Zimsko Prskanje

Sloba je baš lepo sažeo diskusiju. Sad je sasvim lakše se odlučiti. I nemaš šta slušati one po apotekama. Nemamo svi sreće kao Gorski, pa imati nekog dobronamernog a voljnog da savetuje. A što se tiče "mešanja" što kaže Sloba , i ja imam kući problema sa mešanjem. Kat-kad moram i podviknuti...

Kako se vec neko vreme nalazim u Smederevskoj Palanci to sam obisao svih 6 apoteka da vidim sta nude za zimsko prskanje i da uporedim cene.
Cena plavog ulja i njemu slicnih kombinacija se krece od 700 do 800 dinara pri cemu je Galenikino pl. ulje 715 d. i sadrzi 700gr ulja i 100gr bakra.
Cena belog ulja je od 390 do 520 pri cemu je letol najjeftiniji a eos najskuplji. Letol ima 790 gr po l ulja a eos 990 gr. Galmin je negde u sredini sa cenom od 440 d. i sadrzajem ulja od 860 gr.
Bakarni preparati su od 730 din. everest, 950 cuprozin do 1190 funguran, sve za 1 kg. Cuprozin ide 35 gr na 10 l, everest od 30-50, a funguran 40gr.

Resio sam da uzmem letol i da mesam sa everestom. Jedino sam u dilemi koju koncetraciju letola da stavim. Na uputstvu pise 4% a prodavac me ubedjuje da je dovoljno 1%.
U prethodnim postovima iskristalisalo se da je potrebno 2 do 2,5% nekog sredstva koje sadrzi samo ulje tako da nisam nacisto sta da radim.

I prodavac me ubedjuje da nema nikakve potrebe dodavati insekticid cipkord. Kaze to je neko pomenuo pre neku godinu na nekom savetovanju i da je nelogicno da cipkord ne sme da se mesa sa bordovskom corbom koja isto sadrzi bakar a moze u ovoj kombinaciji. Kaze da tu pricu gura Galenika.
Sklon sa da verujem prodavcu jer je to sto prica protivno njegovom interesu da proda robu.
Sta vi mislite o tome.

Pa bre ljudi Sloba može postati, izveštač-novinar , kako on to samo raportira. Ajd da se našalim malo...
Možemo ga poslati kod Zaharija ili kod onog njegovog naslednika na B-92 ...
Meni su za cipkord rekli , baš u jednoj poljo apoteci kod nas ,koja slovi za najskuplju , ali zato ima najbolju ekipu savetodavaca zaštitara u JA. Kod njih ideš za savet , a onda kupiš kod drugih... Imam i drugare koji drže apoteku :"biljni lekar" , ali nema ih, a zaposlili jednog trgovca, koji pojma nema ( tražio sam mu kumulus da mešam sa krečom, a on mi kaže da prvi put čuje za tako što)...

Jel zna neko koliko kuprozina mogu da pomešam sa plavim uljem (ostalo mi od prošle godine) a da ne zeznem nešto,ja sam mislio da napravim jedno 15l sa 25gr cuprozina i uljem.Imam ukupno 20-ak trešanja,20-ak kajsija i po dva tri komada od ostalog voća.
Inače hvala svima što pišete,uvek se nešto nauči i sklope neke kockice.Pratim forum skoro svaki dan al' nisam baš neki proizvođač pa se tek ponekad uključim.pozz.

Ima al' "malo",pisalo se ranije,pa reko da ih denzifikujem bolje a i da mi se ne vuče kuprozin kad mi je već preteko.Ako je bolja zaštita sa dodatkom bakra,dodaću,ako nije onda ću samo plavim uljem?

Obzirom da "skoro" pa i neće biti jutarnjih mrazeva krenuće sve da se budi.Možeš sada u narednom periodu,mislim,mada šljiva tek kasnije kreće tako da,bez žurbe.A za to "čime" ,pročitaj malo temu imaš mnogo načina ili samo uzmi plavo ulje.

Ja bih prskao kajsiju u subotu pa da pitam ima li istomisljenika?Javljaju sledece nedelje kisovite,dosta padavina pa ko zna kada ce se moci u vocnjak.Sada je suvo ,nema blata,milina za prskanje i za vikend oko 10 stepeni.Taman.

Ja bih prskao kajsiju u subotu pa da pitam ima li istomisljenika?Javljaju sledece nedelje kisovite,dosta padavina pa ko zna kada ce se moci u vocnjak.Sada je suvo ,nema blata,milina za prskanje i za vikend oko 10 stepeni.Taman.

I ja planiram u subotu. Ali kako prskam ledjnom motornom prskalicom necu stici da zavrsim za jedan dan. Moracu da nastavim u ponedeljak posto za nedelju najavljuju kisu.

Bogami ja sam danas gledao kajsije i cvetni se pupoljci crvene na nekima...nisu baš nabubrili ali su se malčice otvorili da se vidi crveno unutra.

Žilijen, obično kad preporučuju jaču dozu bakra, kažu 50 grama na 10 litara. Zavisi koliko si ulja mislio da meteš...plavo ulje ide 2-3 litre na 100 litara, koliko je to tvoje pakovanje pa računaj da dođeš do oko 50 grama bakra na 10 litara vode.
Plavo ulje ima 100 grama u litri, cuprozin 350 grama po kili. Ne znam samo da ne prećeraš sa uljem, ne bih baš stavljao pola litre ulja na 10 litara vode po ovoj računici....

Imam 0.3 l ulja i pakovanjce od 25 gr kuprozina tj. 30 gr bakra iz ulja i dodaću 8.75 gr bakra.Mislim da nije preterano po tvojoj računici.Dodaću kuprozin,znači nije previše bakra.Inače i ja planiram akciju u subotu biće lepo vreme taman da se lepo osuši .

Ljudi, ja danas završio jedan deom orezivanja voća. Pa bih sutra , kao što vidim i većina Vas, oprskao plavo ulje ( tačnije sam bih pravio: belo ulje + kuprozin).
Ali za nedelju javljaju kišu!!!
Još niko nije pomenuo koliko se ulje suši(?) i da li će mu kiša u nedelju smetati?
Ili preciznije , koliko će ulja ostati na voću posle kiše?
Da li bi trebalo u tom slučaju ponoviti prskanje?
Koliko to ulje ustvari pruža zaštitu, vremenski gledano?
Koliko bez padavina (deset, dana , mesec , dva (?))?
A koliko sa padavinama u međuvremenu, traje zaštita plavim uljem?

Na ta pitanja bi svi voleli da znamo odgovore.
Danas iskorišćen lep dan bez vetra,poprskano svo koštičavo voće:ppozdrav:

Nazad
Vrh