Zetor

Imaju foru pogledaš jedan traktor pa ideš da gledaš drugi a oni onaj prvi preteraju kod nekog drugog čoveka pa te ponovo vode da gledaš isti traktor i tako tri puta u krug. 😆

Ovome je bila fora kao taj traktor nije za tebe te zaribao te okrenuo lezajeve eno ga na salasu ako bas hoces mogu da te vodim da ga vidis ali ima moj drug dobar traktor za tebe pa ajd ovamo ajd onamo i skoro omrkosmo

Послато са moto e5 play помоћу Тапатока

Ma to nije nista, 2001. u vojsci mi je drugar pricao da su oni dolazili iz Niksica na neki takav oglas u Dolovu.

Znam i ja neke odavde koji su isli par stotina kilometara da gledaju nesto sto i ne postoji. Odu tamo i onda krece prica kako je taj traktor ili auto prodat, ali ima bolji. Onda krece voznja. Ta voznja naravno kosta, dnevnica mora da se plati i nesto da se pojede i popije i onda ajde kuci bez masine. Samo jednog znam da je otiso na takav oglas i da je ipak odveden da vidi normalan traktor i da je kupio taj traktor.

Volim da je sve, bas sve ispravno i posle velikog remonta i mnogo vremena i para, sada, dok traktor radi, kada pustim kvacilo na leru, cuje se kao neko klaparanje...recimo kod menjaca ili kvacila. Cim stisnem kvacilo, cuje se kako to klaparanje nestaje ali ne naglo nego se smiruje i nestaje kroz nekih 3-4 sekunde koliko treba da se ta neka osovina/radno telo ili sta vec zaustavi.

I najveci problem je sto u cetvrtoj brzini kada krenem nizbrdo to klaparanje se bas cuje i kako se povecavaju obrtaji traktora, tako je to klaparanje ucestalije tj prati obrtaje. U ostalim brzinama toga nema tj nisam primetio.
Hoce takodje da ispadne iz cetvrte brzine kada je na uzbrdici pod teretom. To je jos jedan simptom.

Ako neko ima neku pretpostavku, znacilo bi mi da znam sta to moze biti i kako da se resi da ne bi doslo do neke havarije, sada kada je sve u odlicnom stanju.

Jesam. Oba tocka rade odlicno. Ima i nove glavne kocione cilindre Fragohov, ali iz nekog razloga, opet ponekad zablokira u tom glavnom kocionom cilindru. Otpustim ulje na sraf tu kod pedala i odmah razblokira tocak i opet sve posle lepo radi. Dokle tako, ni sam ne znam.....

Taj zvuk sada nekako da resim i onda je traktor kompletan.

Ne znam Mare da li ti glavni kocioni cilindri prave problem ili ipak paknovi. Ti kazes da su glavni jer kad otpustis sraf kocnice odblokiraju, ali to se isto desava i kad paknovi zezaju. Znajuci da si prepravljao paknove ja ipak sumnjam na njih, narocito jer sam i sam mucio muku dok nisam bacio to djubre i vratio stare. Veliki je problem los kvalitet delova, ali dobro kad bar kako tako mozes da koristis traktor. A za ovaj problem sa menjacem stvarno ne znam sta bi moglo da bude.

Volim da je sve, bas sve ispravno i posle velikog remonta i mnogo vremena i para, sada, dok traktor radi, kada pustim kvacilo na leru, cuje se kao neko klaparanje...recimo kod menjaca ili kvacila. Cim stisnem kvacilo, cuje se kako to klaparanje nestaje ali ne naglo nego se smiruje i nestaje kroz nekih 3-4 sekunde koliko treba da se ta neka osovina/radno telo ili sta vec zaustavi.

I najveci problem je sto u cetvrtoj brzini kada krenem nizbrdo to klaparanje se bas cuje i kako se povecavaju obrtaji traktora, tako je to klaparanje ucestalije tj prati obrtaje. U ostalim brzinama toga nema tj nisam primetio.
Hoce takodje da ispadne iz cetvrte brzine kada je na uzbrdici pod teretom. To je jos jedan simptom.

Ako neko ima neku pretpostavku, znacilo bi mi da znam sta to moze biti i kako da se resi da ne bi doslo do neke havarije, sada kada je sve u odlicnom stanju.

Kad radis remont mjenjaca i neki lezajevi otisli a i zupcanike neke promjenis ,a onda ga utegnes normalno je da mjenjac vise zuji ili pisti dok radi motor cak i u mjestu , dok se ponovno ti zupcanici opet ne potrose ili sjednu i to vremenom prestaje. Ali kloparanje nije , da nije u korpi nesto ostalo otpusteno. A blokira kocnice ako su bolcnovi odnosno osovine na paknama knap odnosno imaju mali zazor , ili su podmazane pa onda udje prasina i blokira. Bolcna je metalna a tijelo pakne aluminijsko i dolazi do korozije i ako nema dovoljni zazor pravi probleme. A moguce i opruge nisu dobre ili nisi dobro namontirao.

