Zatvaranje zimske brazde

Ja ako planiram danas da sejem vece pre predjem jednom setvospremacem i ujutru sejanje i obavezno valjanje i nema problema sa nicanjem. Jedne godine sam se zeznuo i tanjirao mesec dana ranije i katastrofa bila sa nicanjem.

To je to sto treba,nemaju pojma ovi u gornjim postovima,idu sad zatvaraju umesto da to urade vece pred setvu,al dobro 100 ljudi 100 cudi.

Sasa jedno pitanje,ako imas npr 100kj za setvu ujutru sa kolikim spremacem radis da bi uradio vece pre setve?

Vece pred setvu.Salim se naravno posle oranja i posle nove godine sam radio i ostalo jos nesto malo ispod 30kj.

- - - - - - - - - -

Pa ne radi Dragane on toliko, zato ne razmislja i ne gleda iz te tacke gledista!
U pravu si Peet,ali mu je greska bila sto je tanjirao mesec dana pre setve,da je setvospremac isao nemoguce je da bude lose.

- - - - - - - - - -

Ne zatvara pred setvu, vec zeza coveka...
Ne zezam ga salim se malo,vis da se u pola tema svadjaju...

Posto vidim da se tema zahuktala, posto sam pretpostavljam medju mladjima i neiskusnijima ovde (22 god) da postavim jedno pitanje. Zbog cega je bolje raditi zatvaranje brazde maltene ubrzo posle oranja ??
Posto u ovom kraju svi prolaze spremacima i drljacama u prolece prilikom bacanja djubriva par dana pred setvu.

Ti probaj neke parcele odmah posle oranja,a pola uradi u prolece.
Neko tvrdi ovako,neko onako.
Ali dok se licno ne proba,ne zna se.

Pa citao sam nekoliko stranica unazad pa sam i mislio da to uradim. Posto sam spreman da testiram razne stvari radi veceg prinosa a samim tim i vise moje hrane za stoku :osmeh:
Mada prosle godine je uradjeno setvospremacem oko 1 aprila a sejano 4 i bilo je dobro i brzo nicanje, a ni prinos nije bio los s obzirom da nije bacan vestak pre oranja i da je bila ova zestoka susa.

Šta mislite, kada bi trebalo da se radi zatvaranje ove godine, s obzirom na padavine? Planiram da odradimo zatvaranje, po prvi put inače, prije to nismo radili. Radili bi to sa sjetvospremačem (2.8m, jedan red valjaka), jedan prolaz. Dal bi kraj marta bio optimalan ili da idem na ranije ili kasnije?

Ja bih isao prvo sa drljacom,cim moze uci u njivu.
Pa bih razbacao urea,pa ispremirao2-3 nedelje pred setvu.
Posejem u to zatravljeno i oprskam total + acetohlor.

Kod mene nisam vidio niko da zatvara brazdu svi tamo pred kraj marta predju tanjiracom 2 3 puta, pa onda pred sjetvu drljacom. Moracu ove godine po prvi put uraditi zatvaranje brazde kako vidim svi ovde rade, ja imam onu laku drljacu sa cetri krila.

Ja sam prosle godine spremao jednom oko 20 marta pa je pala kisa negde oko 1 aprila, pa sam sejao pred uskrs i nicanje je bilo nikad bolje. i nema potrebe zatvoriti ujesen nego pred setvu jedno mesec dana.taman da kisa padne i slegne zemlja da bi imalo vlage za nicanje.

Nazad
Vrh