ZMAJ kombajni

Ne znam baća, meni je bila muka kad treba da se podmaže prednja osovina.Na 151 su postojali poklopci sa strane pa ako imaš dugačke ruke možeš da podmažeš 2 slamotresa sa jedne i 2 sa druge strane ali guljenje kožure sa ruku ti ne gine plus moraš da se zavučeš kod varijatora vožnje.
Postavljali su ovde slike kako su ubacili bakarne cevi ili creva za mazanje da ne moraš da se zavlačiš i mučiš bez veze.

Jedno vreme sam se nosio mišlju da ugradim osovine slamotresa sa kugličnim ležajevima.Našao nove od N.H kod Peki Belta ali sam odustao od toga.

Редовно се морају подмазивати и правилно затећи ја нисам имао проблема са осовинама сламотреса али кад подмазујем мора маст да избије на обе стране.Ова идеја са кугличним лежајевима је одлична.

Imaš sreće jer su ti osovine verovatno iz zlatnog doba pa su kvalitetne.
Ja sam redovno menjao svake sezone bar jednu, probao sve moguće varijante drvenih ležajeva i ne vredi.Na Claas-u se uopšte ne podmazuju, ležaji od presovanog špera, nisam znao šta su osovine za sve ove godine, promenio 3 ležaja prednje i 2 ležaja zadnje osovine jer su se klimali.

Нешто мислим дали би ти дрвени лежајеви могли да се направе од неке врсте пластике која се не греје,лупам пало ми то на памет има тих материјала сад.

Нешто мислим дали би ти дрвени лежајеви могли да се направе од неке врсте пластике која се не греје,лупам пало ми то на памет има тих материјала сад.
Ima ona cvrsta plastika sto se koristi za biksne kod bagera i tome slicno da li bi mogla ona

Drveni ležajevi se inače kuvaju u ulju tako da oni ostanu masni stalno i tokom rada pošto se greju (otpuštaju masnoću) uvek imaju taj neki film za podmazivanje te stoga nema potrebe za dodatnim podmazivanjem.Jako je bitno koliko su stegnuti tojest da li postoji veliko trenje između osovine i ležaja (grejanje) i to smanjuje radni vek osovine a normalno i sam kvalitet osovine je bitan.

Jel to moze kod kuce da se kuvaju u ulju,jel ne treba da bude pod pritiskom kad se kuvaju ?.Nisam nikad to radio,ali bih mozda menjao lezajeve pred sezonu sad pa ako kupim neke da ih malo zauljim u nekom ulju kuvanjem ....i koje ulje ?.Atf,sae 30 ,90,hidrol ,ili mozda i laneno,firnis ulje ?.

Jel ima neki link do njega ?.Na netu ne nalazim nista ,a inace vidim ima lezajeva tih drvenih od presovanog spera ,jel to bolje mozda ?.

Duple matice su tu,nema tu sta da popusti,ali kontam valjda se trose ti drveni lezajevi pa svejedno dotezanje ide,tj provera pred sezonu.

Попусти само тако имао сам то иако су контра матице.И обавезно они дистанцери између лежајева.Хоће они да иструну и кад људи мењају ставе без њих стегну и ћао пуф осовина видео сам то.

Nema sanse da popusti sraf sa duplim maticama,ako dobije lufta tu na srafu,to je jer su se lezajevi istrosili i onda sraf bude labav,ali nije sigurno popustio on.Gde god sam koristio duple matice,to nema da mrdne,cak to mi sigurnije nego npr crveni lepak tipa loctite i slicni.Kad se matice dobro stegnu,jedino da pocupa navoje,druge nema.

Nazad
Vrh