Zatvaranje zimske brazde

Izgleda da moj traktor lebdi po njivi jer kad prodjem drljacom tu se i vide malo tragovi,ali kad kasnije predje spremac ne vide se ni pomocu trikova.

Ako ti zatvaras brazdu sa drljacom onda apsolutno nemamo sta da pricamo izuzev ako radis teskom drljacom
Ja sam moje strnjiste i nesti sojista radio podrivacem (pocetak septembra) a polovinom oktobra presao vucenom tanjiracom, nesto plice i samim tim zatvorio zimsku brazdu. Dzombista sam orao a potom, kada je malo prisusilo, takodje presao tanjiracom ( zatvorio brazdu). Pre svega ovoga razbacao MAP. Sada samo razbacivanje azotnog djubriva i jedan prohod spremacem. Drljacom sam radio usluzno (jesenas) zatvaranje brazde ljudima kojima sam orao i neke svoje parcele. Rekao sam vec da je spremac odlican ali da nije za sve uslove rada i naveo primer. Kod nas veliki broj paora, dali u jesen dali u prolece, zatvara brazde upravo drljacama. Po Nikolinom iz neznaja. Druze Nikola, imamo mi sta da pricamo jer sam ja radio po njivama kada vi niste bili ni rodjeni.

Druze stari kod nas zatvaranje zimske brazde u jesen se radi spremacom "lake drljace"tu nemaju sta da traze.Kako mi mali seljaci koji obradjujemo 50-60kj tako i veliki a ima ih koliko hoces, sa par hiljada ha rade isto spremacima zatvaranje.Koliko si ti dugo radio i kome me bas briga a ja sa svoih 36g imam dobre rezultate u proizvodnji

- - - - - - - - - -
Evo pogledajte sta je napisao stari vujadin u temi drljace i on nas sada ubedjuje da treba zatvarati brazdu drljacom:haha:poruka napisana 19.1 2013

stari vujadin
Član
Datum pristupanja:
Dec 2012
Poruka:
115
Zahvalio se:
32
Zahvaljeno 50 puta na 23 poruka
Downloads:
0
Uploads:
0
Postovani forumasi ! Drljacu sve redje koristim, cak razmisljam i da je izbacm iz upotrebe. A i kada je koristim nisam zadovoljan njenim radom. Bez obzira koji traktor da je vuce tragovi traktora ostaju nedovoljno prikriveni. Narocito u jesen(kada vrsim zatvaranje brazde).Pitanje za sve, dali je neko pokusao ili je vec napravio nekakve brisace tragova? Ako jeste , molio bih ga da postavi sliku ili da mi objasni kako je to izveo. Razmisljao sam da produzim ona 3 klina (x2) sto idu iza tockova i da ih ojacam, ili, da na ram drljace (nekako) postavim ravne S opruge cija bih se visina stelovala. Molim za pomoc ili savet.

Druze stari kod nas zatvaranje zimske brazde u jesen se radi spremacom "lake drljace"tu nemaju sta da traze.Kako mi mali seljaci koji obradjujemo 50-60kj tako i veliki a ima ih koliko hoces, sa par hiljada ha rade isto spremacima zatvaranje.Koliko si ti dugo radio i kome me bas briga a ja sa svoih 36g imam dobre rezultate u proizvodnji
Koliko Vi druze Nikola radite i kako bas me briga - mogao sam i ja napisati. Cemu bih to vodilo, ja takav razgovor ne zelim. Ovde smo da razmenjujemo iskustva i misljenja al ne tako kruto kao sto je vasa retoriko. I ja poznajem mnogo dobrih proizvodjaca koji rade godinama sa drljacam i postizu odlicne rezultate u proizvodnji. Ima godina kada je spremac nemoguce pustiti u njivu ( suvo sa grudvama), tad je boljle preci drljacom. Problem tragova iza drljace, koji neko spomenu, resili su ljudi odavno. Postavili brisace tragova , tako da izgleda kao da je avijon vukao po njivi a ne traktor.

Vidim da ne citas pazljivo, rekao sam da sam sebi radio nekoliko parcela a ostalo usluzno. I kod tog usluznog se pojavio preoblem tragova koje sam hteo eliminisati. U nedelju sam bio kod kolege Krstica i video kako on namerava da to resi. Ako bude uspesno prekopiracu ga i postaviti na svoju drljacu za usluzno drljanje.

Ima godina kada je spremac nemoguce pustiti u njivu ( suvo sa grudvama), tad je boljle preci drljacom.

Nisam ni na cijoj strani, ali kao paor koji je dugo u tom poslu dati ovakve izjave to je vec strasno! Sta ima da trazi drljaca po tvrdim grudvama?
Jedino ako ide i drugi traktor sa prikolicom na kraj njive da bi mogao utovariti delove sa drljace koje su izgubljene po njivi!

Ja sam imao drljaču koja je bila bolja od bilo kog spremača za grudve imala je rotore koji su sitnili zemlju extra i kad su grudve ( jež rotori) nagovorio me ćale da je prodam jer je bila dosta dugačka i baš teška on sa njom nije mogao ništa raditi nežan je na kvačilu pa kad god pusti kvačilo na zadnje točkove digne traktor, idealna kombinacija za grudve je jež rotori umesto daske na spremač i dupli rotori nazad takav veliki spremač smo imali u zadruzi vuko ga je imt zglobni od 270ks njemu nije bilo bitno kakve su gromade kad prođe ostane prašina iza njega

Peet, nemoj krivo shvatiti ali bilo je suhih uvjeta na zemlji da mi je kolega pricao da su na kombinatu u proljece lomili i tanjurace i sjetvospremace po oranju, nisu nista mogli napraviti, rotodrljace isto nula bodova... Teska drljaca je odradila pripremu za sjetvu i nista vise.

Laka drljaca je prikljucak proslosti ali radimo s onim sto imamo.

Recimo ja ovog proljeca trebam tanjurati sve moje njive i iza tanjurace cu vuci zeljezu sinju da malo "zatvori" vlagu iako znamo svi sta radi tanjuraca u proljece...

Peet, nemoj krivo shvatiti ali bilo je suhih uvjeta na zemlji da mi je kolega pricao da su na kombinatu u proljece lomili i tanjurace i sjetvospremace po oranju, nisu nista mogli napraviti, rotodrljace isto nula bodova... Teska drljaca je odradila pripremu za sjetvu i nista vise.

Laka drljaca je prikljucak proslosti ali radimo s onim sto imamo.

Recimo ja ovog proljeca trebam tanjurati sve moje njive i iza tanjurace cu vuci zeljezu sinju da malo "zatvori" vlagu iako znamo svi sta radi tanjuraca u proljece...
Nemozes tanjiranje da preskocis?

Ako imate velike parcele prvi put bi bilo poželjno uraditi u dijagonalu a predsetveno normalno u pravcu setve. Prednosti su dosta ravnija njiva.

Lakun drljaču sam izbacio iz upotrebe kao i malu tanjiraču.
Kada nabavim veliku tešku drljaču izbaciću i setvospremač.
Samo teška drljača i RD u kombinaciji ili po potrebi.

Nazad
Vrh