Zetor

Ljetos sam sa Zetor 7045 spremao oranje na 1.5ha sa rotodrljačom u dva prelaza, bilo jako suvo i tvrdo pa sam išao sporo, 4 spora. Otprilike bi to bila 3ha ukupno (negdje sam prešao i tri puta pa nek to kompenzuje drugi prolaz jer je lakši) i potrošio sam pola rezervoara, dakle oko 35L. Uzmem li u obzir kakav je to posao bio, nije velika potrošnja.

Ako su Zetori veliki potrosaci sta je onda Rakovica?Od manjih traktora imam Zetora 4911 i Rakovicu i otprilike rade iste poslove.Nikad mi Zetor nije radio teze poslove ali u transportu,setvi,rasturanju vectaka potrosnja je bukvalno smesna,dok Rakovica popije dooosta vise goriva.

Ja sam imao dve Rakovice. Jedna je trosila bas malo, a jedna onako, osrednje, ali je vukla nenormalno. Ali nijedna nije trosila kao Zetor.
Lose ti je poredjenje. Koliko znam 4911, je tri cilindra, a Rakovica 4.

Ja hteo da posaljem bosch pumpu u servis Zeravica na sredjivanje. Skoro sam sredio dizne kod njih tj zamena ulozaka za 6000 din. Kada mi malope rekose da je zamena elemenata na pumpi za mog zetora sa radom i dihtunzima 22000 din, u sekundi sam odustao :sjasi:

kolega zombi, postujem te ko clana foruma i cijenim tvoje iskustvo. ali prestani da se zavaravas. na minuti i 35 sekundi se jasno vidi da ti rotodrljaca ne radi na vecoj dubini od 10cm. to sto plavi grudve ispred sebe nemoj mjerit. da je spustis na max dubino tvoj zekan bi se ugusio pogotovo u tvojoj zemlji koja je ko rijecki kamen. a da ne pricamo da ti nozevi nisu novi na rotodrljaci. znaci i to mu je olaksica, i ti se tu tjesis sa potrosnjom. ja bi volio kad bi ti moro odgrabljivat iz svog rezervara naftu da ne prelije ali sto jes jes, zekan voli da srkne. moj poznanik tjera 2.5 metara rododrljacu sa 7745 i zortovi su nenormalni. dimovi ga obuzimaju samo tako ali je dubina rada oko 23cm. cak je u jednoj situaciji moro radit preko strane jer kad se sabere da se mora uzvuc i pokretat drljacu on to nije mogo. nemoj se ljutis al upregni ga koliko je za njega predvidjeno i vidjeces potrosnju.

- - - - - - - - - -

Ako su Zetori veliki potrosaci sta je onda Rakovica?Od manjih traktora imam Zetora 4911 i Rakovicu i otprilike rade iste poslove.Nikad mi Zetor nije radio teze poslove ali u transportu,setvi,rasturanju vectaka potrosnja je bukvalno smesna,dok Rakovica popije dooosta vise goriva.
ja lijepo napiso da zetori sa 3 klipa nisu pretjerani potrosaci a ti navro. :ppozdrav:

- - - - - - - - - -

Jel sta bolje stanje sto se tice potrosnje kod ovih novih tipa proxima,major itd
znam jednog koji ima proximu 6341 i kad sam ga pito za potrosnju samo mi je reko ovim rijecima: "sta to mene briga. traktor je nov i ja stalno sipam pun i radim bez ikakve brige". to je bio njegov odgovor.

Evo neki podaci nadjeni na netu za potrosnju zetora
7540 - silnik zetor 7801 - 240 g/kW/h
8540 - silnik zetor 1201 Turbo - 235 g/kW/h
9540 - silnik zetor 1001 Turbo - 230 g/kW/h
10540 - silnik zetor 1301 Turbo - 230 g/kW/h

ovo su pretpostavljam potrosnje koje ostvaruje pri 540 o/kardana kad je motor najekonomicniji, znaci oko 240g/kW/h

Za malog fergu je 255g/kW/h

Za IMR motore 4-cilindrase je oko 250g/kW/h.

Na netu se mogu naci njemacki testovi motora na novim zetorima , testirani sa max opterecenjem i obrtajima gdje motor stvarno pije i ide i preko 300g/kW/h.

Znaci po podacima sa neta nisu veci potrosaci od IMT ovih traktora.

