Zatvaranje zimske brazde

Lakun drljaču sam izbacio iz upotrebe kao i malu tanjiraču.
Kada nabavim veliku tešku drljaču izbaciću i setvospremač.
Samo teška drljača i RD u kombinaciji ili po potrebi.
Ne bi se ja spremaca odrekao tek tako...Teska drljaca zna u prolece da dobro nabije zemlju,da cak ako se uslovi tako nameste moras posle ici spremacem posto sejalica nece u dubinu nista...Prosle godine drugar sa Gaspardom nije mogao da seje,morao spreci germinatorom!Dobra je teska drljaca ali da u jesen zatvori brazdu ili s proleca u prvom prohodu!

Ja prošle godine 25Ha. išao samo jednom drljačom.To je i bila prva setva i tu sam imao dobar rod. Ali to jezbog roka setve a ne pripreme.
o37dx.jpg

Sa lakom cetvorokrilnom drljacom zatvorim brazdu yatim spremac a neki put kad dobro izmrzne i kad je oranje lepo slozeno dva puta drljaca i sejem bez ikakvih problema,u takvim uslovima koje sam naveo dobar mraz i slozena brazda spremac vadi jako puno vlage inace drljaca je sa novim klinovima i valjcima pozadi pepeo ostaje iza nje ai zemlja je kod mene pokorna,laka za obradu.Ima godina kad radim i sa spremacom sve zavisi od uslova.

Npr prosle godine sam bacio djubrivo po oranju koje je bilo idealno ravno zatim prohod spremacemi sejanje,imao sam idealan sklop i ujednaceno nicanje nisam zatvarao brazdu ni u jeen ni u prolece.Na ostrijem oranju zatvaram u glavnom u martu cim se ukaze prilika.

Nije bilo prošle godine razlike , ko god je kako zatvarao , treba biti realan . Nestalo je vode i u bunarima , a kamoli u zemlji. Bilo je jedino razlike od tipa zemlje.

Preporuka savetodavca iz PSS Kikinda je da mi na nasem terenu ne zatvaramo brazdu u jesen, vec rano prolece. Sto se tice lake drljace, mi i dalje koristimo nju za zatvaranje brazde. Jedan prohod drljaca, drugi spremac i setva.

A uuuu sad ova poljoprivreda postala nauka jebote,kao da je ne znam ni ja sta!moj deda ne tata deda,tuko 4200kg zita po jutru 70ih godina.... sta je ovo ne znam jedni ovako jedni onako to me naj vise nervira kad ce se vecina na ovom forumu sloziti oko neke stvari???I sve te price lose uticu na nekog ko je skoro poceo da se bavi poljoprivredom covek prosto da se izgubi u svemu tome.

Ja čekam da prosuši i prvom prilikom da se može u njivu odmah radim zatvaranje brazde.Oranje je i ovako ravno kao u lošijim godinama posle prvog prohoda li uvek idem na dva prohoda pre setve.Oba puta idem spremačem jer na drljači nemam rotore a široka je isto kao i spremač.Što pre se odradi prvi prohod pre će korov krenuti da niče i bolje ću ga srediti u drugom prohodu.

A uuuu sad ova poljoprivreda postala nauka jebote,kao da je ne znam ni ja sta!moj deda ne tata deda,tuko 4200kg zita po jutru 70ih godina.... sta je ovo ne znam jedni ovako jedni onako to me naj vise nervira kad ce se vecina na ovom forumu sloziti oko neke stvari???I sve te price lose uticu na nekog ko je skoro poceo da se bavi poljoprivredom covek prosto da se izgubi u svemu tome.
Vala bas.Meni kao taze poljprivredniku dodje da preorem njivu,tako cu definitivno da zatvorim zimsku brazdu.Jbt napravise nauku,te laka drljaca,te teska drljaca,te spremac,te ovo,ono... a niko nepise u kakvoj vrsti zemljista koriste koje orudje.

U Vojvodini jednoj od najboljih na svetu,tu se zatvara .Vidiš da oni mogu bacati djubrivo kad hoće.Tamo u Rimskim Šančevima gde sam kopao kao student 86g. ja bih dao ove svoje 10za1 hektar.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh