Zetor

Nemam nameru da pretrazujem internet da bih saznao koliko modela ima, ja sam vec ugradio servo volan pre vise od godinu dana, i zadovoljan sam njime. Uopsteno,kod svih volana sa orbitrolom, problem je vrat volana od starijih modela (67xx, 69xx) koji se drzi iskljucivo na kucistu volana, koje je na samom menjacu. Inace licno mislim da sistem upravljanja sa orbitrolom nije toliko bolji da vredi tu razliku u ceni.

E vidiš prijatelju da si se udostojio da pogledaš (kad već komentarišeš) vidio bi da vrat volana nije nikakav problem pošto se vadi kompletan mehanički deo starog volana i stavlja se nosač orbitrola koji ga povezuje sa vratom volana jedino od starih dijelova ide kolo volana. Sistem bez orbitrola ide samo na starije tipove traktora dok je na novim taj sistem skroz izbačen i to nam sve govori.

E vidis prijatelju zbog takvih komentatora slicnih tebi sam prestao da dajem misljenje u raznoraznim temama na forumu, jos pre 7-8 godina. Ja sam moje mislenje na postavljeno pitanje napisao, i ono ne mora svakome da se svidja. To sto je neki sistem promenjen na novijim tipovima, ne znaci da on nije dobar ili slicno. I dalje svima sa starijim traktorima u kojima je mehanizam u kucistu volana ispravan preporucujem ugradnju mehanizma bez orbitrola, zbog jednostavnosti ugradnje, i jeftinije eventualne popravke tokom vremena. Sve u svemu ima manje pokretnih delova sto nikako ne moze da skodi. Sisteme sa orbitrolom sam na dva zetora koristio pre 12+ godina, i nista sistem bez orbitrola nije losiji.

Glava:
Prva etapa 50-60Nm
Druga etapa 100-125Nm
Treća etapa 167-180Nm
Leteći ležajevi:
Prva etapa 60Nm
Druga etapa 120Nm
Glavni ležajevi:
Prva etapa 42Nm
Druga etapa 80-90Nm
Treća etapa 140-160Nm.

Fala @mityoo , bas smo danas kod kolege povadili klipove, glave sve popucale, jedna hilzna sigurno, mozda i ostale, nakon sto su uradjena pumpa i dizne, zabelio na iberlauf i gurao vodu u karter, morace i radilica da se radi otprilike...

Ja sam moj danas poceo da sastavljam... Stavljena radilica i ubacene stubline i klipovi, u ponedeljak najverovatnije vracam motor na menjac. Razbusen je blok od 5718 da pasuju stubline fi102.

Bokibole, sad videh privatnu poruku. Ne znam zasto ne dobijam mail obavestenja kao neksda.

Krenuo sam pripremu zemlje sa,rotodrljacom bez tegova, a kasnije stavio tegove. Nemam rszlike u motanju volana sa,i bez tegova.
Cena ovog mog turskog seta je ocigledno skocila. Tj bez pdva je 32500 din, sa pdvom je 39.000 din i ako si prsvno lice mozes kuoiti po ovoj ceni. A maloprodaja je 42000 din.
Na kutiji i meni pise 7211 . Tako je pisalo i Vladimiru iz Gornjeg Milanovca koji je ovde na forumu sa svojim 5711 i njemu se kao i meni i kod Mityo sve pogodilo u sraf.
Jedino sam morao brusilicom malo da skratim plastiku i propelere bentilatora hladnjaka. Ostalo sve super.
Ssd cu ti preko vibera poslati snimak.

Sve imas u kompletu. Ide nastavak koji spaja osovinu kompresora sa pumpom... Kod mene je sve pasalo, samo sam obujmicu koja drzi hid. cilindar za cev nosac kabine zaqvario za cev, jer sam cuo da voli da se olabavi i rasklima od opterecenja. Na traktore sa uzanim kabinama neznam kako se montira cilindar, jer koliko se secam kod njih je kabina drugacije montirana. Oni nemaju onu debelu cev koja prolazi kroz zvono menjaca.

To me zamimalo, znači dolazi i spojnica. Pumpa je poslije nezavisna, odnosno ne mora biti uključen kompresor da bi i pumpa radila?

Ne posto je kompresor na osovini od bosch pumpe i nezavisno se ukljucuje. Pumpa volana dobija pogon sa iste te osovine ali sa druge strane razvodnog zupcanika.

Ja sam moj danas poceo da sastavljam... Stavljena radilica i ubacene stubline i klipovi, u ponedeljak najverovatnije vracam motor na menjac. Razbusen je blok od 5718 da pasuju stubline fi102.
Sad gledao on fabricki ima 95mm. 102mm je solidno poboljsanje, s obzirom da je hod 110mm ide sa 3100cm3 na 3600cm3, dobijas prakticno 6911
Samo naravno mora da se poveca punjenje na pumpi visokog pritiska, u suprotnom neces dobiti nista znacajno na snazi. Po fabrickim podacima dobijas 65ks pri 2200 obrtaja.

Po katalogu idu i drugi elementi u pumpu i drugi ulošci u dizne, ali na preporuku lokalnog bošiste zasad će samo punjenje biti povećano pošto je sistem ubrizgavanja goriva rađen lane. Naravno glave su remontovane sa ventilima za 7211 i svi kanali (usisni i izduvni) su maksimalno prošireni i ispolirani.

Gdje bi na motor od 7045 mogao da se privrne mjerač pritiska, dakle ili onaj sa crijevom koje ide do sata ili onaj sa sondom koja šalje signal do sata? Sad imam samo onu lampicu ali mi se to ne svidja. To je baš glupo rješenje, ona kad se upali u radu motor je već pokojni. Volio bi da imam pravi mjerač pritiska, možda bi mogao da se ugradi onaj od ferge sa nekim adapterom ali ne znam gdje bi mogao da se privrne na blok, znam da može tamo gdje je sada sonda od indikatora pritiska ali ima li još neko drugo mjesto? Jel radio to neko možda?

Onda ću napraviti adapter, kao T-komad. Njega uvrnem u blok, sa jedne strane montiram originalni indikator a sa druge davač od IMT539 sa crijevom koje ću odvesti u kabinu na instrument tablu. Tako ću imati i jedno i drugo. Moram prvo kupiti davač, sat i crijevo od IMT da vidim navoje na njima, potom vidjeti koji je navoj na originalnom indikatoru i prema tome napraviti adapter.

Gdje bi na motor od 7045 mogao da se privrne mjerač pritiska, dakle ili onaj sa crijevom koje ide do sata ili onaj sa sondom koja šalje signal do sata? Sad imam samo onu lampicu ali mi se to ne svidja. To je baš glupo rješenje, ona kad se upali u radu motor je već pokojni. Volio bi da imam pravi mjerač pritiska, možda bi mogao da se ugradi onaj od ferge sa nekim adapterom ali ne znam gdje bi mogao da se privrne na blok, znam da može tamo gdje je sada sonda od indikatora pritiska ali ima li još neko drugo mjesto? Jel radio to neko možda?
Imas na bloku motora cepove koji zatvaraju galeriju za podmazivanje , da li imas PVP sa centralnim podmazivanjem , rekao bih da treba da imas klasicnu bez centralnog podmazivanja a pogledaj ove sa podmazivanjem uzimaju ulje sa bloka ali sa druge strane na kojoj stoji PVP , tu treba ako nemas centrano da je cep kod tebe.

Nazad
Vrh