Truya 86
Član
Kolega da dam odgovor na tvoje pitanje:539 je vukao berac nema vucu vec kuku,kod nas dosta ljudi koji imaju kuku a rade beracima balirkom i drugim prikljucima imaju pravljenu poteznicu koja se zakaci za kuku a u nju se posle kaci prikljucak jer sem prikolice slabo koji prikljucak kog pogoni kardan moze direkt na kuku i da radi s kardanom.Kad mi se prevrnuo berac ta medju vuca se otkacila s kuke i nije srecom bilo nikakve stete.Za rakovicom sam 2x prevtao prikolicu koja ima fiksnu rudu i traktor mi na srecu nije nikad prevnula al zato oba puta mi je uvrnula vucu pa je morala u vatru na ispravljanje.Sto se sempetera i ulaska u redove tice to je samo do vozaca dal ce gaziti redove kad ulazi ili ne,kad se seju uvratine sejem uvek 8 redova popreko i prvo njih skidam vozeci u krug oko njive a kad se skinu uvratine mesta koliko hoces za ulazak u redove.Valjci jesu na sipu ravni i kad ulaze sa hedera na komusacki sto jesu svi razbacani ali cim ga lopatica zahvati on upada vodoravno izmedju valjaka i ne landaraju tamo-vamo uostalom i na burgoinu je isti sistem valjaka pa mu ne smeta da bi brao cistve sto beru usluzno tu spadam i sam,jedan deo ljudi necu uopste da komentarisem nekima je bitno samo da sto pre urade i uzmu novac dal i koliko pogaziti,dal kruni il ne,dal se bere cisto nije im puno bitno.Uostalom kolega Gromil je upitao za misljenje izmedju ova 2 tipa beraca bas zbog takvih koji su mu brali kukuruz i pola ostavili na njivi i pogazili.Nadam se kolega da se slazemo oko toga da berac mora biti uredan i ispravan i pravilno podesen da bi brao kako treba.Ako je recimo kukuruz prezreo krunice ga svaki berac bez dileme a i zavisi od sorte do sorte,nije ni svaka godina ista.Naveo sam vec da gume moraju biti bar u nekom solidnom stanju da bi mogao da cisti lepo,nokte takodje mora imati barem jedan odredjeni deo da bi skidao kad uleti celi klip neociscen,sve to zavisi od vlasnika masine i njegove voje da sve bude ispravno a ne od samog beraca kog god da je tipa.Slazes se?Najmerodavnije bi bilo z214 i sip eko 3500 jer su se istih godina proizvodili upariti, na jednoj njivi,naravno prodrazumeva se ispravnos istih pa onda uporedjivati kvalitet i brzinu rada mane i td.Ovako se sve svodi na naglabanje sta je bolje...U diskusiju sam se upustio jer sam radio s oba tipa i imam odredjeno iskustvo s oba beraca zbog toga sam i naveo da su po radu jako slicni,mane imaju i jedan i drugi ja jednostavno neke stvari i resenja vise volim na sip-u i nisam nigde naveo da je zmaj losiji kombaj ali takode nije ni sip inferioran u odnosu na zmaj kako neki zele da prikazu.Pozdrav.