Zatvaranje zimske brazde

Khm, khm! Poljoprivreda i JESTE nauka. Posledica toga sto vecina misli da poljoprivreda nije nauka je upravo prinos psenice od 3 t/ha, i kukuruza od 4 t/ha.

Proslo je vreme mog i Gruntovog dede kad bi okopali kukuruz, i podigli motiku u vis, da ga ne ureknemo, uz reci "sta mu Bod dá".

Svako mora što više o svojoj zemlji sam da nauči , kroz eksperimente. Koristi iskustvo starijih i ukršta ga sa naukom na više načina pa da vidi šta je najbolje.
Ovo da početnik čita kako drugi rade sto km dalje ne pije vode.
Evo primjer moj je deda jednu našu njivu , lijepa parcela , dosta duga podijelio na dva dijela. Napravio uvratine na sred njive . Kad sam ja nekad pitao što to , on kaže " Pa ovamo je "bagruša " a tamo "kumuša" pa neću valjda isto da radim. Sto posto je u pravu . U jednom dijelu kukuruz mogu da sijem na 17cm a u drugom na 30 cm.

Da oldtimer,i dalje je tako sta mu Bog da tako je bilo tako ce biti sto se tice onog gore,naravno na nama je da damo sve od sebe i uradimo sve sto je u nasoj moci,ostalo je Bozijim rukama.Ne mislim da je Poljoprivreda neka jako velika nauka svi mi znamo sta nasoj zemlji treba,radio sam analize i isto je kao sto sam i dosad radio proveravano je to godinama odavno(kolicina i vrsta djubriva).Sad se pojavili savetodavci svi sve znaju pa kako on moze da zna sta treba zemlji u Čortanovcima,Batajnici,Subotici itd.Mislim da je pola tih strucnjaka samo tu zbog plate(cast izuzecima)

Donekle . Nedostaje im većih , dugoročnjih ispitivanja i nezavisnih ogleda . Znači malo više ulaganja u nauku , dugoročni ogledi raznoraznih opcija , i sve da bude totalno nezavisno i na svim tipovima zemlje . Izgleda da su tamo kod vas u Zemunu ozbiljni i trude se , ostalo ,... kasne i mlate uvjek istu slamu.

Danas ravno oranje,uradio oko 30kj,ide jako lepo,dal cu sutra raditi videcu,najavljuju kise ovih dana,pa ne bi bas da uvati frisko.

vreme se prolepsalo,sunce sija vetar duva, padavina ove nedelje nema u najavi, pa razmisljam dali poceti sa zatvarnjem zimske braze setvospremacem? sprema li se jos neko ?

Evo ja pazio na casu,a i vi ste svi pazili,coveku deda salje iz Austrije para,on to steka,a stiso se za jedan kabal i bateriju. Pa,to nema nigde. Ajde,covece,slikaj to da vidimo,uzmi od komsije foto aparat. Ima slika mog traktora negde u imt temi,ja se nisam krio,a ni postavljao tudji traktor. Sorry za :off_topic:

Nazad
Vrh