Zatvaranje zimske brazde

Svako poznaje svoje zemljište i neka se tako ophodi prema njemu, negde može zatvarati a negde ne, naše zemljište može da se sjeseni zatvori pa čim završim zimsko oma u ravnanje ako vreme dozvoli.Jedne godine sam u januaru to radio.

Mi ćemo danas bacati MAP na oranja koja su rađena u Augustu.Za sutra se planira da se pređu sa setvospremačem i drljačom i ona grublja tanjiračom.Ovo što je sad orano posle kukuruza ne daje uslove da se uđe u njivu.Nije suviše sitno tako da valjda neće biti pokorice na proleće.

Levo komsija, orano sa 577&vogel 2x35 i zatvoreno sa Conset 2,9m.
Ja ovo nikako necu da radim, na nasoj zemlji nema efekta osim sto je poravnato!!!
attachment.php

attachment.php

Mi ćemo danas bacati MAP na oranja koja su rađena u Augustu.Za sutra se planira da se pređu sa setvospremačem i drljačom i ona grublja tanjiračom.Ovo što je sad orano posle kukuruza ne daje uslove da se uđe u njivu.Nije suviše sitno tako da valjda neće biti pokorice na proleće.
koliko ima efekta bacati Map po brazdi,jel nije bolje zaorati pa da biljka ima hranu kad pusti dublje korijen,msm map se ne spušta lako u dubinu.Ako si već radio kaži mi kakvi su rezultati jer i ja imam parcela gdje bi ga bacio prike zatvaranja brazde ali sam mislio da nema smisla.

Pre oranja nisam ništa bacio.Ja znam zašto.Moje gledište je takvo(i naučno potkrepljeno) da se prinos kod kukuruza određuje od 8-10 lista.U tom momentu on ima dosta plitak i ne razvijen korenov sistem.Računam da će đubrivo koje sad unesem bolje razgraditi i makar malo spustiti usled zimskih padavina u odnosu na ono koje bih u proleće bacio ispod spremača.Probaću pa ću videti efekte iduće godine.U svakom slučaju bar ću zimu mirnije zimovati.

Samo da ti napomenem da kukuruz u momentu nicanja može da ima korjen i do 20cm u dubini ako nema nekih prepreka a u 8-10 listu može da bude do Kine.

Formira potencijalni prinos , il što bi reko jedan moj kolega , formira veličinu tekuna , šapurike kako vi kažete , a dal će na njemu biti zrna , kolko i kakvih to se rješava mnogo kasnije ko što kaže Kiš.

Nazad
Vrh