Zimsko Prskanje

Ja sam malopre isprskao voce ispred kuce pa kako mu bude. Ovo je prvo prskanje plavim uljem od kada su vocke posadjene, a neke su stare i po 6 pa i vise godina.

- - - - - - - - - -

Galamin danas kupio po 500 dinara 30 litara i bakar iz MADARSKE 10 KG 75evra.inace zastitar savetuje da se saceka iduci vikend ,

Poslednja izmena:
- - - - - - - - - -

Galamin danas kupio po 500 dinara 30 litara i bakar iz MADARSKE 10 KG 75evra.inace zastitar savetuje da se saceka iduci vikend ,
Zavisi o kojem vocu prica zastitar,nije sve isto.Sutra lepo vreme,bez vetra ko ima kajsije nema sta da ceka sa zimskim prskanjem.

Da li bi trebalo sacekati jos malo sa prskanjem sljiva kojima je ovo druga godina,jos ih nisam orezao,reko da ne bude jos nekog mraza?

Mraza se nadamo da nece biti zbog voca a zbog prskanja nista ne fali mraz. Bitno je da ne stegne mraz bok se ne osusi preparat i to je to. Ja sutra ako stignem prskam sve jacom dozom, nemogu da razmisljam dali ce nesto krenuti pa posle da zakasnim jer temperatura ce biti duzi perio u debelom plusu.

Mislio sam na mraz zbog rezidbe,da ne izmrzne mesto gde je rezano posto je mlado voce.

Bio danas do vocaka koje se nalaze u podozju suve planine,jabuke i sljive miruju,po neka kajsija krenula,visnje takodje samo sto nisu bice veselo ako sledece nedelje ode ispod 0, nisam ih prskao tek sam danas prvi dan bio u vocnjak. Iteresantnu stvar sam cuo danas da plavi kamen i krec usporavaju vegetaciju i da nije lose time naprskati

Ja danas rezao visnje i ostalo voce, rekao bih da nece jos da krenu, dok tresnje ima sanse da je obere mraz ako ga bude krajem naredne sedmice. Nisam ni ja prskao uljem jos uvek. Kad najavljuju minuse?
Ja nisam video da uopste najavljuju minuse,..Ja danas uradio zimsko,po prognozama nije trebalo da bude vetra a ono bas duvalo.

Na hmzs-u do polovine marta najavljuju temperature bez minusa i minimalne dnevne oko +10 stepeni.
Kad sam to video i setio se da sam ranije grabio kakav takav + krajem februara,danas sam uzeo i oprskao sve što sam stigao.
Sa jednom pauzom sve završio. Kada malo krenu,probude se pupoljci sledi reckanje,itd........

I ja sam završio sa plavim uljem u trešnjama danas!!! Vreme lepo, malo vetra, plus debeo za februar mesec, ... Samo ostaje da molim Boga da krajem februara ili početkom marta ne bude debeo minus!

Juce zavrseno orezivanje sljive a odmah potop prskanje plavim uljem.
Sledi dan-dva odmora i krece se u lesnike, rezanje i prskanje.

Posadio šljive i višnje pre mesec ipo dana. 85 šljiva i 65 višanja. Juče prekratio i po preporuci apotekara oprskao sa Flowbrix blau.
Oće li to valjati?

Ako preparat ima ulje i bakar onda će valjati. Ako si presek gde si prekratio namazao voskom onda će valjati. Ako si ih zalio dobro pošto je prolećna sadnja onda će valjati :osmeh:

Valjace naravno,uz sve navedene operacije od strane naseg urednika.Samo,mogao si ovom bakarnom preparatu dodati i nekog ulja,kako bi imao i insekticidno-akaricidno dejstvo.Nije neki propust,ali s obzirom da su mlade sadnice i ne ide puno preparata,moglo se dodati nekog mineralnog ulja,opet preventive radi.

Ja prošle nedelje završio rezanje i prskanje bakar+galmin. Prskao bih još jednom istim preparatima, ali zbog nabubrelih pupoljaka bih smanjio koncentraciju. Stavljao sam 50gr fungurana na 10l. Šta mislite koliko bi trebalo smanjiti?

Nazad
Vrh