Zatvaranje zimske brazde

Ma kakvi rus , imam 558 iz 198o i setvospremac original Kongskilder 2,2 iz iste godine.
Nekad sam radio zatvaranje brazde sa drljačom , pa pre setve setvospremačem.
Sada radim i zatvaranje sa setvospremačem.
U jesen sam na probu zatvorio brazde na polovini jedne parcele odmah prilikom oranja ( montiran rotacioni i drljača ), gde sam počeo oranje ( oko 20.okt ) jer šta kažu stručnjaci ....http://www.polj.savetodavstvo.vojvodina.gov.rs/node/939
Šta mislite o tome , dali zatvoriti brazde u jesen ?

Danas smo ćale i ja gledali dve njive.Na jednoj je zatvorena brazda posle oranja ,a na jednoj odmah do nje stoji oranje.Tu gde je brazda jesenas zatvorena napravila se pokorica.Te grudvice jesu sitnije ali nisu uopšte izmrzle.Nema šanse da se nogom razbiju.Ispod pokorice doslovno muljčina.Nema šanse da će se moći ući ovih dana i bilo šta raditi.Tamo gde je obično ne zatvoreno oranje zemlja je mnogo rastresitija i nema grudve koja se ne raspadne pri šutu nogom.Prosušilo je jedno 2cm ,a ispod toga je lepa zemlja tj. normalna vlaga.Verujem da bi se to moglo zatvarati za dva dana.Znači njive su istog kvaliteta i lokaliteta.To je naše zapažanje ,a zaključke izvucite sami.

Danas smo ćale i ja gledali dve njive.Na jednoj je zatvorena brazda posle oranja ,a na jednoj odmah do nje stoji oranje.Tu gde je brazda jesenas zatvorena napravila se pokorica.Te grudvice jesu sitnije ali nisu uopšte izmrzle.Nema šanse da se nogom razbiju.Ispod pokorice doslovno muljčina.Nema šanse da će se moći ući ovih dana i bilo šta raditi.Tamo gde je obično ne zatvoreno oranje zemlja je mnogo rastresitija i nema grudve koja se ne raspadne pri šutu nogom.Prosušilo je jedno 2cm ,a ispod toga je lepa zemlja tj. normalna vlaga.Verujem da bi se to moglo zatvarati za dva dana.Znači njive su istog kvaliteta i lokaliteta.To je naše zapažanje ,a zaključke izvucite sami.
Moj zakljucak je da je zemlja takve strukture u tom ataru da je jesenje zatvaranje kontraproduktivno.

@@diklofen@ Moglo bi to što je zatvoreno ,ako nastavi sunce i vetar, da ispuca pa da isuši kroz pore. Možda treba i to nečim preći kad prosuši,i pripremiti.

Poslednja izmena:
Pa to je i poenta da ima vise vlage gde je u jesen zatvoreno.Nevidim sta bi ti sad radio u tu njivu kad kazes da je nemoguce nesto raditi.Za 2 nedelje kad tu prodje setvospremac ostace samo pepeo.

Ja nisam ništa zatvarao jesenas.Njive nisu moje nego smo tu šetali popodne da vidimo naše pšenice pa ajde da pogledamo.Na toj njivi gde nije dirano oranje izbila je gorušica i još što šta trave.Tamo gde je jesenas zatvoreno gde po koja travka.

On baca vestak i sprema,ako je pametan ranije,ceka travu da izadje,seje i total,kraj price....a ti nabijaj sad mokro 2x prelazis,sranje...

P.S. Rekao za sve,nije posebno tebi namenjeno.

Sve zavisi od zemlje.Garantujem da će kod mene mnogo bolje biti gde nije dirano oranje i sad se odradi jednom pa pre setve baci azot i eurofertil i onda drugi put.Pri takvoj obradi ne trebaju totali i prskanja.Mislim da je ipak jeftinije i tri pripreme po 1ha nego prskanje totalom.

Jeste jeftinije, al spremac izvlaci dosta vlage. To bi bilo sasvim u redu kad bi bila prosecna ili kisna godina. Eto prosle godine je bilo osetne razlike u prinosima , izmedju onih koji rade prohod drljacom i setvospremacom i onim koji rade 2 prohoda setvospremacom.

Nisam primetio.Prošle godine je presudno za prinose bilo vrelo vreme i mala vlažnost vazduha u samom oprašivanju kukuruza.Kukuruz nije podbacio zbog nedostatka vlage u zemljištu već u vazduhu.On nije podgoreo od dole ka gore (zbog suše u zemljištu) već od metlice je goreo na dole.

Hmmm...a ta trava izbije kad je kuruz ili sta vec velik,onda ide ova skuplja hemija...a nabijanje zemljista ??

Opet P.S. Prosle godine da je bilo suvlje u porastu kuruza,bilo bi bolje,tjs bolje bi se ukorenio,nego bilo padavina lepo,pa ko veli gde cu za vlagom

Nisam primetio.Prošle godine je presudno za prinose bilo vrelo vreme i mala vlažnost vazduha u samom oprašivanju kukuruza.Kukuruz nije podbacio zbog nedostatka vlage u zemljištu već u vazduhu.On nije podgoreo od dole ka gore (zbog suše u zemljištu) već od metlice je goreo na dole.
Apsolutno tacno, bar u mom kraju i kod mene je bas ova situacija bila.Da li neko zna koliko najvise dana pre setve je moguce uraditi poslednji prohod setvospremacem?Ovo pitam zato sto bih ja prvi prohod uradio ovih dana a drugi 10-ak dana pre setve zajedno sa unosom Uree i u tako sredjeno bih sejao.

Slažem se da su kraći sušni periodi pogodni za dublje ukorenjavanje i da onda dođe dobra iša. To je bilo još izraženije kod duvana dok sam sadio .

Danas sam u ataru između Rume i Bešenova video nekog tipa koji zatvara oranje drljačom.Za njim se praši kao da je Avgust mesec.

Nazad
Vrh