Par stvari.
Prvo oko ovog Zetora 7045.
Isti model je pravljen od 1980 do 1984. godine.
Dakle nema ni TEORETSKE sanse da je napravljen 1988. godine - u to vreme su modeli 52-6211/5245-6245 prolazili modernizaciju tj. ugradjivana im je nova pumpa a kamoli da se jos pravio 7011 ciji motor ima dosta razlika u odnosu na 7211 (al o tome sam vec pisao pa da se ne ponavljam).
Da ne bude da nekoga klevetam.Rekao bih da ovde postoje 4 mogucnosti:
1) Prodavac je nesvesno napravio gresku prilikom pisanja oglasa (malo verovatno)
2) Prodavac nije prvi vlasnik vec mu je neko prodao taj tratkor sa tako "friziranim" podacimaa on ga sada prodaje dalje....
3) Prodavac je kupio novu plocicu (praznu), prekucao je i sada pokusava da proda "podmladjeni" traktor (4-8 godina) i izvuce vise para...
4) Prva registracija mu je bila 1988. godine (ali to opet nema nikakve veze sa godinom proizvodnje)
Sto se samog traktora tice tesko je pricati na osnovu slika.Dok ne dodjes na lice mesta i ne vidis (ne probas licno) sve ostalo je mlacenje prazne slame.
Ova serija vazi za dobru.Traktor ima orignalnu slovacku kabinu, prednje tegove, brzi kardan, "feder sic"...
Ipak 10 000 "evradi" tesko da vredi sve da su mu motor i menjac u perfektnom stnaju, da ima automatsku kuku, grejac za zimsko paljenje, sediste za suvozaca itd...
Mislim da je neka realna cena (ako je u dobrom stanju motor i menjac) od 7000 do 7500 evra...
Oko revers menjaca na Zetorima 6245/7245/7745.Tacno je ovaj menjac se pojavio na seriji "2" i "7" tek krajem 80-ih i to uglavnom na duplacima sa kabinom.
Da demantujem jos jednu dezinformaciju traktori koji imaju revers (od engleske reci "reverse" koja znaci promeniti pravac) nemaju brzi kardan 540-1000 obrtaja.JEDNO ISKLJUCUJE DRUGO!!!Dakle ili imate reverser ili imate brzi kardan (oba zajedno nikako ne mogu).Ta mogucnost (da ima i jedno i drugo) se kod Zetora pojavila tek pre 10 ak godina na novijim modelima koji su nasledili modele UR I (Zetorov program traktora do 80 konja)...
Oko Majora.I meni se ovaj Major sa originalnim ceskim motorom (koji vise ne ispunjava EU norme pa ga prodaju samo na trzistima u zemljama "treceg sveta" tj. sirotinji) nesto ne dopada.Nekako cudan polozaj pedala, rucke reversera, neubedljiva plastika i neki drugi detalji u kabini....
O 7745 sam vec par puta pisao.Da ima mokro kocenje kao 6341/7341 to bi verovatno bila najbolja serija koju je Zetor ikada napravio...A i ovako je "legendarna" masina.
Ulazio sam i u novi model Major 80 HS na jednom sajmu (sa motorom od Dajca, pojacanom hidraulikom, menjacem 24/12, redizajniranom kabinom, povecanom max brzinom na 40 km/h isl.) i tu je vec druga pesma (traktor deluje dosta ozbiljnije uradjen u odnosu na ovaj stari model Majora sa Zetor motorom).
Jedino sto tako opremljen u Ceskoj kosta oko 34 400 E bez pdv-a.Rekao bih da je tu negde u rangu sa John Deere 5075E (sto se pravi u Indiji), Deutz 5080 Ecoline isl...Verovatno bi na zahtev kupca isporucili i njega u Srbiju...Toliko od mene...Pozdrav