Zimsko Prskanje

Ne znam kako ste izracunali,kiogram bakra je 1000 din i ako ide 0.5 kg na 100 litara to je 5kg na 1000=5000 din.Za ulje treba30 litara na 1000 litara i to je ako znam da racunam preko 20.000 dinara .Kako onda izadje isto prskanje bakar oksil hloridom i plavo ulje.Sta sam preskocio?.Sutra ili prekosutra cu prskati,kod mene se moze uci traktorom u vocnjak bez problema,nema blata...

ja prošle godine dado silne pare za plavo ulje,sa 1l mogo sam da prskam 3 pumpe jedna jogurtska čaša na pumpu tako su mi rekli,sad sa ovo što sam kupio ima da mi ostane za iduću godinu,ali trazio sam i da mi napiše šta kolko da stavim tačno.

Октопод, ниси омашио. И код нас су те цене отприлике. Плаво уље је 645 дин., Значи још јефтиније изађе готово уље од прављења коктела.

Mozda je to ovde i pisano ali ja to nisam pratio,ne bavim se intenzivno vocarstvom vec imam samo mali vocnjak za sebe.Zanima me koja je razlika izmedju plavog i crvenog ulja?Vidim cesto se polemise u vezi plavog a ja sam kupio crveno,gresim li nesto?

Cena plavog ulja je trenutno u porastu. Gde ga ima na zalihama kahom košta oko 620 dinara ali kome je nestalo nove cene su i do 800 dinara, rekli su mi da će poskupeti za oko 30%. Tako da bez obzira da li ste rezali ili ne tj. da li ćete u skorije vreme prskati, nabavite plavo ulje na vreme.

@Vojkanvrelo

Koliko sam shvatio razlika je samo u nazivu jer su različiti proizvođači. Kod mene u BL nisam nigdje našao plavo ulje, rekli su mi da je samo razlika u imenu i da crveno obavlja istu funkciju.
Inače ja sam već svoje voćke prskao jer je ovdje jako toplo bilo poslednjih dana i pupoljci su počeli da se otvaraju. Ne znam na šta će ovo sve da izađe, ali ionako to nije u našoj moći. :)

Nego jedno pitanjce. Negdje sam pročitao da ukoliko ima kiše u danima kad se otvaraju pupoljci treba ponavljati prskanje dok god ne prođe faza "mišje uši", a na uputstvu piše da se smije prskati samo dva puta u toku jedne godine. Ko je sad u pravu?

Toliko znanja treba u vocarstvu a ja nemam pojma.Nekada moj deda je samo brao plodove i to redovno svake godine a sada treba da diplomiram pa tek da udjem u vocnjak.Mislim se dal uopste i nesto da radim jer ako je sudeci po ovom vremenu nema ni teoretske sanse da bude nesto od voca,sem da se desi neko cudo i ne bude vise mraza.
Ako jos neko nesto zna u vezi razlike ulja neka napise,molio bih.

@Vojkanvrelo
kao što reče Philby, razlika je u proizvođaču. A koliko znam, u pitanju je isto ulje.

Toliko znanja treba u vocarstvu a ja nemam pojma.Nekada moj deda je samo brao plodove i to redovno svake godine a sada treba da diplomiram pa tek da udjem u vocnjak.Mislim se dal uopste i nesto da radim jer ako je sudeci po ovom vremenu nema ni teoretske sanse da bude nesto od voca,sem da se desi neko cudo i ne bude vise mraza.
Ako jos neko nesto zna u vezi razlike ulja neka napise,molio bih.
Druze moze to skoro isto kao tvoja deda, nakalemi divljake jabuke, oskoruse, karamanke na podlogu divljeg voca i posle 30-40 godina ima da radja po 300 kila. U mojm porodicnom dvoristu ima kruska od 80 godina, nikad prskana nikad rezana a radja po pola tone roda, sto bi rekli prvh 100 godina je tesko...

Nije bas tako.Recimo ispred kuce nam je bila jedna kajsija koja je nenormalno radjala a nikada nije prskana ni rezana.Plodovi nikada nisu imali one pege.Ona se isusila a ove mladje sto su ostale vise ne radjaju.Ako nesto i krene samo pootpadnu zeleni plodovi i kraj.Ja prskam kako me po apotekama savetuju ali nema vajde.Nesto se promenilo.
Takodje nasi stari su imali sljive ranke koje su redovno radjale a niko nikada nije ni cuo kako kazu da se prska sljiva ili nesto reze.U to vreme su nenormalno veliki bili rodovi i sve islo u rakiju.Sada moji a i svi ostali sljivaci u kraju radjaju na 10 godina.Ja opet i njih zimsko i protiv monilije prskam ali nema vajde.

