Zmaj berači kukuruza

Malte ne čim sam kupio kombajn berač mi više nije ni trebao, brao 2 kj godišnje da imam za goveda da meljem ceo klip, čim sam počeo sam da berem, da istovaram , da guram pod krov u kotobanji, dobio je noge.. Da radim sve sam ne mogu I neću, da platim nemam koga.. Sad su hibridi drugačiji nego pre 20 godina, dobro rode ali i skinu vlagu, za zrno dušu dalo..

U vojvodini se berači više i ne koriste, južnije idu jednoredni zbog malih parcela i malih traktora, tako da dvoredni nemaju potražnju samim tim nemaju ni cenu, za potpuno ispravan smo jedva dobili 1700,od rumuna smo dobijali 1500 I ja bi ga i dao samo da je došao po njega, da ga više ne gledam.. Za 223 nisu mogli dobiti 2500e,u inđiji je jedan 224 otišao za 3500e I to nije čestito ni radio a gazda picjzla pa je berač izgledao ko juče doteran iz fabrike.. Jednostavno to više nikom ne treba, zato je i cena takva
Prošle godine je moj 223 stajao 2 meseca u oglasima na polovnim automobilima i kupujem-prodajem. Za to vreme ama niko me nije zvao. Ni jedan jedini poziv. Na kraju ga prodao rodjaku koji me je još davno pitao za berač. Otišao je za 4000 e, 1993.godište, u odličnom stanju.

Kod nas se isto izbacuje berac, jedino vrsi u klipu onaj ko ima do 1 ha kukuruza za svinja i krava. Ovi koji imaju dvoredne berace dosta ugaze male njive pa vise posla imaju ovi sa jednim redom mada i to tanko. Slazem se isto oko toga da treba uzeti uredan berac a ne sredjivati, jer to sto bude dosta jeftino je krpljeno da izgura do prodaje. Tu onda nastane dosta budzevine jer je bitno samo da radi kako tako. Bez uvrede, moze se naleteti na povoljno a dobro, ali retko.

Ja sam se rešio berača kada je berba spala na ispod 50 k.j za sezonu.Mislim da sam poslednje radne sezone obrao nepunih 30 k.j, u spremanje i gorivo uložio više nego što sam zaradio i odmah na proleće sledeće godine ga turio u oglas.

Ja sam moje 213 i 216 gurnuo u neke menjaze proletos
Otisli oba po lepoj ceni a da su ostali otisli bi na kile kako mi se cini

Послато са motorola one помоћу Тапатока

Ja sam ovde lepo napisao Fantomiku da kod mene na mom 214 nema šta da menja od delova, 90% je novih. Jedino što mu treba je ako hoće da mu malo osveži boju a i ne mora. Samo treba da podmaže i može odmah u njivu. Čak se i možemo dogovarati za cenu. Sve je u igri ako želi da ga kupi.

Лепа површина за бербу,а руку на срце некако ми берба увек била срцу дража од комбајнирања. Колико кошта код вас берба берачем,овде код нас шаренолико од 7000-10000 дин/кј са превозом.

Код нас 70 е без превоза...ја се ломи шта да радим имам котобању стане око 3 вагона клипа ал не мош наћи три човека за утовар иако кипујем директ у елеватор.

Ја имам и траку што иде под приколицу,комушач и елеватор и сам могу да пуним у чардак али највећи проблем је круњење тада треба људи,а нема их ни за лека.

Ја имам и траку што иде под приколицу,комушач и елеватор и сам могу да пуним у чардак али највећи проблем је круњење тада треба људи,а нема их ни за лека.
I ne možeš momentalno prodati kada je cena odgovarajuća, a najave pad cene. A zrno spustiš jako brzo.

Jedan koji bi sve da bere uzima 150 u selu, toliko je alav da ga ganja po njivi pa se sve polomi.180 je u susednom selu.

Kod nas ima 3 coveka sto beru za pare i jos 2 beraca tu je i moj koji samo svoje beremo.Nezgodne su njive male trouglaste, putevi neprohodni.

A i slabo se radi sve je vise parloga, za 10 godina mislim da ce 10 coveka radtiti ratarstvo.

Nazad
Vrh