i tek tada će problem biti rešen. Nepišem vam ovo slučajno već sada čitajte dobro - NETREBA SE UVEK PRAVITI INOVACIJE NEKAD TREBA OSTAVITI I ORGINAL KAKO JE FABRIKA NAPRAVILA, naime ja sam na pomenutim mestima pošto ima mogućnosti napravio da se pomenutu ležajevi mogu podmazivati a verovali ili ne ležaj može da strada i od masti najverovatnije neodgovarajuće za taj prečnik ležaja - iako koristim dosta dobre tovatne masti, ova ne odgovara već sam trebao ozeti za jednu klasu bolju i verovatno do ovog problema nebi došlo. Mislim da je ovde prvenstveno moja greška jer sam preskočio ovaj čas u školi a da se i vama nebi ovo dogodilo treba ipak konsultovati stučnjake kako u ovoj oblasti tako i u onimaa u kojima niste baš sigurni da je to ono pravo za šta smatrate da ste MOŽDA u pravu

Odgovor na par ranijih postova- da ima već ugrađen hladnjak ulja ali biće i povezan ovih dana kako to dolikuje ovom kombajnu a i imati funkciju kao i moderniji modeli, a pritisak i nije neki pokazatelj stanja motora uglavnom se može i štelovati što kod mene nije do sada bio slučaj ali će se sada i to urediti i po sugestijama i preporukama a i mojim znanjem pritisak ćemo malo smanjiti određenim hiruškim zahvatom. I ako je poziv bio sa ove strane pribeležite broj pa se javite da vidite ono što vas interesuje.

Svakako, može crći ležaj i od masti. Naročito ako je mast neodgovarajuća, i ako je ima previše. Postoji jedna lepa nauka koja se zove Tribologija i ne mogu da prežalim što nisam imao taj predmet umesto nekih drugih gluposti koje sam dosad morao da slušam na fakultetu.
Sve u svemu, fazon je u tome da podmazivanje mora da se vrši prema kvalitativnim i kvantitativnim specifikacijama koje propisuje proizvođač ležaja. Te specifikacije nisu produkt nečije mašte, već su produkt proračuna i eksperimenata. Zato ako u uputstvu piše: koristiti tu-i-tu mast, i utisnuti tad-i-tad toliko-i-toliko grama, onda se toga mora držati. Jer šta se desi: ako se utisne previše masti, onda kuglice ležaja moraju da se probijaju kroz tu mast. A kao produkt tog probijanja nastaje energija u vidu toplote. Toplota se povećava, mast se topi i na kraju opet imamo povećano trenje metal o metal. Žljeb i kuglice se razaraju, dolazi do pojave sve većih vibracija, dok na kraju zamor materijala ne uradi svoje te se ležaj razleti u... a sa sobom odnese i kolateralnu štetu u vidu vratila i svega ostalog.
U ovakvim slučajevima ne važi pravilo da od viška glava ne boli.

Ganga kad skine te ležaje neka slika, da vidimo kako je rešio zaptivanje i podmazivanje i neka napiše ko je proizvodjač ležaja.

Toplota se povećava, mast se topi i na kraju opet imamo povećano trenje metal o metal.
Attila, kad je veće trenje, kad je mast gusta ili kad je razredjena? Podrazumeva se da je dobro zaptivanje, pa da ne može da iscuri.

Poslednja izmena od urednika:
Ja sam imao problem sa temperaturom na z-142 sve dok nisam video jedan prost nacin zastitio hladnjak...donji deo komarnika sam zamotao u najlon,gornji deo mi je ostao slobodan za skidanje i nikada vec dve godine nisma imao problem sa temp. Naravno ako je hladnjak ok i ako se lepo izduva...

Ja nisam imao problem sa temperaturom al sam isto uradio i mogu vam reci da mnogo manje prasine ulazi u sam hladnjak, odnosno lakse je za izduvavanje.
A temperatura je tu oko 80. S tim da kad se radi uvek nakon 2 do 3 put okolo prelazim nekom cetkom preko tog gornjeg dela komarnika.

@Zorancile:

Gustina maziva je jedna sasvim druga osobina. Ono što nas zanima jeste VISKOZNOST maziva (ona se definiše kao unutrašnje trenje između slojeva/lamela maziva. Da karikiramo: zamislite da ste presekli mazivo, i da sada u tom preseku vidite ploče, poređane jedne na druge. Recimo da jedno "mazivo" ima te ploče od stakla, a drugo "mazivo" ima ploče od drveta. Znamo iz iskustva da trenje između stakla i stakla, drveta i drveta nije isto. Tako da sada možemo da razumemo zašto je viskoznost najvažnija osobina ulja i maziva). Ono što je takođe važno znati, jeste to da se viskoznost maziva menja sa temperaturom. Što je temperatura veća, trenje između unutrašnjih slojeva maziva se smanjuje i one lakše klize jedna po drugoj. Zašto to ne valja? Ne valja zato što će onda kuglica lakše da istisne mazivo ustranu, i tako doći u kontakt sa žljebom. Mast ne može iscureti sve dok ne pređemo određenu granicu, kada njena viskoznost praktično nestane.
Zeto ne curi ni iz ležaja, ali kažem: sa povećanjem temperature se viskoznost maziva toliko smanji, da kuglica istiska mazivo koje se nalazi između nje i žljeba. A zatim sledi ono što sam u prethodnom postu napisao.

Ležaj je predviđen da radi na određenoj temperaturi okoline, a prilikom proračuna uzeta je u obzir i toplota koja se javlja kada se kuglica kotrlja u sredini sa optimalnom količinom masti. Taj proračun se zatim eksperimentalno potvrđuje u fabrici, i kada fabrika jednom kaže da njeni ležajevi zahtevaju takav-i-takav tretman, onda je to za korisnika Božje slovo. Nema tu šta da se filozofira. Ako korisnik ugura više maziva u ležaj, onda sve pada u vodu. Jer ležaj će se naći u temperaturnoj oblasti za koju NIJE PREDVIĐEN I NAMENJEN.

Attila, sve je to teoretski tako, ali u praksi je malo drugačije. Taj ležaj koji je ugradjen sigurno nije "dovoljno dobar" za to mesto, tj stručno nije imao dovoljnu dinamičku moć nošenja da bi trajao duže. Ne zaboravi da stari Zmaj više nije izbalansiran kao nov, i da nisu precizne tolerancije (ugradne mere) za taj ležaj (što je takodje jako bitno za vek trajanja).

U praksi je drugačije?

Pa dooobro. Onda Vi meni objasnite koja je razlika između statičke moći nošenja i dinamičke moći nošenja. Dokle se računa prva a odakle druga?
I ako čovek stavi nova kućišta ležaja i nove ležajeve, da li je onda stari Zmaj ponovo unutar fabričkih tolerancija ili nije?

Onda Vi meni objasnite koja je razlika između statičke moći nošenja i dinamičke moći nošenja.
Nebitno u ovom slučaju. Nas interesuje dinamička moć nošenja pošto znamo da se ti ležaji na tom kombajnu obrću. Statička je bitna kad ležaj miruje ili polako osciluje.

ako čovek stavi nova kućišta ležaja i nove ležajeve, da li je onda stari Zmaj ponovo unutar fabričkih tolerancija ili nije?
Ni te fabričke tolerancije nikad nisu kao na zapadnim kombajnima. Bez velikog čekića nema zamene tih ležaja...

Nazad
Vrh