Zatvaranje zimske brazde

Svaka godina je priča za sebe.Ove godine nismo zatvarali brazdu nikako.Bilo je parcela koje su rađene gruberom,podrivačem i plugom .Sve su urađene jednim prohodom setvospremača i posejane.Imamo da posejemo još dve parcele .Njih nismo uspeli zadovoljavajuće da spremimo pošto je zemljište tipa ritska crnica i "nezgodno "se osušilo.Parcele koje su posejane sa kukuruzom sam video ,nicanje je dobro.Gde je sejan suncokret nicanje je u toku pa ne znam kako će izgledati.

Imam parcelu gde sam bacio NPK djubrivo pocetkom marta na oranje i zatvorio spremacem.Tu sam pred setvu jos jednom presao plitko spremacem,na par cm dubine,uglavnom na rotore i tu je bilo savrseno spremljeno!Dok gde nisam dirao do 12-13 og aprila i presao spremacem i pred setvu 17-18 og lakom drljacom za tih par dana ima gde su se grudve stegle i laka drljaca bez obzira sto ima rotore nije uspela da napravi idealno zemljiste!Medjutim nicanje je odlicno i tamo i ovamo tako da nisam puno pogresio sto nisam sve u martu zatvorio!Ali da sam isao spremacem i odmah nakon toga drljacom bilo bi takodje idealno posto dok su vlaznije grudve rotor ih lakse razbije.

Sve zavisi od terena i zemlje. I ove godine sojista su se mnogo brze isusivala od kukuruzista i svaki dan kasnjenja u zatvaranju brazde ili spremanju je povlacio za sobom vece grudve. Ja nisam imao problema jer imam bas tezak setvospremac sa 3 rotora ali ko je okasnio sa skakavcem i jednim rotorom da spremi zemlju, tu ima svega..

i kod nas veci poljoprivrednici odmah posle oranja zatvaraju brazde spremacem, kao cuvaju vlagu....ali retki su ti koji rade....je l neko imao rezulatata ovakvim ranim zatvaranjem?

Ja sam to rešio tako što sam na plug stavio rotor od setvospremača, koji površinu odmah poravna a ispod toga će se ionako tokom zime slegnuti, pa samo predsetveno napravim jedan prolaz setvospremačom i setva.

Tema ce oziveti u toku zime, ko i svake godine, podelimo se u 2 tabora, za i protiv, pa polako :osmeh:

Salu na stranu, pozatvaracu razore i uvratine sad s jeseni, i mozda neku njivu ako je losije ispalo oranje, pa cemo pratiti dalji razvoj.

Ja ću ove godine samo uzorati i dogodine sejati u nezatvoreno, pošto se ore neviđeno dobro... :osmeh:

Не бих ''затварао'' бразде после орања, тек после зиме, осим ако се не сеје нешто у јесен.

Nazad
Vrh