Zimsko Prskanje

само ноћна или и дневна

Od petka , subote i dnevne u minusu.::sramota:: Samo da dodje do pucanja
untitled.jpg

A šta će biti sa voćem kojem su nabubrili pupoljci? Za procvetalo znam...

ако небуде дуго трајало неће му бити ништа сетите се прошле године кајсија у розе пуполјцима мраз од -7 је није оштетио,мада мислим да је ово много рано кренуло тако да ће воће неки мраз до пролећа сигурно обрати

Pozdrav svima,drago mi je da vas je večina "najtvrđih voćaka" :) :ppozdrav: i dalje na forumu za razliku od mene i sličnih zaspalih sa voćkama i pogubljenih u košavi.Danas sam išao da uzmem plavo ulje,trebaće uskoro kako je krenulo da otopljava.

Zanima me ako uzmem malo veću količinu nego što mi treba i ostavim za dogodine,da li će "izlapeti"?Da li neko ima iskustva sa ostavljanjem plavog ulja preko godine,jel gubi na svojstvima,itd? Naravno u apoteci su mi savetovali veće pakovanje.:sta:?

шта мислите када би требало прскати са бакром коштичаво воће до сада сам то радио почетком марта а сада?

Zavisi jako i od mikroklime da tako kazem, meni je voce na nekih 250 metara nadmorske visine na juznoj strani u suncu ne oskudeva nikad al opet krece 15 dana kasnije nego u ravnici. Mislim da je najbolje da procenis po samom vocu t.j. kad pupoljci nabubre. U jabucastom vocu je to najkasnije pred fazu misje usi al javice se ovde neko iskusniji da te posavetuje, pozdrav.

Васовац, боље ти је прије него касније. Ја ћу прскати за десетак дана. Прошле године сам закаснио па сам спалио двије кајсије и уништио све цвјетне пупољке. Додуше ја сам прскао ручном прскалицом и дословно купао. Да сам прскао атомизером штета би била мања. Ако некад имаднем пуно кајсија, у новембру ћу прскати ручно да их окупам, а крајем зиме атомизером.

Nikako kad nabubre, već dosta ranije. Da kažemo da je to do kraja februara najkasnije, opet naravno zavisi od mikroklime...

Žile tebra :) Imaš u Vinči u onoj poljoapoteci, ne znam koja je sada cena, bila je manje od 700 čini mi se prošle godine. Ja ću uzimati par litara, pa mogu da ti odvojim 2-3 decilitra koliko ti treba ako ne nađeš manja pakovanja, ali neću još uvek da kupujem...

Bakar moze da izazove fitotoksicna delovanja po mladi pupoljak ako se primeni nakon otvaranja istog,a pogotovo vremenski uslovi ne budu isli biljci "na ruku".Faza bubrenja pupoljka kod kosticavog je krajnje vreme kada bi trebali ici bakrom,dok kod jabucastog je to sve do faze misjih usiju nekih 5mm izbilih nad pupoljkom.Kod breskve,zbog taphrine deformans,je bolje ici uljima sa bakrom u fazi potpunog mirovanja vegetacije,a loviti pojavu zelene tacke na grani i odmah ici,recimo sa Dakoflo koji odlicno prijanja za stablo-granu i teze se spira kisom.Licno sam vise puta radio bakrom u sljivi i visnji u fazi intenzivnog bubrenja pupoljaka i sve prolazi normalno.Na kraju krajeva,naci cete kod mnogih fitofarmacijskih kuca u preporukama zastite voca upravo fazu bubrenja pupoljaka,kao fazu za primenu fabricki kombinovanih ulja sa bakrom.Iznosim svoje skromno iskustvo,vocarstvo mi nije osnovna delatnost,svako radi po svom i dobro je da ovde iznosimo razlicita iskustva.Za bakar u bubrenju potpisujem glavom,provereno.I naravno,sa svakim kasnijim tretmanom,narednom fazom,smanjuju se koncentracije preparata upravo zbog moguce fitotoksicnosti po mlade izbojke biljke.

Jeste,tacno tako pise.Ja sam uvek prskao u fazi bubrenja i nisam imao problema tipa ostecenja pupoljka ili cveta.Govorim za kajsiju,sad za drugo ne znam ali proizvodjaci tako navode u preporukama,znaci do pred ,,pucanje'' pupoljaka sto ce se i desiti brzo zbog najavljenih 15 stepeni sledece nedelje.Do kraja februara bi trebalo svakako poprskati.

To sam otprilike i ja napisao samo sto kod mene ne krece vegetacija pre 15 marte a bogami i kasnije!

то је време када је до сада кретала и код мене плашим се да ће ове године кренути раније па да не закаснимо са бакром

Poslednja izmena od urednika:
Nazad
Vrh