Zimsko Prskanje

Zašto bi uopšte i prskao još jednom? Sad ti kreću prskanja drugim fungicidima a ulje više i nema smisao, šta si podavio od jajašaca podavio si.

Zašto bi uopšte i prskao još jednom? Sad ti kreću prskanja drugim fungicidima a ulje više i nema smisao, šta si podavio od jajašaca podavio si.

Pisao sam i u temi o kruškama, pa imao sam prošle godine na jednom manjem voćnjaku masakr od erwinije, morao sam 80 voćki da izvadim i jedno 30 sam pekratio stablo na pola.... Na većem voćnjaku nije list opao pa nisam radio jesenje prskanje, pa rekoh da me i tu ne snađe beda (erwinija) pa preventivno da odradim još jedno prskanje bakrom. Za kasnije sam se spremio, pored ostalog i sa 1kg streptomicina...pa u cvetu kad je mogućnost zaraze najveća udri...

Pogledaj u temi dal kruška dal dunja su spominjali i ekstrasol se valjda zove, slike kad vidiš kao da je fotomontaža :)) među poslednje 2-3 strane se spominje, ima slike...možda on može i sada bolje nego kad krene zaraza, pitaj tamo te što su koristili.

Није касно да се још прска плавим уљем? Ево јуче, данас киша, а прошлих дана нисам имао времена.

Nije kasno dokle god ne krene vegetacija da ne bi bakar izgoreo list ili cvet, zavisi o kom voću se radi šta prvo izađe. Inače u mom kraju od prekosutra krećemo da režemo šljivu a za 3-4 dana sa plavim prskanjem, kod nas šljiva još uvek miruje.

Pogledaj u temi dal kruška dal dunja su spominjali i ekstrasol se valjda zove, slike kad vidiš kao da je fotomontaža :)) među poslednje 2-3 strane se spominje, ima slike...možda on može i sada bolje nego kad krene zaraza, pitaj tamo te što su koristili.

Jeste u temi kruška gledao sam...neznam ko je proizvođač tog ekstrasola da ga potražim. Mada koliko sam se raspitivao nema preparata koji direktno pobeđuje te bakterije, zato se i seče i iznosi iz voćnjaka, već možda deluje da samo novi mladari krenu ne zaraženi ali dokle...i fosetil aluminijum ima slično delovanje.

Fosetil aluminijum je izraziti sistemik.Ne krece se samo po zelenim delovima biljke,vec zalazi i u drvenaste delove-starije grane,stablo,pa i koren.Uvek se mora biljka njime tretirati preventivno,pre pojave simptoma bolesti.Podstice prirodni odbrambeni mehanizam same biljke na bolje delovanje.Treba ga preminiti dva do tri puta da bi se dovoljna kolicina aktivne materije nasla u biljci i ispoljila puno dejstvo.Jer sa svakim novim porastom mladara i lisne mase,proredjuje se i koncentracija fosetila u samu biljku.Verovatno i Ekstrasol,kao i slicni preparati imaju korisne mikro-organizme koji na drugaciji nacin takodje stimulisu imuni sistem biljke i time umanjuju mogucnost obelevanja iste.Jer opste je poznato da kada je imunitet jak,teze dolazi do nekog oboljevanja,dok obrnuto,tesko se je spasiti svakog napada.

Danas isprskao Voće "Bakarnim uljem" pitao zaštitarku jel mogu doadati i funguran, ona mi rekla da može, pošto u "Bakarnom ulju" nema puno bakra. Malo pre čitam na sajtu proizvođača "Bakarnog ulja" da se ne preporučuje mešanje sa drugim pesticidima http://www.agrosava.com/proizvodi/fungicidi/bakarno-ulje/detaljnije-o-proizvodu.html . Nadam se da neće biti posledica. Oba preparata su u osnovi bakar.
Sad pročitao Funguran može da se meša sa preparatima sa uljem za zimska prskanja ::samo odmor::

Pa bolje je plavo ulje, ima više ulja, 700 grama naspram 550 po litri, bakra imaju isto, 100 grama. A bolje i da si pisao u temi Zimsko prskanje, sad ću da prebacim :)

Pozdrav svima..Posadio sam tresnje prije deset dana i interesuje me sa cim trebam da ih prskam i kad? Agronom iz Podgorice me savjetovao prije vegetacije da nista ne koristim..

