Zimsko Prskanje

Ja odlozio prskanje.Gledao danas pupove,sve to jos nekako nije ,,napupelo'' kako treba pa cu posle ovih najavljenih kisa,tamo prvih dana marta .Sutra idealno vreme ali sta da se radi.

Ili preciznije , koliko će ulja ostati na voću posle kiše?
Сетимо се претходног лета. Због обилних киша и узалудног прскања, произвођачи и увозници, су се ограђивали количином од 25 мм падавина а они који су као квалитетни 40 мм. Значи ако падне 25+ л/м² "џаба сте кречили"!

I ja mislim isto, čak je i opasno ako previše napupi, bakar se radi posle rezidbe u danima kad je temperatura iznad 5-6 stepeni i nema veze da li je u martu ili februaru. Što se tiče kiše, neće biti problema ako ne padne istog dana.

Pa ljudi ja uradio, pa kako mu Bog da'... Isprskao danas. Kombinacija belo ulje "letol" oko 150 gr. na kantu i 50 gr. kuprozin . Kanta , plastična, leđna, 13-14 lit. "lela12" . Na dve lokacije, na prvoj 55 voćki ,od kojih 17 velikih (25-30 god) , ostalo male od 4-5 do jesenje sadnje otišle dve kante. Na grugoj lokaciji ,uglavnom šljive od 5-7 pa do jesenje sadnje ukupno 104 kom. otišla jedna kanta. Pa i ako sutra , opere malo kiša , ostalo mi je još za jednu turu , tamo pre kretanja vočki , sredinom marta...
Meni je ovo prvo zimsko prskanje i jako sam zadovoljan, kako je to odrađeno ,bez nekog napora , okupao sam svako drvce, pa valjda će vredeti...

I ja juce odradio plavo ulje + cipkord u orasima. Danas orezao i krecio sadnice. Kod mene vec krenuli sokovi i ako su mi sorte kasnije vegetacije.

Pa ljudi ja uradio, pa kako mu Bog da'... Isprskao danas. Kombinacija belo ulje "letol" oko 150 gr. na kantu i 50 gr. kuprozin . Kanta , plastična, leđna, 13-14 lit. "lela12" . Na dve lokacije, na prvoj 55 voćki ,od kojih 17 velikih (25-30 god) , ostalo male od 4-5 do jesenje sadnje otišle dve kante. Na grugoj lokaciji ,uglavnom šljive od 5-7 pa do jesenje sadnje ukupno 104 kom. otišla jedna kanta. Pa i ako sutra , opere malo kiša , ostalo mi je još za jednu turu , tamo pre kretanja vočki , sredinom marta...
Meni je ovo prvo zimsko prskanje i jako sam zadovoljan, kako je to odrađeno ,bez nekog napora , okupao sam svako drvce, pa valjda će vredeti...
Malo ti je to ulja treba 270 ml oko 2%

Pa ...ebiga meni rekli u apoteci 100gr. na 10 lit. vode...
Pa dobro, danas malo porosila kišica ( neznam kako će biti u toku noći i sutra), tek da pokvasi asvalt- znači vrlo malo, pa ću ponoviti tamo negde u martu , dokupiti još jedan litar ulja . Sad znam da koliko mi vode ide, tako da neće biti problema. A valjda ću ispuniti ono što i treba da se postigne ovim zimskim prskanjem.
Hvala na savetima!!

Meni su savetovali iz PSSS Pozarevac (zastitar Jovican Jurisic,izvanredan mladi strucnjak koji je prosle godine izvanredno odrzao vinograde u nasem kraju)da krusku oprskam sa 10l EOL-a i0,25l insekticida na bazi perfektiona i breskvu sa preparatom protiv kovrdzavosti SILIT 1.5l pohektaru jospre 10 dana,a da sacekam sa prskanjem ostalog voca jos do pocetka marta

Silita ide 2,5 ltara po hektaru i prska se kada se pojavi zelena tačka,mislim da još nije vreme za to,ili se možda u nekim delovima zemlje sa ranijom klimom već pojavila?

Da li mi moze neko reći da li mogu koristiti ovaj Kreč u vrećama (U prahu) za krečenje pošto nemam drugog i ako može kako da ga pripremim ? Hvala u naprijed

Novi,
Mozes ako nemas drugu varijantu.Recept je isti 5kg kreca , o,5kg soli i o,25kg Sumpora..Bilo bi dobro da smesa odstoji nekoliko dana ..
Pozdrav !!

Ljudi ja sam postavio slično pitanje u temi vinogradi...Ali tamo nisam dobio odgovor ( ili se slabo prati ,ili glavni misu prisitni ,ili je jednostavno još rano...).
Ostalo mi je izvesma količina kreča i sumpora od mazanja voća...Ostalo mi je u sećanju da sa nekom sličnom mešavinom valja oprskati čokote vinive loze, u slučaju napada pepelnice ( koja je prošle godine desetkovala vinograde, pa i moj).Znači nije poenta ,iskoristiti materjal...mogu ja to i baciti , prosuti, nije problem ,i nije sve izmešano.
Da li ovde neko ima saznanje o tome???

Cime prskati breskvu pre vegetacije? Imam neku domacu sortu breskve, svake godine se skvrci lisce i plodovi trule. Vidim da se koriste ulja, ali koja kombinacija je najbolja za breskvu? Ako moze neki predlog sta i kako da uradim, koje preparate da koristim?
Hvala vam veliko.

Truljenje plodova nema veze sa zimskim prskanjem to se rešava kasnije, sada ideš bakrom ako nije krenula zelena tačka,a ako jeste onda ciram,pošto ste vi raniji sa vegetacijom moguće da je kasno za bakar. Javiće se neko iz tvog kraja pa ćemo videti u kojoj fazi se trenutno nalazi breskva

Nazad
Vrh