Zimsko Prskanje

Samo bakrom i bice ok,ne treba ti sada insekticid,nema potrebe tek si ih posadio.

Pa mislio sam malo da ih oprskam plavim uljem jer pored tih mladih kajsija imam i par odraslih sljiva i jabuka pa sam mislio sve odjednom da isprskam. Sad sam u nedoumici da li ove mlade kajsije sa bakrom, a ovo drugo starije voce sa plavim uljem? Trebaju li i mladi orasi da se prskaju bakrom?

Poslednja izmena od urednika:
Prskaj plavim uljem ti toga imas malo tako da cena plavog ulja nije problem. Insekticid ostavi kad olista stavis neku prihranu preko lista i onda insekticid. Ja kad sam osadio mlade sljive imao sam dosta gubara i ostalih insekata tako da to svakako uradi kasnije. Za orahe ne znam ali mislim da im nece skoditi.

Pozdrav voćari, imam jednu nedoumicu pa se nadam da ćete mi pomoći.
Naime ove godine se voće probudilo malo ranije nego inače i na jednoj breskvici su se počeli pojavljivati mali listići otprilike 3-5 mm. Svake godine do sad sam prskao samo crvenim uljem i to je bilo dovoljno da se zaštiti od kovrdžavosti i gamadi, ali ove godine sam malo okasnio pa se bojim da nešto ne zajebem u ovoj fazi. Komšija reče da se mogu spaliti mladi listovi, pa me malo nasjeko. Da li da tu voćku tretiram sa malo manjom koncentracijom, ne diram ništa ili da prskam kao i inače.

@Philby
Morao si da pratis kretanje vegetacije i ne dozvolis da breskva otvori listice neoprskana.Kovrdzavost lista vrsi infekciju upravo u pucanju zelene tacke,otvaranju listica.Ukoliko je temperatura tada bila u plusu,a bila je sigurno,pa jos i bilo padavina,onda je infekcija gotovo sigurna.Sada ne mozes da odradis propustene tretmane,nastavi sa zastitom po nekom od programa fitofarmacijskih kuca.Mozes sada odraditi Delanom pre svega ili Dakoflo,Bravo,Mankogal,Sylit...Bakar samo u oslabljenoj koncentraciji i tretman samo ako temperature ne padaju suvise nisko tih par dana,ali ne bih ti to sad preporucio.

Je li koristio neko za plavo prskanje Nordox od Singente mislim da ima jako veliku koncentraciju bakra mislim 75%, ali ga nisam do sada koristio, takođe me interesuje neka približna cena i koncentracija koja je izgleda oko 0.2. Da li bi on mogao samostalno ili mora i ulje da se doda.

Ja sam se raspitivao za nordox u Zrenjainu, nikoga nije imao na stanju zbog velike cene (ne mogu tacno da se setim , par hiljada 1kg pakovanje..) ali svakako planiram da ga porucim negde iz ns-a, za prskanje sada ili cu cak probati sa bakarnim uljem , ako ga nadjem u prodaji negde.

Za one koji kažu da je ulje bacanje para...ja prošle godine nisam prskao već samo bakar i imao sam veliki problem sa vašima cele godine. Nisam znao više šta da radim, prskao sam na 5 na 10 dana, probao 3 preparata i uzalud. Gledaju me ljudi i misle se dal je ovaj lud, svaki vikend ja prskam i tako mesec i po dana, ako nisam prskao 7-8 puta ubite me :)

To je bila jedina godina da nisam prskao uljem. Ne smem da tvrdim ali čini mi se da he zbog toga. Bakar ne uguši jajašca, džabe insekticid u precvetavanju kad veliki broj insekata još nije se ispilio.

Na kojem vocu si imao vasi,verovatno na kajsijama nisi?Kako kod tebe trenutno izgledaju pupoljci na kajsijama?

Na trešnjama, to je tačno, ali ovde pričamo o prskanju a ne o kajsijama samo :)) Mada sam te godine prvi put video i na kajsijama, doduše toliko malo da nisam o tome ni razmišljao, ali mi za trešnje bila frka jer sam radio letnje prekraćivanje radi formiranja krune, a one ko blesave jure na vrh mlade grane, ukovrdža se list i stane grana sa porastom...

Pre 2 dana su pupoljci bili mirni skroz, čak sam skidao kalem grančice nadam se da će biti ok, idem sutra preksutra da vidim u kom je stadijum, posadio sam i bar bresaka one se bojim krenuće, pupe polako a njih moram protiv kovrdžavosti lista da prskam inače ćao odoše.

Nacuo sqam da se krajem februara ocekuje neka susnezica sa minusnom temperaturom. Da li ce smetati zimskom prskanju ako dodje do takvog vremena.
Prskati svakako moras,ionako izgleda da cemo svi prskati ove godine za dzabe,tesko da nebude nekih -5-6 stepeni do kraja zime,maltene nemoguca misija.

Za one koji kažu da je ulje bacanje para...ja prošle godine nisam prskao već samo bakar i imao sam veliki problem sa vašima cele godine. Nisam znao više šta da radim, prskao sam na 5 na 10 dana, probao 3 preparata i uzalud. Gledaju me ljudi i misle se dal je ovaj lud, svaki vikend ja prskam i tako mesec i po dana, ako nisam prskao 7-8 puta ubite me :)

To je bila jedina godina da nisam prskao uljem. Ne smem da tvrdim ali čini mi se da he zbog toga. Bakar ne uguši jajašca, džabe insekticid u precvetavanju kad veliki broj insekata još nije se ispilio.

Ваши лако скинем када се појаве,мада их прошле године није било

Pa nije lako, upravo sam to rekao...one zelene i nekako, al ove kovrdžalice i gluposti brzo polažu jaja izgleda, ja oprskam pobijem ih ali ne i jaja i za par dana eto ih opet, ja prskam pobijem al već polegle jaja...prskao sam 7-8 puta da bi ih pobio, ako je to lako...4 preparata, Apache, tonus, dimetogal, cipkord...

'ebena je to,da prostite,zivuljka.Plus mnogo generacija u jednoj sezoni,plus sto parazitira po okolnom stanistu-korovi,sumski pojasevi...A kada kovrdzalica napravi stete u vidu kovrdzanja lista,onda smo vec zakasnili sa zastitom.Dotle je ona,verovatno,vec migrirala na sledeceg domacina,a rezultati njenog dejstva pratice nas tokom cele vegetacije.Naoko lako resiva gamad,te lisne vasi bilo koje vrste,medjutim sto kaze oktopod,zna da budu veliki problem.

У праву си где је било великог напада прошле године теба бити опрезан.и треба их прскати чим се прве појаве јер када се увију у лист онда је већ проблем

Strucnjaci kazu da prskanje kombinacijom bakra i mineralnog ulja moze da ima efekta kao vise od 50% narednog prskanja,tokom vegetacije.Meni je logicno,pre svega preventiva je dve trecine zdravlja.Naravno,pricamo o kvalitetnom tretmanu,gde nema neoprskanog dela stabla ili grana,da se preparat zavuce u svaku pukotinu.Pogotovo oni koji imaju vocnjake u blizini sumskih pojaseva,nikako ne bi smeli preskociti ovaj tretman.

Nazad
Vrh