Evo danas sam bio u apoteci, cene su sledeće, plavo ulje 820 ili čak 850 ne sećam se, bakaroksihlorid 1020, galmin oko 600 opet zaboravih...dal 580 dal 680 eto nek bude 600 :)

Znači na 100 litara da stavjamo 2 litre ulja, to je 1650-1700 dinara. Galmin je 1200, bakar sad ide 0,75 znači ode 750 grama to je 750 dinara i ukupno je 1950 dinara bakar i galmin, naspram 1700 plavo ulje.

Inače rane kajsije m39 su mi dobile roze boju pupoljaka, kao i gerberon, ostale kao da miruju, kao i ostalo voće, čak i breskve.

@vojkanvrelo
Stare sorte su se neretko razmožavale i semenom i izdancima, seme je ujedno i mutacija, prilagođavanje biljke uslovima. A tačno je i da se klima promenila pa samim time i slini problemi, to nije ništa novo ni čudno

Nije bas tako.Recimo ispred kuce nam je bila jedna kajsija koja je nenormalno radjala a nikada nije prskana ni rezana.Plodovi nikada nisu imali one pege.Ona se isusila a ove mladje sto su ostale vise ne radjaju.Ako nesto i krene samo pootpadnu zeleni plodovi i kraj.Ja prskam kako me po apotekama savetuju ali nema vajde.Nesto se promenilo.
Takodje nasi stari su imali sljive ranke koje su redovno radjale a niko nikada nije ni cuo kako kazu da se prska sljiva ili nesto reze.U to vreme su nenormalno veliki bili rodovi i sve islo u rakiju.Sada moji a i svi ostali sljivaci u kraju radjaju na 10 godina.Ja opet i njih zimsko i protiv monilije prskam ali nema vajde.

To si u pravu, nesta se promenilo... Mene baba ubedjuje da je nekada voce, grozdje bilo sladje e sad mozda to ima veze sa njenim godinama. Inace imamo dva problema po tom pitanju, prvi je sto hocemo da voce prorodi u drugoj godini(mislim da to nije bilo ranije a druga stavka je da se pojavljuju nove bolesti a postojece mutiraju kao uostalom i kod ljudi. Bas sam omasio temu, izvinjavam se.

Poslednja izmena od urednika:
@Vojkanvrelo

Koliko sam shvatio razlika je samo u nazivu jer su različiti proizvođači. Kod mene u BL nisam nigdje našao plavo ulje, rekli su mi da je samo razlika u imenu i da crveno obavlja istu funkciju.
Inače ja sam već svoje voćke prskao jer je ovdje jako toplo bilo poslednjih dana i pupoljci su počeli da se otvaraju. Ne znam na šta će ovo sve da izađe, ali ionako to nije u našoj moći. :)

Nego jedno pitanjce. Negdje sam pročitao da ukoliko ima kiše u danima kad se otvaraju pupoljci treba ponavljati prskanje dok god ne prođe faza "mišje uši", a na uputstvu piše da se smije prskati samo dva puta u toku jedne godine. Ko je sad u pravu?
Philby,uljem odradimo pre kretanja vegetacije,do bubrenja pupoljaka.Mozemo da ga ponovimo,u medjuvremenu,ako je doslo do velikih padavina pa je shodno tome dosta depozita preparata sprano sa stabla.Kada krene otvaranje pupoljaka prelazimo na fungicide bez bakra,tipicne za vegetaciju.A opet,zavisno od vocne vrste usmeravamo zastitu.Pre svega razlika je izmedju kosticavog i jabucastog voca,u vremenu kretanja kao i bolesti tipicnoj za vocnu vrstu.Ako nas zamlati kisa a kosticavo se sprema da cveta ili krece i tri tretmana u tom periodu ne garantuju uvek 100% zastitu.Kao i kod breskve sto pupoljak ne sme da se otvori ne zasticen hemijskim preparatom,pa i u otvaranju ako je kisovito mora se nastaviti Delanom,Dakofloom...Znaci,ne ponavljati kombinaciju ulja i bakra u losim vremenskim uslovima nakon kretanja vegetacije,vec nastaviti zastitu drugim preparatima.Dok u suvim vremenskim uslovima,a fenofazom kretanja vegetacije,i jedan valjani tretman moze da resi brdo potencijalnih problema.

Зависи сачим прскаш и колике су шлјиве, која је површина

Zašto galofungin?
Ja sam danas završio rezidbu ovih dana planiram da denzifukujem rane sa bakrom.
Za plavo ulje se dvoumim mada je retkost da kod nas možeš u februaru ući u parcelu traktorom(trenutno može).Dajte savet ! Da napomenem da sa vašima nikada od kada sam posadio voćnjak nisam imao problem.

Galofungin je jači preparat, dezinfekcija bolja. Uz to, malo je i lepljiviji, tako da se dosta zadržava na oprskanim delovima.

Nazad
Vrh