Zetor

bas tako kao sto si napiso. i kad je kardan preko brzina(tockova) onda moze i u rikverc da vrti. velika je to prednost na zetorima. 3511 radi sa krpanom 5icom. najveca mana pomenute kombinacije je teret. prelagan je. a 1.5 kubik u prvoj preko brzina vozi skoro na leru. ne osjeca motor. ali cim zapne negdje odma prednji kraj gleda u nebo. radio citavu proslu sezonu. MASINA od traktora.

Ali zar to nije i malo zeznuto?
Kada se ukljuci kardan preko menjaca, zar se ne ostecuju lamele ako radi neke teske stvari?
To je super za punjenje prskalice iz bunara, mozda za secu drva tj da se seku (ubaci se mala rucica u neutral tj ni u spore ni u brze brzine), ubaci u cetvrtu ili petu brzinu, stavi se da ide preko menjaca i onda traktor stoji u mestu, radi pod relativno malim gasom a kardan se dosta brzo vrti.

Ali zar to nije i malo zeznuto?
Kada se ukljuci kardan preko menjaca, zar se ne ostecuju lamele ako radi neke teske stvari?
To je super za punjenje prskalice iz bunara, mozda za secu drva tj da se seku (ubaci se mala rucica u neutral tj ni u spore ni u brze brzine), ubaci u cetvrtu ili petu brzinu, stavi se da ide preko menjaca i onda traktor stoji u mestu, radi pod relativno malim gasom a kardan se dosta brzo vrti.

Ostecuje se lamela ako se radi tezak posao preko kardana, a u isto vreme i traktor vuce sebe i iza jos nesto zakaceno... To je najkriticnije.
Napr. ja nisam smeo raditi "preko tockova" kad sam vukao zmajev rasturivac za stajnjak od 8 tona na strnjiku. Traktor (nosi sebe) vuce prikolicu, oni rasturivac preko kardana: cepa i rastura stajnjak... Mislim da bi to bilo mnogo. Ako se radi u mesto (traktor ne vuce), onda nije problem (sta moze traktor da povuce, to mu sigurno nece biti tesko za kardan).

Ostecuje se lamela ako se radi tezak posao preko kardana, a u isto vreme i traktor vuce sebe i iza jos nesto zakaceno... To je najkriticnije.
Napr. ja nisam smeo raditi "preko tockova" kad sam vukao zmajev rasturivac za stajnjak od 8 tona na strnjiku. Traktor (nosi sebe) vuce prikolicu, oni rasturivac preko kardana: cepa i rastura stajnjak... Mislim da bi to bilo mnogo. Ako se radi u mesto (traktor ne vuce), onda nije problem (sta moze traktor da povuce, to mu sigurno nece biti tesko za kardan).
E jbg najbolje bi bilo da radi a da se ne haba.

Da da, ali da ne nadovezem na diskusiju amortizacija-cena-potrosni materijal-repromaterijal-cena proizvoda-kredit sta se svodi u temi "Trenutna cena kukuruza..." :haha:
Mislio sam na to da se moze desiti, da za sekund (kad je najveci otpor) kida nesto. Naravno da se trosi lamela, to nije ni problem, ali ne treba prozivati sudbinu, pa u nekim slucajima bolje je malo sporije ali sigurnije - jbt postacu filozof...

Treba prilagoditi snagu traktora sa onim sto radi-vuce pozadi,ali i ja prvi se ne pridrzavam toga.Ipak je rec o Zetorima ne o nekim poluproizvodima pa onda to ide bez problema:osmeh:

Tako je... Treba prilagoditi... Zetor 4911+sestoredna pneumatska sejacica... ::namigivanje:: :haha:
Mislim da nije predvidjen za traktor od ~45 ks ni sestoredna pneumatska, a ni zmaj 487S (ili sta li je vec tacna oznaka) rasturivac za stajnjak :haha: Pa zato sam bio pazljiv, ali istina da je za ne poverovati kolika je vucna sila ovih traktora.

Treba imati dobru hidrauliku za 6orednu olt/nodet, i prednje tegove, jer kod mene s tim oprugama ("amortizerima" - sto ga zovu) nije sve jedno kad se nakaci tako nesto teze.
Sta mu je bio maximum?

Nebih mogao sad precizno da ti kazem sta mu je bio maximum ali redovno u zetvi zita i kukuruza vuce po 2 prikolice od 5t,u zetvi suncokreta ide sa 2 zmajevke....kad je mekano u njivi tad mozda zadnji bunker sipam na kraju njive inace u hodu kipujem tako da to vuce kroz njivu.Da napomenem da Rakovica iako ima 1klip vise i 15-ak ks vise nemoze da mu parira sto se snage tice.Gde on jedva prodje Rakovica staje obavezno.Jedino sto ne radi kod mene je oranje,setvospremiranje i branje.

Kod salasa mi jedanred nije hteo da se popne uz nagib. Gume su bile na manje od pola sare, i iako sam zamolio 2 pomocnika da sedne na zadnje blatobrane, nisam mogao da potegnem gore. Psenica je bila u pitanju, 4718 + zmajevka + loznica. Mali ursus je bio blizu, pa je dosao u ispomoc da ne krene nazad (imao sam/imam dobre kocnice, jer nije ni bila prekopcana vazduh na zmajevku - pozajmio sam prikolicu, a nije imao ispravan sistem -, a' samo je krenuo nazad 1-2 m, pa sam mogao zaustaviti dok se ne nakaci drugi traktor, sajla itd.). Bruto 20-21 t. Ali ako nema nagiba, onda je sasvim druga prica.

Ima nagiba ali kad je pun ide nizbrdo,osim na asfaltu tu na jedno mesto ide na gore ali nista strasno a ima i zalet.Ovako je sve ravno.

Kod mene je obrnuto... Kod salasa i kod "Sumice" trebam ici uzbrdo kad se ide ka selu. Zato kad se vuce stajnjak iz sela, sa 2 prikolice laganini stigne do njive :haha: pa posle prazan kuci... ::traktor::

Kod mene je obrnuto... Kod salasa i kod "Sumice" trebam ici uzbrdo kad se ide ka selu. Zato kad se vuce stajnjak iz sela, sa 2 prikolice laganini stigne do njive :haha: pa posle prazan kuci... ::traktor::
Kad stajnjak vucemo ide veliki Zetor.
fotografija04481.jpg

postavicu slike sutra posto cu ga oprati i hocu da ga sredjujem. hocu kabinu da mu tapaciram pa me zanima dali neko zna ge ima da se kupe tapaciri i postu su? :)

- - - - - - - - - -

a verovatnu cu ga i ofarbati

Nazad
Vrh