Zimsko Prskanje

Eos 20 litara po 3,5 eu je 70 eu,kocid 3kg po 10 eu je 30 eu što ukupno dodje 100 eu po hektaru .Plavoulje 20 litara po 750 din je 15000 ,pa ti vidi koje je jeftinije,a ako pogledaš koliko ulja i bakra imaš u plavom ulju a koliko u eos +kocid sve će ti biti jasno

- - - - - - - - - -

normalno je da smetada izmrzne ali ne samo plavom ulju ,smeta i eosu
Pa ako ide 1000 lit,vode /ha,za zimsko prskanje znaci da mu treba 10 lit EOS,a ne 20lit valjda?A Kocide za 1000 lit treba od 2-3 kg.Plavo ulje od 2-3 lit.za 100 lit vode znaci 20-30 lit za 1000!
Eos-10*450din=4.500,bakar-3*980din=2.940,ukupno-7.440 din.Plavo ulje-25lit*690din=17.250din!Razlika je 9.810 din,malo li je?

Meni su za krusku savetovali da uznem galmin,bvakar u obliku hidroksida i neki insekticid na bazi perfektiona.Bolje je kad sami napravimo plavo ulje jer je tako bogatije bakrom sto je vrlo znacajno za zastitu.Cekam prvi lep dan pa u prskanje.

Pa ako ide 1000 lit,vode /ha,za zimsko prskanje znaci da mu treba 10 lit EOS,a ne 20lit valjda?A Kocide za 1000 lit treba od 2-3 kg.Plavo ulje od 2-3 lit.za 100 lit vode znaci 20-30 lit za 1000!
Eos-10*450din=4.500,bakar-3*980din=2.940,ukupno-7.440 din.Plavo ulje-25lit*690din=17.250din!Razlika je 9.810 din,malo li je?
eos ide 2 posto znači 20 kg po hektaru. gde si našao funguran ili kocid za 980 din ,kao i plavo ulje po 690?

- - - - - - - - - -

Meni su za krusku savetovali da uznem galmin,bvakar u obliku hidroksida i neki insekticid na bazi perfektiona.Bolje je kad sami napravimo plavo ulje jer je tako bogatije bakrom sto je vrlo znacajno za zastitu.Cekam prvi lep dan pa u prskanje.
I ulja ima više

- - - - - - - - - -

Valjda eos i galmin, isto ili slično?
Mala razlika u koncentraciji

eos ide 2 posto znači 20 kg po hektaru. gde si našao funguran ili kocid za 980 din ,kao i plavo ulje po 690?

- - - - - - - - - -

I ulja ima više

- - - - - - - - - -

Mala razlika u koncentraciji
Drzim u ruci flasu EOS- a,pise lepo na srpskom,koristi se u konc.od 1%!!
Eos sadrzi 990 g/l min.ulja a Galmin 940 g/l min.ulja.Bakarne preparate ne mesati sa inseticidima kisele reakcije-dihlorvos,dimetoat,fosmet,heptenfos,malation!!niti sa kalcijum polisulfidom tj.krecnim sumporom.

Drzim u ruci flasu EOS- a,pise lepo na srpskom,koristi se u konc.od 1%!!
Eos sadrzi 990 g/l min.ulja a Galmin 940 g/l min.ulja.Bakarne preparate ne mesati sa inseticidima kisele reakcije-dihlorvos,dimetoat,fosmet,heptenfos,malation!!niti sa kalcijum polisulfidom tj.krecnim sumporom.
Pa šta da ti kažem,onda stavi 1% eosa mada ti preporučujem da se raspitaš kod zaštitara ili voćara koji su koristili eos ili ga imali u ogledima pa ćeš onda vidti koliko ga ide po hektaru. mogu ti još reći ako imate štitastih vaši onda eosa ili bilo kog drugog ulja ide i preko 3% , isto tako se povećava i koncentracija i plavg ulja ako su u pitanju štitaste vaši. Po meni ako nema štitastih vaši u voćnjaku onda je eos ili plavo ulje čisto bacanje para,prskaj samo funguran ili kocid i to je to:ppozdrav:

Pa trebalo bi da se prska sa registrovanim kolicinama,ako kazu 1% onda tako i uraditi,valjda proizvodjaci nisu ludi da predloze manju dozu pa da dodje do neuspelog prskanja.Ko ce posle kupiti los preparat.Niko.Stalno povecavamo doze,zato nam i vracaju voce.Doce vreme pa nam nece pomoci ni koncetracija od 5% jer ce sve bolestine i insekti oguglati na nase stalno povecavanje koncetracije.Ko ce jesti to voce sa toliko hemije u sebi?Gledajuci vremensku prognozu pripremite se za sledeci vikend kada bude oko 10 stepeni i u vocnjake.Ovih desetak dana suncanog vremena treba iskoristiti da se to poprska,posle se nece moci jer opet najavljuju kisu a bice i kasno(za kajsiju jer vec rane sorte lepo pupe).I taj ,,KOCID'',pise za njega da se izbegava kontakt sa metalnim delovima i ne treba ga primenjivati kroz opremu sa metalnim delovima.Znaci traktorski atomizeri ne dolaze u obzir.Pa cime da ga prskamo?Metlom?Nije mi jasno.

