Zatvaranje zimske brazde

Nisam primetio.Prošle godine je presudno za prinose bilo vrelo vreme i mala vlažnost vazduha u samom oprašivanju kukuruza.Kukuruz nije podbacio zbog nedostatka vlage u zemljištu već u vazduhu.On nije podgoreo od dole ka gore (zbog suše u zemljištu) već od metlice je goreo na dole.
Neko je pratio na zimskim predavanjima...mada komsiji sam sejao kukuruz na njivi koju je samo jednom podrljao...rezultat...opet katastrofa.ne ponovilo se

Al se strastveno brane teorije o zatvaranju brazde ujesen, stvarno za 5 medalja!!!
kao ovi sad ce da sabijate 2 puta a mi ce mo sa helihopterom da spremamo, pa milina jedna.
ta mante se vragu!

ja mislim da je bolje da se ostavi oranje da lepo izmrzne, em se brze osusi u prolece se moze uci ranije i zatvoriti brazda .

pa ja vam govorim iz iskustva, ako zatvorimo oranje u jesen to i nema bas neki znacaj, a grudve vole da izmrznu ,i kad u prolece uleti setvospremac lepo ih razbije poravna i to lici na nesto, a zatvarao sam brazde i u jesen,ali nesvidja mi se to,jer se sporije susi i zemlja je zbijena i nema vazduha,a ionako moram ici u prolece jednom da zatvorim kapilare da ne isparava vlaga i jos pred setvu jednom,a da ne gazim oranje 3 put ,lepo ostavim tako do proleca, onda cim vreme dozvoli uletim sa setvospremacem poravnam i onda jos pred setvu jednom germinatorom i moze da se seje.

Opa.
Izvinite , preskocio sam sa drugog foruma.
Ja sam Deneš. Poljoprivredom se bavim iz hobija, inače radim kao inženjer elektrotehnike .
Potičem iz poljoprivredne porodice.
Imanje mi je blizu Sente. Od mehanizacije posedujem IMT558 , Vladimirec , priključne mašine ( osim sejačice ) ,veličina cipele 32.
Proizvodim sirak metlaš , industrijsku papriku , soju , kukuruz , pšenicu , patke....
Ako Vas još nešto interesuje pitajte
Još jednom izvinite , moja greška .

@Ivicanb
Auuuu al ga odvali,pa ako si poravnao oranje ujesen automatski si zatvorio kapilare...
Grudva lakse pije vodu ako je oko nje zemlj,ako je na povrsini sa nje se sliva vlaga...
I trba da se sporije susi,znaci ima vlage sto je dokaz o zatvorenoj brazdi,lakse se dobija setveni sloj..

Oo.. ostalom neznam sta pises..

pa vidi nije svuda zemlja ista, reci mi samo kako bi zatvorio brazdu u nekoj slatini gde se izvaljuju grudve kao televozor u susi ili u vlaznim godinama gde se vuku slanine iz jednog kraja na drugi? ,najbolje je ostaviti da mraz odradi svoje pa onda spremac da poravna

Danas sam pogledao šta je razlika onog dela koju sam zatvorio u jesen , i onog dela koju nisam zatvorio.
Na prvi pogled , zemljište kod koga u jesen zatvorena brazda , iznutra se nije se izmrzla u jesen ni 2 centimetra ( grudve ispod 5 cm su tvrde ) , a kod nezatvorenog na toj dubini lepo raspadaju.
Povšina raspucanija kod zatvorenog ( već je suva kod oba ) nego kod onog drugog.
Videću za nekoliko dana kada sve zatvorim , koje će biti razlike ( možda pošaljem i slike ).

- - - - - - - - - -

Ali ove godine nisu bili baš neki mrazevi, pa izgleda da nije zima odradila svoje.

pa vidi nije svuda zemlja ista, reci mi samo kako bi zatvorio brazdu u nekoj slatini gde se izvaljuju grudve kao televozor u susi ili u vlaznim godinama gde se vuku slanine iz jednog kraja na drugi? ,najbolje je ostaviti da mraz odradi svoje pa onda spremac da poravna

A sto nerece da si to ti, nisam te odma prepozno gos'n magistre. Dr mr ovo ono. A razume se u sve, samo jos da utvrdimo imas li kakvo znanje o nuklearnoj fizici.

imam mnogo vise od vas gospodine muticu! ,ja vam govorim iz iskustva u mojim uslovima i kako radim godinama a vi me svi shvacate razlicito

@Ivicanb
Auuuu al ga odvali,pa ako si poravnao oranje ujesen automatski si zatvorio kapilare...
Grudva lakse pije vodu ako je oko nje zemlj,ako je na povrsini sa nje se sliva vlaga...
I trba da se sporije susi,znaci ima vlage sto je dokaz o zatvorenoj brazdi,lakse se dobija setveni sloj..

Oo.. ostalom neznam sta pises..

Ne bih se složio sa boldovanim.

Prosle godine sam u jesen zatvorio na svim njivama brazdu. Na prolece kada se lepo osusilo jednom preso setvospremacom i posle odprilike dve nedelje poceo da sejem.Sve sam posle prskao totalom. Suncokret posle nisam trebao nicim da prskam tako lepo uspelo_Ove godine nisam uspeo ni na jedoj njivi da zatvorim brazdu

Nazad
Vrh