Momo, druze, jako se jako varas... lijeva njiva je samo poorana nista dirana nije, dok je desna "zatvorena" Imam vlastitih iskustava prije 3 godine kod nas bila susna godina, valjda nezapamcena. i za tetka poorem 10ha sijat ce on lucernu... i na proljece on meni tamo krajem treceg mjeseca vice da idem podrljati, pa potanjurati i proci sjetvospremacem i da cim se bude moglo, sijem...
Decki moji, ja sam na svim moim oranjima vlagu zatvorio sredinom 2. mjeseca i njive su izgledale malo gore nego ova desna "ispeglana" sa slike. tetkovo sam morao raditi kako on kaze i u mjesec dana razlike kad sam isao drljacom po oranju nisam napravio NISTA, skamenila se zemlja, tanjuranje je islo malo lakse jer su drljace ipak malo to i poravnale ali daleko od zeljenog efekta. sjetvospremacem prosao i to nije izgledalo na NISTA... Cim sam zavrsio kod njega rekao sam da povaljamo sjeme, da je zemlja jako suha na 20 i vise cn (kopao sam rupe na 5-6 mjesta po cjeloj parceli) sto je rekao da je glupost da ce kisa to zabiti u zemlju i da ce to nici... Nikla je sama ambrozija kasnije se hvatao za glavu jer 6 mjeseci nije bilo ni rose kako treba a zima je bila dobra i napila se zemlja vode u 2-3 navrata kako se snijeg topio...
Moje njive su uredno docekale sjetvu soje i kukuruza s vlagom koja se nazirala vec na 5-6 cm ispod zatvorene brazde...
Poznavajuc moju zemlju, pitam se sta bi bilo da sam ja to podrljao odmah poslije oranja i da sam napravio ovakav "beton" od njive... morao bi na proljece opet orati, drugog rjesenja ne bi bilo...