Zatvaranje zimske brazde

Danas isao da probam da spremam, spremio nesto ide lepo, sutra nastavak. MTZ 920 i Setvospremac 3,7m

fotografija0225.jpg

fotografija0226.jpg

Šta je tu je .Moglo je se peći još koji dan ,pa nebi zadnji točkovi do pola bili u zemlji .Bar sačekaj sa setvom da se malo izroštilja na suncu..Mada je na slici teško proceniti.:ppozdrav:

A otkud znam i ja, islo je lepo na rotore mi nije nakupljao, a sto se dzombica tice to je samo na uvrainama, a napred nije tako napred je super uradjeno. Slikacu sutra malo lepse pa cu okaciti. :ppozdrav:

A otkud znam i ja, islo je lepo na rotore mi nije nakupljao, a sto se dzombica tice to je samo na uvrainama, a napred nije tako napred je super uradjeno. Slikacu sutra malo lepse pa cu okaciti. :ppozdrav:

To bude na uvratinama zbog vece izgazenosti zemlje i sporijeg kretanja spremaca, u njivi je sigurno dosta lepse

Grunt, jesi video negde da se bolje uradilo nego kod tebe i u čemu je ta razlika? Ja sve u proleće zatvaram, po 2 prohoda setvospremačem, mada bilo je i 3 ali i samo 1 prohod.
Kod nas u ataru još ima njiva na kojima nije zatvorena brazda :sta:

Radim zatvaranje oranja jesen već par godina . Prvo na boljoj ,propusnoj zemlji 2. klase , tu nema šta da se priča , ko je hrabar mogao bi iz prve sijačicu da natjera u proljeće bez pripreme . Ove godine sam odlučio da odsad radim i na najtežoj i najnepropusnijoj zemlji . Jedino bi trebalo nakon zatvaranja ujesen provući jarke nečim , možda čak krtičnim podrivačem , nemora duboko , nego samo neke depresije ako ima svesti poprijeko .
Dakle u nepropusnoj glinuši , gdje sam poravnao jesenas , proljetos je ležala voda na nižim dijelovima , vjerovatno su se mnogi smijali . Kad se prosušilo , a treba isto vremena za to kao i za nedrano oranje koje je samo odozgo ranije suho , idem direkt sjetvospremačem duboko u koru , nema problema . Treba u tom slučaju ozbiljan sjetvospremač i ne prejerano širok da ima snage u rezervi.
Pola njive gdje nije dirano , livada se zeleni , a ovo zatvarano nema korova.

Evo sta mi se desilo zatvorio sam brazdu u martu,lakom drljacom odlicno se uradilo,ali sad za setvu kad udje spremac vadi napolje mokru zemlju odnostno grumenje kao pesnice,koja zasusi za dva sata na +27,Jedina opcija mi je bila da radim lakom drljacom napravio sam setveni sloj od nekih 5 do 7cm rastresitog zemljista,a u dnu je vlaga seme je polozeno u taj deo sutra valjanje i ako bude kise nema jeda.Ali definitivno u jesen zatvaranje,posle u prolece bacim vestak jedan prohod spremacem i setva ili cak laka drljaca iznenadio sam se kako je napravila posao u mom slucaju..........eto i drljaca ume da posluzi.

Evo sta mi se desilo zatvorio sam brazdu u martu,lakom drljacom odlicno se uradilo,ali sad za setvu kad udje spremac vadi napolje mokru zemlju odnostno grumenje kao pesnice,koja zasusi za dva sata na +27,Jedina opcija mi je bila da radim lakom drljacom napravio sam setveni sloj od nekih 5 do 7cm rastresitog zemljista,a u dnu je vlaga seme je polozeno u taj deo sutra valjanje i ako bude kise nema jeda.Ali definitivno u jesen zatvaranje,posle u prolece bacim vestak jedan prohod spremacem i setva ili cak laka drljaca iznenadio sam se kako je napravila posao u mom slucaju..........eto i drljaca ume da posluzi.
Komso dve godine ti pricam da je barem za nasu zemlju duplo bolje zatvoriti u jesen

Nazad
Vrh