Zatvaranje zimske brazde

Bogme u Juznom Banatu na pojedinim mestima ima vode po njivama, a lako je moguce da je ovo tek pocetak. Zatvaranje brazde na takvim njivama je trenutno sa čamcima.

Kod mene ima gde hoces vode po njivama,mozes gliser naterati i juriti,povlaci se brzo videcu za 3 ,4 dana hoce li se povuci,od yatvaranja brazde nista 7dana najmanje gde nema vode.

Manje je zlo da leži voda nego da otiče i ispira sve kako je na nagnutim terenima.Zanimljiva situacija koju sam vidio neki dan , čovjeku jako niska njiva i leži voda na bar četvrtinu oranja , osto mu jedan razor neuzoran i tu isto leži voda . Čovjek ore neki dan malo dublje i izbacuje suvu zemlju ??

Za ces sa drljacom uspeti da pocupas korove koji krenu za 10ak dana,ako krenu?
Nema korova za tako kratko vreme,posle setve obavezno prskam na crno i lako resavam vec godinama korove...E sad svaka godina je prica za sebe,vecinom su mi njive ciste bez tezih vrsta korova ali praticemo i delovati kako bude bilo na terenu!

na parcelama gdje sam zaorao dap jel valja baciti sada ureu pa zatvoriti brazdu ili neposredno prije sjetve.A bogami najavljuju snijeg od ponedeljka tako da od zatvaranja brazde slabo.

Pa normalno, kako bih drukčije, a sada i vučem rasipač na točkovima, namontirao juče i odmah proba :osmeh:, a i sada nemam mnogo prohoda, naštelovao ga da hvata 37 metara zahvat::super::. Inače ovako po oranju bacam samo za soju, ostalo zaoravam u jesen, a prihrana u depozitore.
Danas išlo baš lepo zatvaranje brazde, koje skoro da i nema, jer traktor pliva kao po vodi, bez imalo truckanja

050320131562.jpg

sutra nastavljam.

A kako sad izgleda to sto si radio posle kisa? Jel pred setvu prelazis jos jednom?

ja popodne uradio 2 ha bacio na njih 600 kg 3x 15 iće još pred sjetvu 150 urea na ha a na ostalim mi je dap zaoran.Ide lijepo nema blata zatvarao drljačom milina kako se uradilo najljepše za sijati.

Nazad
Vrh