Oprskaj barem bakrom radi prevencije bolesti lista OBAVEZNO, ali nikako ako su ti dobro nabubrili pupoljci. Ulje i nije tolilko potrebno, ono guši jajšca insekata, ali nije na odmet. Znači najbolje bi bilo plavo ulje ili neko ulje sa bakrom, a barem bakar samo OBAVEZNO.

Šta mislite da li su kiše što su padale ovih dana, sprale-anulirale bakarno ulje+funguran kojim sam prskao voće, dobro sam ih okupao a kiša je počela da pada otprilike 24h posle prskanja?

Neznam dali Moze samo bakarni.oksihlorid dali ja Moram plavo ulje da uzimam ili je dovoljan samo on

posto su orezane visnje su sadjene 2013 jesenja sadnja hvala

Šta mislite da li su kiše što su padale ovih dana, sprale-anulirale bakarno ulje+funguran kojim sam prskao voće, dobro sam ih okupao a kiša je počela da pada otprilike 24h posle prskanja?
Ovaj podatak sam vec izneo u nekoj temi.Bakar kao kontaktni fungicid spira se ako bude bilo padavina od 25mm.Od prskanja je,kazes,proslo 24 casa,gde se je depozit preparata valjano zasusio i "primio" na koru stabla.I jos jedan podatak,bakarnom ulju si dodao funguran.Bakarno ulje je vec pripremljen kombinovani preparat,poput Plavog ili Crvenog ulja i vec ima u sebi 100 gr jona bakar-hidroksida.Tako da si ti tu dodao jos bakra iz fungurana te tako pojacao koncentraciju istog,a sto opet,moze imati prednost na ovim padavinama koje su te zadesile.Sve u svemu odradice posao do narednog tretmana.
@Jocica
Moze i samo bakarni oksihlorid,ali sto ne bi dodao mineralnog ulja pa imao malo dejstva i na gamad,bez obzira sto je mlad zasad.

Prošle godine sam čitao tekstove kolega sa foruma i u razgovoru sa još nekim ljudima sam saznao njihova iskustva da je plavom ulju u mom slučaju bakarnom dobro dodati i funguran zato sam ga i dodao a i zaštitarka mi je rekla da na koncentraciju bakra u ovim gotovim smešama može da se doda još bakra. Moje iskustvo od prošle godine i iskustvo jednog voćara koji dobija velike količine dunje:"Bakra nikad dosta" čak i tokom vegetacije!

U potpunosti se slazem sa tobom da je koncentracija bakra u gotovim mesavinama ulja i bakarnih preparata niska.I same fitofarmacijske kuce kada rade preporuke za tretmane bakrom u fazi mirovanja idu sa znatno vecom dozom istog,dok ga u svojim gotovim mesavinama stavljaju dosta manje??!!Ali,nije im prvi put da sami sebe opovrgavaju-jedno pise na uputstvu,a sasvim drugaciju preporuku nude u programu zastite.Ovo se posebno odnosi na kompatibilnost preparata.A i za vegetaciju,sto kazes,niko ne preporucuje bakar.Mnogo puta sam posego za njim i bez problema.Bakarni preparati su najfitotoksicniji u fenofazi pred,u punom cvetanju i precvetavanju,to vazi za sve kulture.Takodje,ne podnose sve kulture podjednako dobro bakar.Kod mene i dan-danas,dosta vinogradara vec decenijama krecu sa plavim kamenom i krecom,uz kvasljivi sumpor,i zavrsavaju prskanje loze.Jeste da imaju veci broj tretmana u toku godine,ali ako su redovni imaju dobru zastitu.

Pozdrav kolege i drugari i naravno drugarice :)

U petak idem da prskam visnju koja je posadjena pre godinu dana, orezana u ponedeljak. U planu je bakarni oksihlorid i galmin, e sad.. Bakar bez problema nalazim u apotekama, ali Galmina nema, nude mi umesto ta dva vec pomesan neki bakarni hidroksid ili bakarno ulje. Jel to neko koristio? Jel ok umesto kobinacije B. oksid i Galmin?

Ja ću za vinkend na trešnje sam bakarnim oksihloridom u dozi od 0,75%, tešnje su orezane oko 1 marta.

Nazad
Vrh