Zatvaranje zimske brazde

Ove godine obavezno da zavaris baterje od sejalice da budu fixne,jos bolje ce da nikne.

Kod mene nisam vidio niko da zatvara brazdu svi tamo pred kraj marta predju tanjiracom 2 3 puta, pa onda pred sjetvu drljacom. Moracu ove godine po prvi put uraditi zatvaranje brazde kako vidim svi ovde rade, ja imam onu laku drljacu sa cetri krila.

Najgore orudje u prolece za ravnanje,zatvaranje oranja je tanjiraca.

a druze to nisi zaboravio?ove godine cu da kupim mehanizme sto bacu po jedno zrno i toje.misio sam da napravim kao na pneumatske sto je svaki red nezavisan od drugog nisu fiksirani kao na mehanicku ,da budu dva fiksirana.ta ko je na klepetuse.

U mom kraju većina ljudi tanjira u proljeće, naprosto je užasno šta ona uradi sa zemljišta i koliko vlage izvadi. Prije nego što sam kupio spremač (i traktor) zemljište sam nekoliko godina unazad spremao za sjetvu samo sa drljačom i IMT 539.

Ja cu zatvarati oranje drljacom cim se za to stvore uvjeti a pred sjetvu cu kako mi se cini razbacati umjetno gnojivo, zatanjurati i odmah iza tanjurace sjetvospremac. par dana poslije ide sjetva pa kako mu bude.

Kod nas , ako je iole ravno (da se može voziti) prvo ide veštak NPK pa odmah zatim drljača ili pre razbacivanja ide isto drljača . Dve nedelje pre setve se razbaca Urea i odmah zatim ide spremač .

Ako bude sve po planu bit ću spreman na sve varijante.Negde Teška Drja .negde Roto drlja , Teške tanjirače ,lake tanjirače.Sve zavisi gde šta treba.Ima i freza 2.5 m nju sam zaboravio.

Šta je onda bolje, da idem sa Zetorom i spremačem skroz plitko, veliki je zahvat a ima i rotor sa dobro poravna, 2.8m ili da idem sa fergom i lakom drljačom, ona je trokrilna, Eberhardt, ima malo manje od 2.5m? Sa Zetorom bi išlo brže, sa fergom bi se možda manje gazilo?

Zavisi koliki bude korov.Koliko je vlažno .Ako bude ko lane bez korova izmrzlo ,suvo ,pa možeš idve grane zakačiti i pripremiti.

@zombie 666
Idi sa drljacom,da ne bi sa spremacem izvukao mokru zemlju,koja bi se skamenila,pa onda nema nista od lepe pripreme.

Šta mislite, dal bi imalo efekta da na 539 zakačim valjak od sjetvospremača, on je 3m i da tako brzo predjem preko oranja, lijepo je uzorano, ravno, izmrzlo? Na mom spremaču on može da se skine i koristi kao zaseban priključak. Dosta je težak, oko 100-150kg sa ramom. Bio bi to zanimljiv eksperiment, mada ću najverovatnije zakačiti drljaču na 539 i gas. Što se spremača tiče, mislio sam da maksimalno poplitim, samo par centimetara.

Nisu mi jasne neke stvari citam post i vidim da neki ljudi izvrse 2,3 operacije pre setve drljanje setvospremac pa opet setvospremac ja mislim da tako ode sva vlaga do vraga i ne doceka seme.Sto se tice zatvaranja bacanje vestaka drljanje posle 15 dana spremac i setva sta tu ima da se palamudi kao da je bog zna sta ne treba praviti od muve bumbara.

Mi ćemo u zatvaranje sa drljačama i iza staviti neku kladu kako mi je Bobo i još neki forumaši preporučili.
Ali prije zatvaranja ćemo pobacat 15-15-15 i nešto malo UREA.
To zatvorit i kad bude vrijeme ide kukuruz na to.

Te lake drljace nikad nemogu da urade kako treba,niti poravne lepo niti imaju dubinu rada,zakacite ljudi setvospremace i peglajte kako treba,sta se igrate sa tim drljacama.

Nazad
Vrh