A najcesci razlog za izbacivanje iz brzine su potrosena sjedista na letvama vilica ili jos cesce oni osiguraci koji uskacu , jednostavno treba naci originale , zamjenski kad se stave ne moze se ubacivati a ako skratis opruge ili nesto slicno pocne opet izbacivati. Ako je taj osigurac otisao vecinom izbacuje na nizbrdici , jer kod opterecenja zupcanici sami drze uzubljenje. Odnosno kad se mjenja opterecenje izbaci.

Poslednja izmena:
ako bude ostao bez 4 brzine problem moze biti u zeger osiguracu koji drzi gonjeni zupcanik 4 brzine mozda je sada dobio samo luft ba izbacuje sve se vidi kada se skine poklopac

Procurila mi je pumpa za rashladnu tečnost na 7011. Traktor ima 3200 sati i 40 godina. Baš me zanima da li je nešto radjeno do sada oko nje. Nema lufta na osovini. Da li postoji neki set za reparaciju ili posebno delovi da se uzmu ili novu pumpu uzeti?

Imas set u Norden tech, ležajeve uzmi SKF. Ako je fabricka, ona ima levak za podmazivanje lezaja ,kasniji modeli su imali pumpe bez toga.

Poslednja izmena:
Nema to u Krokusu, ja sam uzimao zimus, pa na kraju ponovo u Kisaču.SKF je najbolji lezaj ako hoces kvalitet, cena je takodje razumna.

Kad radis remont mjenjaca i neki lezajevi otisli a i zupcanike neke promjenis ,a onda ga utegnes normalno je da mjenjac vise zuji ili pisti dok radi motor cak i u mjestu , dok se ponovno ti zupcanici opet ne potrose ili sjednu i to vremenom prestaje. Ali kloparanje nije , da nije u korpi nesto ostalo otpusteno. A blokira kocnice ako su bolcnovi odnosno osovine na paknama knap odnosno imaju mali zazor , ili su podmazane pa onda udje prasina i blokira. Bolcna je metalna a tijelo pakne aluminijsko i dolazi do korozije i ako nema dovoljni zazor pravi probleme. A moguce i opruge nisu dobre ili nisi dobro namontirao.

A najcesci razlog za izbacivanje iz brzine su potrosena sjedista na letvama vilica ili jos cesce oni osiguraci koji uskacu , jednostavno treba naci originale , zamjenski kad se stave ne moze se ubacivati a ako skratis opruge ili nesto slicno pocne opet izbacivati. Ako je taj osigurac otisao vecinom izbacuje na nizbrdici , jer kod opterecenja zupcanici sami drze uzubljenje. Odnosno kad se mjenja opterecenje izbaci.
U pitanju je klaparanje. Ne neko zujanje, brujanje. Daj Boze da je korpa u pitanju. Kroparanje je u svim brzinama a haos je kada je u cetvrtoj na nizbrdici. Ostale brzine su mirne. Lezajevi su svi dobri, novi. E sad zasto klapara u cetvrtoj a ne klapara u drugim brzinama? Jer treca i cetvrta brzina su vezane fiksno za osovinu, i okrecu se zupcanici i kada je u brzini nekoj drugoj, zar ne?

Sto se tice kocnica, bas kako si i rekao: bolcni su metalni a paknovi aluminijumski. Smirglom sam ih prosirio i to da budu fino labavi, i to je sigurno ok. Podmazani takodje i mnogo je malo vremena proslo od remonta da se moze reci da je prasina. I ne bi tako lako otpustilo posle ispustanja ulja vec bi oni drzali. Sve deluje kao da su glavni kocioni cilindri.
Rasekao sam peti cilindar i odvojio kocnice i to je spas.
Opruge su nove, jake. Dok ispustamo vazduh, i dok smo probali kocnice, lepo opruge vracaju paknove tj odmah prestaje da koci i oslobadja tocak, a inace je nemoguce pogresiti u stavljanju opruga.

Sto se izbacivanja tice, izbacuje samo u cetvrtoj i to na uzbrdici pod teretom rucica samo iskoci i dodje u neutral polozaj. Na nizbrdici nije nikada ni jednom izbacio. Da napomenem da su nove i osovine snopa pa nije pojeden onaj deo uski, koji je uzrok iskakanja iz brzine. Sve je kroz ruku proslo, i sve je novo.

Probacu da zamenim osiguracima mesta da vidim sta se onda desava, ali opet najvise nade ulazem u deo oko kvacila, korpe, lamele... jer skinuti menjac je haos, a stvarno smo ga lepo utegli i sredili i dok smo menjali brzine bez poklopca, sve se lepo podudara i gadjaju se donji i gornji zupcanici u nulu.

Nazad
Vrh