Poslednja izmena:
Danas u poljoapoteci u kojoj kupujem sta mi treba. Konsultujem se sa covekom koji prodaje hemiju, trgovac po struci zastitar, covek tvrdi da Bakarni preparat u kombinaciji sa insekticidom resava potrebe zimskog prskanja i daje zadovoljavajuci rezultat. I mnogo,mnogo je jeftinije od plavog ulja...

Posto se priblizava vreme zimskog prskanja kao i vecina vas poceo sam da razmisljam sta kupiti odnosno cime tretirati voce.
U prethodnim postovima se nametnula dilema da li koristiti vec pripremljen preparat tipa plavo ulje ili sam napraviti kombinaciju bakra i nekog ulja. Dva su moguca ugla gledanja, sta je isplativije ili sta je bolje. Jos bolje ako je ono sto je najjeftinije i najbolje. Kako ova tema ima vec 38 strana pretpostavio sam da je o tome vec pisano pa sam krenuo od pocetka.
Izdvojila su se dva misljenja:
- da je najbolje koristiti vec napravljenu smesu od strane proizvodjaca jer u kucnim uslovima mi ne mozemo postici tako dobro mesanje kao i problem ph vrednosti
-da je bolje sam napraviti svoju kombinaciju
U ovom drugom slucaju clanovi sa iskustvom su nametnuli misljenje da je najbolja kombinacija galmin + cuprozin 35+insekticid cipkord u konc. 0.03%
Sto se tice insekticida cipkord preporucivali su ga kao dodatak i plavom ulju ko se odluci njega da koristi.

Tragajuci dalje po netu naisao sam i na preporuke da ako se pravi sopstvena kobinacija da se koristi ne bakar oksihlorid kao sto je cuprozin vec bakar hidroksid odnosno sredstva sa njim kao funguran, cuprablau z, kocide 2000, everest i dr.
I jos jedna moja dilema, zasto se cuprozin 35 preporucuje u koncetraciji 35 gr na 10l vode a bakar oksihlorid 50 u konc. 50-75 gr na 10l vode kada je ovaj drugi u istom obliku a koncetrovaniji jer u kg ima 500gr bakar oksihlorida za razliku od cuprozina35 koji ima 350 gr bakar oksihlorida.

Molio bih clanove sa iskustvom da nam daju obrazlozeno misljenje za i protiv. Unapred hvala.

Sta mislite dali je dovoljno samo plavo ulje sa mesavinom bakara za visnje mladi zasad I kad bi Trebo krenuti sa prskanjem

Danas u poljoapoteci u kojoj kupujem sta mi treba. Konsultujem se sa covekom koji prodaje hemiju, trgovac po struci zastitar, covek tvrdi da Bakarni preparat u kombinaciji sa insekticidom resava potrebe zimskog prskanja i daje zadovoljavajuci rezultat. I mnogo,mnogo je jeftinije od plavog ulja...
Na šta je mislio kada je rekao insekticid?

Ulje je vrsta insekticida,koji je on tebi konkretno insekticid preporučio- perfektion,sumialfu......

Ne zapisah koji tacno insekticid, a zaboravih. Ne planiram jos da prskam, kad budem svratio da kupim napisacu o kom insekticidu je rec.

Inace taj covek je dobar poznavalac svog posla, po njegovoj preporici protiv monilije koristio sam Funomil i nisam imao problema sa monilijom godinama unazad. Kad sam imao problem sa najezdom gubara, pre 2 godine i kad Dimetogal nije imao nikakav ucinak, taj zastitar mi je preporucio da umesto Dimetogala kupim NureleD koji je imao izuzetan efekat protiv gubara, zelenih skakavaca i paukova. Znaci sta god me je posavetovao bio je u potpunosti u pravu...

Kolega @Sloba31
Ako ste zainteresovani poslacu vam adresu apoteke, pa porazgovarajte sa tim covekom, moze da vam da korisne savete. Posto rekoste da ste trenutno u Palanci...

Ne zapisah koji tacno insekticid, a zaboravih. Ne planiram jos da prskam, kad budem svratio da kupim napisacu o kom insekticidu je rec.

Inace taj covek je dobar poznavalac svog posla, po njegovoj preporici protiv monilije koristio sam Funomil i nisam imao problema sa monilijom godinama unazad. Kad sam imao problem sa najezdom gubara, pre 2 godine i kad Dimetogal nije imao nikakav ucinak, taj zastitar mi je preporucio da umesto Dimetogala kupim NureleD koji je imao izuzetan efekat protiv gubara, zelenih skakavaca i paukova. Znaci sta god me je posavetovao bio je u potpunosti u pravu...

Kolega @Sloba31
Ako ste zainteresovani poslacu vam adresu apoteke, pa porazgovarajte sa tim covekom, moze da vam da korisne savete. Posto rekoste da ste trenutno u Palanci...

Moze kolega, posaljite mi na pp. Jos sam u Palanci

Nazad
Vrh