Zatvaranje zimske brazde

Nikog ne bih da uvredim ali tako radi istocni deo Madjarske ...zakace neku veliku banderu, ili stub od bagrema i stim "zatvaraju brazdu"... neznam ljudi ali nije to malo staromodno.Zar nema drjaca ili neki setvospremac pa da stim malo poravnjate zemlju????

danas kad sam naletio na ovaj video

odmah sam se sjetio tvojeg komentara i ovog podebljanog, jedino je mala razlika u tome što ovaj ima dva valjka dodatno i cijenu (6 500 eura) za koju napraviš barem tri četiri komada takva.

PS: sada sam tek vidio da je srdiv već stavio taj video

Poslednja izmena od urednika:
Pa mnogi su se sprdali kad su neki članovi pominjali zatvaranje brazde , branom , gredom, šinjom a pogotovo banderom . Ljudi u Hrvatskoj masovno koriste taj sistem , doduše uglavnom na lakim zemljama al radi dobar posao , tj minimalno izbacuje vlažnu zhemlju na površinu.

Pa mnogi su se sprdali kad su neki članovi pominjali zatvaranje brazde , branom , gredom, šinjom a pogotovo banderom . Ljudi u Hrvatskoj masovno koriste taj sistem , doduše uglavnom na lakim zemljama al radi dobar posao , tj minimalno izbacuje vlažnu zhemlju na površinu.

Kod mene nije baš lagana zemlja ali ako dobro promrzne onda se moze lako pripremiti za sjetvu, kako sam ja mali hoby poljoprivrednik većinom pripremam klasično tanjuračom osim ako me zadesi da je koji od bratovih traktora slobodan pa onda idem rotodrljačom. Prije dok sam zatvarao sjetvospremačem ili drljačom (kod mene je zovu brane ) ako nisam kod zatvaranja brazde dobro usitnio (a što ponekad zbog vremenskih uvjeta nije moguče) nijedan stroj kasnije nije mogao razbiti grude zemlje. Dok kod dobrog zatvaranja sam trošio više goriva u pripremi jer je traktoru bilo teže vuči tanjuraču po toj usitnjenoj zemlji (zbog propadanja kotača) nego po ovome gdje je zatvarano šinom jer u tom slučaju traktor u prvom prolazu ima tvrdu podlogu i puno lakše vuče tanjuraču. Prednost je i u tome što ako je recimo brazda ko jedna velika gruda zemlje sjetvospremač ili drljača je samo razbije na manje komade dok je šina smrvi do kraja. Jedino što je na težim tlima obavezna šina zbog svoje težine a na lakšim može poslužiti bilo šta pa i u krajnjem slučaju bandera. A najpozitivnije je ovo što si napisao u zadnjoj rečenici da minimalno pa čak bi se moglo reči i nimalo ne vadi vlažni sloj. Plus svega ako se dobro isplaniraju prolazi lijepo se poravna zemlja, jer ja sam prije neku godinu kupio njivu do sebe (11 redova kukuruza/pola jutra) koju je bivši vlasnik dvije godine orao "skupa" (mislim da je književni izraz naor) i to je izgledalo grozno kao da je netko prošao ogromnim kultivatorom za zagrtanje kukuruza, nakod što sam dvije godine zatvarao sa šinom ja sam je poravnao skoro idealno.

Pa što nesiješ bez tanjiranja , ne razumijem , ako je dobro sredjeno sa tom gredom ili kako se već zove , zašto onda ponovo upropastiti tanjiračom ?

Ako si gledao snimak onda ti prikazuje da je samo cca 2 cm rahlo a ispod toga je zbijeno tlo, jer cilj zatvaranja nije da ti pripremiš zemlju za sjetvu već samo da u normalnim godinama spriječiš isušivanje tla i sačuvaš vlagu do sjetve.

To je tačno branko, sve stoji. Ali zar nećeš u normalnim godinama sa tom istom tanjiračom da isušiš vlagu iz zemlje koliko ne bi ni da si 2 puta prošao setvospremačem ili drljačom. Ja znam da se predsetveno nikako ne preporučuje tanjirača, kod nas ovde jedino ko nema agregat za setvospremač tera i dalje tanjiraču, ostali su to batalili. Moje mišljenje, koliko tom gredom ili šta već, sačuvaš vlagu, toliko sa tanjiračom izbaciš, ako ne i više.
Samo taj priključak sa gredom naravno-ne, ali da se umesto tanjirače ubaci drljača ili setvospremač 1 prohod i setva?

Ovako izgleda danas ono zatvaranje brazde
2vvnhft.jpg

Nazad
Vrh