Zatvaranje zimske brazde

Sve ovisi od zemlje do zemlje... kod mene je praskasta i iza drljace izgleda super, jos kad izmedju zadnjih i predzadnjih zubaca ubacis neku gredu da "pegla" zemlju... nemas brige, samo teraj. na tezoj zemlji je smjesno uopce imati malu, laganu drljacu..

Sve ovisi o tipu zemlje i uvjetima na njivi...

Kod nas važi neko nepisano pravilo nikad dvaput u proleće ( odmah jedno posle drugog) .

Drljacu (obicnu) zadnjih 20 god koristim pre setve deteline a nikako da se zezam sa njom u prolece za zatvaranje brazde i nakon toga samo jedan put setvospremac. Ko god tako radi imace nedovoljno obradjenu parcelu, los setveni sloj i sigurno neujednacenu setvu koja ima posledice po nicanju. Moja varijanta je prvo bacanje djubriva na parcelama gde oranje ne predstavlja problem, setvospremac jedna obrada i jedan dan pre ili istog dana i setva. Na onim mestima gde je dzombasto, prvo setvospremac, bacanje djubriva pa opet setvospremac i nakon neke kise i treci put setvospremacem ispred i sejalica iza.
Neko ce reci da ovaj nacin stvara trosak ali zato je zemlja odlicno obradjena i parcela ravna da je milina sejati.

otkud ti to da ce biti nedovoljno uradjena parcela i los setveni sloj ako se zatvara brazda drljacom?
koristim drljacu za zatvaranje brazde u prolece zbog sireg zahvata i manjeg utroska goriva... da napomenem da kod mene nema teske zemlje,kaisanja brazde,ritova i slicnog pa da obicna drljaca ne moze da poravna!sledi bacanje djubriva i drugi prohod setvospremacem sa S oprugama ili jos bolje sa rau "mamutom" koji pravi fantastican sloj iza sebe...

otkud ti to da ce biti nedovoljno uradjena parcela i los setveni sloj ako se zatvara brazda drljacom?
koristim drljacu za zatvaranje brazde u prolece zbog sireg zahvata i manjeg utroska goriva... da napomenem da kod mene nema teske zemlje,kaisanja brazde,ritova i slicnog pa da obicna drljaca ne moze da poravna!sledi bacanje djubriva i drugi prohod setvospremacem sa S oprugama ili jos bolje sa rau "mamutom" koji pravi fantastican sloj iza sebe...

Uz sve to najvažnije za drljaču velika širina i samim tim manje gaženja zemlje .

Probajte pola vece parcele da podrljate u jesen (iskljucivo po suvom) drugu polovinu u prolece. Pa ce te videti razliku. Ako vam tip zemljista odgovara za jesenje drljanje zaboravicete prolecno za sva vremena. Neki dan me komsija zvao (do sad bio protivnik drljanja u jesen) i kaze kako mi nljiva jesenas podrljana predivno izgleda. On prosetao pa video.

Kod nas najčešće ako ne radi mraz nema ništa od drljanja , jedino možda tanjiranje . Puno zavisi od tipa zemljišta i naravno mesta ( rit ili breg) .

Drljacom zatvarati brazdu pa to je smejurija ziva,spremac je za zatvaranje i ravnanje njive a drljaca je bolja za pred setvu jer je vec poravnato i ona samo treba da zamesa djubre i sacuva sto vise vlagu

Drljacom zatvarati brazdu pa to je smejurija ziva,spremac je za zatvaranje i ravnanje njive a drljaca je bolja za pred setvu jer je vec poravnato i ona samo treba da zamesa djubre i sacuva sto vise vlagu
Nikola - nema smijurije, kako vi pisete. Probajte u jesen , losije oranje, preci spremacem. Sta ce ostati od motika i koliko ce biti izvucene kukuruzovine, cak i posle rada sa predpluznjacima. Vlaga se cuva od momenta oranja, zato postoje pakeri na plugovima a ko ih nema snalazi se kako moze. Lako je preci sojiste ili strnjak spremacem. Tu i ne treba nista dirati, ako je dobro uzorano. A zar spremac ili germinator ne mogu izmesati djurivo (verovatno ste mislili na ureju)? Manite se komentara poput "smejurija ziva"!

Nikola - nema smijurije, kako vi pisete. Probajte u jesen , losije oranje, preci spremacem. Sta ce ostati od motika i koliko ce biti izvucene kukuruzovine, cak i posle rada sa predpluznjacima. Vlaga se cuva od momenta oranja, zato postoje pakeri na plugovima a ko ih nema snalazi se kako moze. Lako je preci sojiste ili strnjak spremacem. Tu i ne treba nista dirati, ako je dobro uzorano. A zar spremac ili germinator ne mogu izmesati djurivo (verovatno ste mislili na ureju)? Manite se komentara poput "smejurija ziva"!
Ako ti zatvaras brazdu sa drljacom onda apsolutno nemamo sta da pricamo izuzev ako radis teskom drljacom

drljace su goli q..c za zatvaranje ako uzemo u obzir ove lake, ja sam je odavno izbacio iz upotrebe i koristim setvospremac,odradi posao 3 put bolje nego drljaca

Ajde da damo jedan primer kada dozvoli vreme sada predje se 1 put drljacom lepo ostanu tragovi od traktora ,onda bacis djubre pa pred setvu spremacem duboko daska mora da gura zemlju da bi zatrpala te tragove koji su ostali od prvog zatvaranja drljacom igde je onda tu djubre kada daska spremaca gura veliku kolicinu zemlje.onda je tu djubre bas lepo rasporedjeno najvise u tragovima traktora

Ja moju drljaču prodao u Pazovi na odpadu, dobio 5000 i oma u kafanu... Šalu na stranu... Drljača može da zatvara brazdu ako je idealno ravno oranje i ako nema grudava, a ako je suprotno onda će napraviti više štete nego koristi... Za mene je spremač "mama" što se tiče zatvaranja brazde, a i za predsetvenu pripremu ga koristim...

Nazad
Vrh