Zatvaranje zimske brazde

Ja kad bih sad zatvorio bilo čime u proleće bi me sačekala betonjara.Onda bi morao opet terati dva puta sa pitanjem šta će ispasti.

I ja sam tako mislio , al sad skoro sve zatvaram ili tanjiram odma ako je jako loše prosuto oranje. U nižim dijelovima čak i ako leži voda stvori se naizgled jaka pokorica ali to je samo površinski , kad se spusti sjetvospremač ili drljače odma se dobro raspada . Ako nisi probavao , bar probaj negdje jedan dva prohoda.

ove godine je bilo bolje jesenje zatvaranje jer je moglo odraditi setvu mnogo ranije od nas sto smo cekali da prosusi

Ja cu zatvoriti 2 njive za probu. Bio sam veliki protivnik toga, ali sam spreman da menjam stav.

Što manje prohoda u proljeće pred sjetvu to bolje , manje se vlage gubi , bez obzira i na to , najvažnije je da zemljište u sjetvi bude što više ujednačeno , a ne mješavina suvog i vlažnog , krupnih i sitnih grudvica . Svako zrno da dobije istu šansu i da nikne zajedno . Ako je vlažno , nek je sve vlažno , ako je suvo , nek je sve suvo , samo da sve nikne zajedno , ako ne nikne u par dana sve , ode mast u propast.

Ja kad bih sad zatvorio bilo čime u proleće bi me sačekala betonjara.Onda bi morao opet terati dva puta sa pitanjem šta će ispasti.

Mi svake godine u prolece zatvaramo. da sad zatvorim guzica bi mi otpala na traktoru kakva je to losa zemlja i kakve su to gromade.
preko zime oranje ispuca, vlaga unide i to se tako zatvori 2-3 mjesec i bude dobro.

zar zemlja ne prikupi vise vlage kad je orano i ostavljeno nego kad su zatvorene brazde?? kakva su vam iskustva sa korovima pri zimskom zatvaranju brazde?? meni se cini da ako se pre zatvori da ima manje korova, proteklih 2god zbog kisa u prolece rano kasno smo ulazili u njive, bar kod nas, da zatvaramo brazdu, pa mi je niklo korova prokletog, morao sam ga totalom suzbijati...

Ja cu zatvoriti 2 njive za probu. Bio sam veliki protivnik toga, ali sam spreman da menjam stav.
Covec pa kakav si ti to Srbin. Moras sad u inat svima pa i sebi da radis samo onako kako si zamislio da je najbolje ili to tako radio tvoj deda. Prihvatiti nesto novo u poljopriredi pa jos ako je to sa zapada, da nekazem iz USA, to je cista veleizdaja i dezerterstvo.
Salu na stranu, ali ja bi ti savetovao da ne probas vec da uradis na svim parcelama jer ces na taj nacin ustedeti dosta energije,a i na prolece ces imati bolje usolve.

Danas sam uradio jednu njivu na kojoj je bio kukuruz od 3,5kj za koju sam mislio da necu moci zatvoriti spremacem,sve to zahvaljujuci 6l kise koja je pala nocas i solidno nakvasila dzombe.Sojiste koje je prvo orano odlicno se uradilo danas.Opet da ponovim kod nas je takva zemlja da se moze sada zatvarati i u prolece urediti jednim prohodom za setvu.Jedino repiste ako nebudem mogao zatvoriti ostalo sve zatvaram

@paorpaor
Zatvoricu 2 njive i to samo drljacom i fergusonom polako ;) Prosle godine sam pratio jednu njivu koja je tako uradjena i mislim da je odlicna kombinacija.

Nazad
Vrh