Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Pa ako se radi zaoravanje neke biljne mase,a kasnije vrsi setva dobro bi bilo dodavati azotna djubriva jer:Ovo je skroz bitno. A da li je potrebno dodavati povecane kolicine azota zbog razgradnje tih zelenih biljaka, i koliko? Ili samo potanjirati, i odmah sejati.
Da truli na povrsini je pametno jer ce se u njoj njoj da zive stetni insekti,razne bolesti,msl da bi je trebalo uneti nekom tezom tanjiracom ili bi u ovu pricu bili interesantni gruberi,ima par snimaka na yutube postavicu ako nadjem zemlja se crni posle jednog prohoda.Koliko te rotkvice mogu da narastu u zimskim uslovima, u jesen da bude setva, a za ~4 meseca predsetvena priprema zemljista? A posto se predsetvena priprema radi na 6-8 cm (tvrda podloga, mek pokrivac) , to znaci da veliki deo rotkve nece biti unet u zemljiste, ili ce biti unet samo delimicno, a moze se i desiti da bude po povrsini njive. Da li za pun efekat djubrenja rotkvicom , mora sva da bude uneta u zemljiste ili moze i da truli po povrsini?
Procitao sam celu temu i neke stvari mi nisu najjasnije pa bih vas molio da mi ih objasnite ako vam nije problem.
Pojenta svega je da se poboljša kvalitet zemlje nas koji nemamo stajsko đubrivo, i koliko sam do sada skontao mislite da je najbolji metod da se na zimsko oranje baci određena količina semena graška ili neke od rotkvica i onda se pređe setvospremačem (da kažemo redukovana setva ) i tako ostavi da prezimi bez košenja. Da bi se nekih tri nedelje pre setve ta njiva samo potanjirala i pripremila za setvu u proleće.
Ako sam dobro razumeo to bi otprilike tako trebalo da bude a meni nije jasno kad bi trebalo da se to seme baci tj. u kome mesecu i zašto mislite da bi se zaoravanjem te površine izgubio efekat svega toga ?
Unapred se zahvaljujem na odgovorima
pa ne znam mi koristimo vogelovu 2.8m pa to ima logike stabljika od graska je meka,trebalo bi da puca,u svakom slucaju nadam se da ce dogodine biti iskustava i slika snimaka pa cemo se svi lakse orijentisatiU ovom slucaju tanjiraca ni ne treba da udje u zemlju, vec da samo isecka tu masu, radi lakseg oranja. Kad ljudi koriste ove obicne vucene tanjirace V -28, ~1400 kg da predju suvo kukuruzoviste , sta je za nju da isecka taj zeleni grasak pun vlage?