Zatvaranje zimske brazde

kod nas je jos blato od kise, cim se prosusi i ja cu drljacom preci sve, za vikend ako bude lepo vreme kao sto najavljuju....kod nas to niko ne radi ili mozda par ljudi, ali ja cu uraditi prvi put posto sam ovde procitoa dosta korisnih saveta :) interesuje me samo da li prelazite i parcele gde je teza zemlja, gde je bilo vise grudvi?

Pogotovo tu , al tajiračom , samo da nije vlažno ili mokro onda više štete neg koristi . Ja sam jedom radio tanjiračom po jakom mrazu u sred zime , tešku zemlju i neravo oranje , ispalo dobro.

Danas malo ravnao oranja drljačom (27kj) uglavnom sojišta pošto su kukuruzišta grudevitija, treba kiše, suvo.

Ova operacija bi pre mogla da se nazove predsetvena priprema zemljista jer je oranje vec jednom tanjirano ali cu ipak snimak u ovu temu okaciti. Kod drugara se u praksi pokazalo dobro da se oranje tanjira u jesen zbog sitnjenja grudvi i stvaranja sloja zemljista bez vazduha jer u prolece jedan prohod germinatora stvara dovoljno dobru posteljicu za setvu povrtarskih kultura. Taj dan je za moj traktor bila zakacena njegova tanjiraca pa smo casom uradili i tih 8kj.

Ja sam takodje danas drljacom zatvarao brazde, tj 1kj za probu posto je bilo malko vlaznjikavo...pravilo je tragove iza posto drljaca ne moze da preklopi bas najbolje tragove guma a nije velik traktor 560 :(...i gazi dosta...je l mu to smeta? ce biti dosta sabijeno tu ili da se saceka da se isusi jos zemlja? sta misle iskusniji? :sta: evo par slika....izvinjavam se ne mogu da ih smanjim :zli:

img20131117095253.jpg

img20131117100813.jpg

img20131117100755.jpg

Zato cu ja da drljacom zatvaram posle mrazeva...Decembar-Januar,bice dana.Uslovi za zatvaranje drljacom i spremacom nisu dobri,tanjiraca OK,ali ja se necu rvati sa traktorom jos izvesno vreme!

koliko znaci za kukuruz da se zatvori brazda, nisam to nikada radio, a i niko u mom selu i okruzenju, izoremo na jesen u prolece djubre i tanjiraca i sejemo kukuruz

i ja sam isto radio ali gde je ugazeno nije naki posao morao sam 2 puta da idem da bi na nesto licio. Isto razmisljm i ostala oranja da predjem jednom sa spremacem jer naprolece cemo ovako imati manje posla a lepse njive.....valjda!!!!

Jer u nasem poslu pametan nemozes da budes, vise nam treba srece nego pameti!!!:haha:

Nazad
Vrh