IMT 577 trosi manje od Zetora 6011, Deutz dx 85, trosi mnogo manje. I rakovica trosi manje od Zetora. To je ono sto sam vozio pa znam.

IMT 577 trosi manje od Zetora 6011, Deutz dx 85, trosi mnogo manje. I rakovica trosi manje od Zetora. To je ono sto sam vozio pa znam.

Manjevicu ovo sto si napisao neces ni ti poverovati, a kamo li ostali!!! Uporediti IMT i Zetora u istoj ks u potrosnji je smesno a gde manji Zetor da trosi vise od 577 ili od Rakovice!

kolega zombi, postujem te ko clana foruma i cijenim tvoje iskustvo. ali prestani da se zavaravas. na minuti i 35 sekundi se jasno vidi da ti rotodrljaca ne radi na vecoj dubini od 10cm. to sto plavi grudve ispred sebe nemoj mjerit. da je spustis na max dubino tvoj zekan bi se ugusio pogotovo u tvojoj zemlji koja je ko rijecki kamen. a da ne pricamo da ti nozevi nisu novi na rotodrljaci. znaci i to mu je olaksica, i ti se tu tjesis sa potrosnjom. ja bi volio kad bi ti moro odgrabljivat iz svog rezervara naftu da ne prelije ali sto jes jes, zekan voli da srkne. moj poznanik tjera 2.5 metara rododrljacu sa 7745 i zortovi su nenormalni. dimovi ga obuzimaju samo tako ali je dubina rada oko 23cm. cak je u jednoj situaciji moro radit preko strane jer kad se sabere da se mora uzvuc i pokretat drljacu on to nije mogo. nemoj se ljutis al upregni ga koliko je za njega predvidjeno i vidjeces potrosnju.

Ja sam napisao da nije potrošio mnogo uzmem li u obzir kakav je posao radio, koliko sporo je išao i kako je na kraju ispalo a ispalo ej jako dobro. Sa drugim priključkom sem RD uopšte nebih ni mogao spremiti parcele (moglo bi doduše sa roto-tilerom da ga imam). Sama potrošnja kod traktora mi i nije važna, nemam mnogo zemlje i važno mi je samo da se uradi kako treba a 20-30 litara gore-dole me neće ni spasiti ni sahraniti. Išao sam na nekih 10cm, koji će mi vrag više za kukuruz? Dubina pripreme od 23cm u ratarstvu nema smisla, to jedino ima potrebe raditi za krompir i slično, za ostale usjeve to je nepotrebno trošenje goriva. RD je 2.5m i dubina za kukuruz je predvidjena nekih 10cm. Što bih ga uprezao više kad nema potrebe za tim? Što bih se zavaravao ili ljutio? Traktor odradjuje ono što meni treba i potrošio je toliko koliko je potrošio.

Evo neki podaci nadjeni na netu za potrosnju zetora
7540 - silnik zetor 7801 - 240 g/kW/h
8540 - silnik zetor 1201 Turbo - 235 g/kW/h
9540 - silnik zetor 1001 Turbo - 230 g/kW/h
10540 - silnik zetor 1301 Turbo - 230 g/kW/h

ovo su pretpostavljam potrosnje koje ostvaruje pri 540 o/kardana kad je motor najekonomicniji, znaci oko 240g/kW/h

Za malog fergu je 255g/kW/h

Za IMR motore 4-cilindrase je oko 250g/kW/h.

Na netu se mogu naci njemacki testovi motora na novim zetorima , testirani sa max opterecenjem i obrtajima gdje motor stvarno pije i ide i preko 300g/kW/h.

Znaci po podacima sa neta nisu veci potrosaci od IMT ovih traktora.
Moguce da je 577 manji potrosac, jer je njemu specificna potrosnja 220 g/kw/h.
Nego mene cudi da su zetori tako veliki potrosaci, a ursusi 335, 355, 360 skoro najmanji u svojim klasama, a kazu da je URSUS i ZETOR manje-vise jedno te isto.

Ursus jeste Zetor radjeni su po njihovoj licenci neki traktori a nesto je i zetor radio za ursusa(medved) samo lepio njihove nalepnice

Moj jedan kolega ima 6211 zetora i sam kaze da u trasportu zetor trosi stvarno puno e sad nema razloga da izmislja....

Nazad
Vrh