Zimsko Prskanje

Mislim da nema efekta onsekticid jer insekata nema. Sto se tice plavog ulja i vasi ja prskao uljem i imao vasi. Resio sam ih jednim prskanjem letos.

Vaši, kao i sve ostale štetočine se suzbijaju u početnim fazama razvoja (ili dok se još nisu razvile, zavisi u kom stadijumu prezimljavaju), tako da su početna prskanja jako bitna. Plavo ulje je u poslednje vreme čest predmet polemisanja, valja li ili ne. Ko sumnja u njegovu efikasnost, nek napravi koktelčić- fungicid, insekticid, eventualno akaricid sa dodatkom okvačivača, pa s tim nek smašinja zasad.
Ovo je idealno vreme za ovakvo prskanje, samo ko ima mogućnosti da uđe u parcelu.
A posle rezidbe, obavezno zamazivanje rana ili dezinfekcija bakrom i galofunginom.

jasam uzeo letol ec i funguran oh i cipkord i to me je koštalo valjda 800din a da sam uzeo gotovo koštalo bi puno više to imam za 10 ručne pumpe,to mi je drugar reko da bi mi uštedeo pare.pa ako nekom vredi ova informacija...

Ma izađe te isto, ja sam računao jedne godine...isto bukvalno. Ulje, bakar, insekticid i akaricid...isto.

Ми смо пре 3 године купили садницу крушке пред само кретање вегетације. Нисмо је прскали плавим уљем зато што нам је остало воће већ било попрскано, па шта да прскамо сад само ту једну малу садницу. Испоставило се да је била заражена штитастим вашима. Целе године смо, у неколико наврата, морали да прскамо против штитастих ваши. Крајем наредне зиме смо прскали плавим уљем и, Богу хвала, више вашака није било.

Vaši, kao i sve ostale štetočine se suzbijaju u početnim fazama razvoja (ili dok se još nisu razvile, zavisi u kom stadijumu prezimljavaju), tako da su početna prskanja jako bitna. Plavo ulje je u poslednje vreme čest predmet polemisanja, valja li ili ne. Ko sumnja u njegovu efikasnost, nek napravi koktelčić- fungicid, insekticid, eventualno akaricid sa dodatkom okvačivača, pa s tim nek smašinja zasad.
Ovo je idealno vreme za ovakvo prskanje, samo ko ima mogućnosti da uđe u parcelu.
A posle rezidbe, obavezno zamazivanje rana ili dezinfekcija bakrom i galofunginom.
Zašto galofungin?
Ja sam danas završio rezidbu ovih dana planiram da denzifukujem rane sa bakrom.
Za plavo ulje se dvoumim mada je retkost da kod nas možeš u februaru ući u parcelu traktorom(trenutno može).Dajte savet ! Da napomenem da sa vašima nikada od kada sam posadio voćnjak nisam imao problem.

Jesam svake godine ali nikada u ovo vreme,ja ću ga svakako prskati sa plavim uljem ali mi se čini da je rano. Sada imam idealne uslove u sred februara.Zato mi treba savet šta raditi,

Aha ja sam te razumeo da pitaš da li uopšte da prskaš zbog ovog "da naglasim da sa vaškama nisam imao problem" :)

U principu bolji je efekat ako su pupoljci malko krenuli, mada da se ne lažemo vreme je već tako da bi i moglo, niko ne može baš pametno da te posavetuje jer niko ne zna kakve će vremenske prilike biti narednih dana...pa ni metereološki zavodi...ni ja nisam pametan šta da radim

Зависи које је воће у питанју

Poslednja izmena od urednika:
Ni ja necu jos ni rezati ni prskati, vidim nekih -7 u narednim nedeljama al nebitno to nije voce krenulo jos kod mene.

Evo jedan tekst, ne znam samo odakle sad ulje 3-4% kad znamo da ide 2-3%:

http://www.poljosvet.com/index.php/...omenat-za-preventivnu-zastitu-kosticavog-voca

Na području delovanja RC Kragujevac
vizuelnim pregledom konstatovano je da se koštičavo voće još uvek nalazi u fazi mirovanja. Dosadašnje povišene temperature za ovo doba godine i predstojeća vremenska prognoza govori da bi u narednom periodu, moglo doći do ranijeg kretanja vegetacije.

Sada je pravi momenat uraditi preventivnu zaštitu koštičavog voća (šljive, breskve, kajsije) protiv pojedinih patogena kao što su:
sušenje cvetova i grančica -prouzrokovač gljiva Monilia laxa,
šupljikavost lista koštičavog voća- prouzrokovač gljiva Clasterosporium carpophilum,
kovrdžavost lista breskve- prouzrokovač gljiva Taphrina deformans

U cilju zaštite od navedenih patogena preporičujemo preventivnu primenu preparata na bazi bakra- a.m. bakar oksihlorid, bakar hidroksid, bakar sulfat i to u sledećim koncentracijama:
Bakarni oksihlorid-50 (a.m.bakar-oksihlorid) u koncentraciji 0,75%
Bakrocid S-25 (a.m.bakar-oksihlorid)u koncentraciji 0,75%
Bakarni kreč-50 (a.m.bakar-oksihlorid) u koncentraciji 0,75%Cuproxat (a.m. bakar sulfat) u koncentraciji 0,25-0,35%Blauvit (a.m. bakar hidroksid) u koncentraciji 0,5-1%Zbog prezumljijućih formi insekata koji se nalaze na kori stabla i mladarima preporučujemo dodavanje mineralnih ulja kao što su Galmin, Belol, Belo ulje u koncentraciji 3-4%

Jes vala u pravu si...

A evo pročitajte drugi post na početku teme, čovek koji je preskočio jednom ovo prskanje koje je probleme imao, podseća me na mene...

Bakar , ulja , da ne.. Razlicita su iskustva. Ja za sad imam malo voca da prskam i ne preskacem ulja, ovaj put sam hteo da sam pomesam bakar i ulje , ali kad sam procitao tvoju i poruku kolege ZICAPROM , da nema neke znatne razlike u cenu , odustao sam od toga i koristicu plavo ulje kao i do sada.

Ne znam cene ove godine, ali prethodnih je bilo otprilike
- plavo ulje oko 700 dinara litar
- galmin litar je bio oko 600
- bakaroksihlorid50 kilogram oko 800-1000 dinara i da ide 50 grama na 10 litara vode.

Znači za 100 litara vode ako ćeš 2 litre ulja, treba ti i pola kile bakra, znači 2*600 i 800/2 ti je 1600 dinara, a 2 litre plavog ulja je 1400. Možda sam nešto malo omašio al tu je negde...

Nazad
Vrh