Zeleno djubrenje

eee, kako ne saznadoh za ovo zeleno đubrenje ranije:( deluje mi zanimljivo, naročito ako ne mora da se ore i slično, jer nemam tih mašina i alata, pa stalno moram da cimam komšije, a voleo bih ipak da nešto radim na toj njivi kad je već imam, iako sam iz grada.
evo situacije ukratko:
imam jedno manje parče zemlje koje je bilo pod kukuruzom, koji je obran i sklonjene stabljike, tako da su ostali samo oni šiljci da vire iz zemlje... onda preorano, pa sam pola od te površine pretanjirao (naravno ne ja, nego komšija) i usitnio i na tome je posejan grašak i luk. A druga polovina stoji onako u velikim džombama.
Moje pitanje je: da li mogu sad, kad već nisu niske temperature i nema snega, preko tih džombi da posejem nešto što bi izraslo do proleća i što bih mogao da oborim pre sejanja kukuruza? Raž možda može da se seje i zimi, ili? Stvarno nemam pojma!
Ako je kasno za zimsko sejanje, da li onda da usitnim tu zemlju u proleće, pa posejem nešto tipa sočivo ili grašak, pa to okosim i ostavim na zemlji, pa onda sejem kukuruz ili neko povrće sadim tipa paradajz, paprike i to...?
Baš bih hteo ovo zeleno đubrenje da primenjujem i da ne orem, ali kako da započnem, to mi je sad problem!
HVALA svakom strpljivom, ko nađe vremena da odgovori meni, neukom gradskom momku, sa njivom:)
Gradsko momče, dovedi prirodu na svoju njivu, pa neka ona radi umesto što dosađuješ komšijama.

ne dosađujem, bez brige... nisam im ostao dužan.
nego, ako ima neki konkretan odgovor, dajte.
Marko kaže kasno za setvu. OK, onda na proleće usitnjavam te džombe, pa sejem ŠTA kao neki predusev pre kukuruza, da mi do tad bude pokrivena zemlja... neku mahunarku, ili raž, ili?

Pa opet iz pocetka. Da li je radjena analiza? Kakva je zemlja u pitanju? Sta je prethodno bilo na njoj? Jel to za ratarstvo zemlja ili su neki drugi planovi?

nije radjena analiza... gajena godinama detelina, a pre toga ništa... a ove godine gajen kukuruz i lepo uspeo, evo jedem već proju i kačamak i vrlo je ukusan:)))) A sad na jesen na jednom delu posejan grašak i luk, a druga polovina zvrji prazna i preorana. Plan da nešto zaradjujem nemam, nego samo da imam ja da jedem neprskano: povrće, heljdu, pasulje, kukuruz...

Ponovo kukuruz.
znam, to i planiram... ali poštp je ovo tema zeleno djubrenje ja sam pitao za savet šta da posejem rano u proleće, recimo početak marta, kraj februara možda čak, pa da pokosim, da mi služi kao zeleno kao djubrivo, pre nego što dođe vreme za sejanje kukruza. Ali, već sam odlučio da to bude raž... valjda je ok

Da sam na tvom mestu posadio bih krompir, luk, pasulj, boraniju, bob. Eto bob je dobra ideja može poslužiti i za đubrenje.
Posle sve otpatke kompostiraš i vratiš na njivu Pogledaj temu "kompostiranje" možeš se mnogo šta naučiti.
Mislim da bi ti bio uzaludan trud da februara šta seješ da bi do setve kukuruza kosio, ali nemam to iskustvo tako da nisam 100%
Sejao sam tritikal krajem oktobra sada je lepo zelen oko 10 cm visok, taj će isto marta u kompost.

@biljojed ne moze ti stici to zelenisno djubrenje da uzraste kako treba da bi stigao posejati kukuruz
najbolje bi bilo da se zelena masa zaore u jesen da stigne do proleca lepo da istruli pa se moze sejati bez problema a ne da sejalica vuce masu za sobom i ne poseje kako treba

Pa slacicu. To se seje rano, azotofiksator je u odredjenoj meri. Kukuruz bi sejao u maju, a i trebala bi ti neka bolja sprava da bolje usitni masu.

Bar vi Beogradjani znate koja je biljka najbolja za zeleno djubrenje , jes da stiže malo kasnije al ti niko nemože prigovoriti "šta će ti to?" samo kažeš neće se brati to je za zeleno djubrenje.
Ako koja preživi do jeseni dobro će doći za drugove. :cool: :cool::cool:

nesto u ovu temu nisam bas dobro razumeo.dali vi kad posejete uljanu repicu ili grasak sali bacite djubre il ne?i dali kad sejete kukuruz posle bacite djubre ili ono sto je zaorano to je djubre?

Dzionik je pominjao daikon , nisam ništa od toga sijao al mi se čini dabi to najbolje razbilo zbijenu zemlju. Dali se može sijati ujesen prije kukuruza da do sledeće sjetve ponovo kukuruza uradi posao ?

Nazad
Vrh