Zatvaranje zimske brazde

E, vidis, ovdje su se vodili RATOVI, cak je i tema bila zatvarana dok se ne smirimo...

Pojedinci zagovaraju zatvaranje brazde odmah poslije oranja, kao da je to nesto dobro a u biti su samo napravili vecu stetu. Logika nalaze da se ova radnja radi u proljece ali kod pojedinaca vrijedi pravilo metra i centimetra...
da prevedem označrno " nekom lakše ulazi metar u duuuu....eeeeeee nego santimetar u glavu ":haha:

Ovo je "zatvoreno" i lijevo i desno . Mi neki smo zagovarali zatvaranje sjeseni samo u teškoj zemlji koja se "kaiša" kad se ore ili budu veliki buseni i gromade , a u ovako lakoj kao na slici nema šta zatvarati.

Kod mene i nije teska zemlja,Belarus 820 nema gde ne vuce 3 brazde lagano,sem jednog dela ali hvala bogu tamo nemam parcela,ali sve jedno kad bi ovo neko uradio kad nas orao bi ponovo siguran sam... A prvo ne bi mogao nista da isitni bez mraza ni sa rotodrljacom,kad to smrzne pretvoris tu zemlju u prah...:ppozdrav:

Pidikanac provozaj se malo po nasem ataru,ima jako puno uradjenih njiva pa ces videti na delu da su stvari ipak dosta drugacije,i nemaju bas nikakve slicnosti sa ovom slikom koju je Bobo postavio.

Ta njiva sa slike, nespada u ovu temu zatvaranje zimske brazde nego u prolecnu pripremu za setvu.To nije niukom slucaju dobro.Ja sam zatvarao zimsku brazdu na teskim zemljama(ritovima) sa vucenom tanjiracom sa ispravljenim uglom.Na laksem zemljistu nema sta da se zatvara, kad je plug zatvorio.

Momo, druze, jako se jako varas... lijeva njiva je samo poorana nista dirana nije, dok je desna "zatvorena" Imam vlastitih iskustava prije 3 godine kod nas bila susna godina, valjda nezapamcena. i za tetka poorem 10ha sijat ce on lucernu... i na proljece on meni tamo krajem treceg mjeseca vice da idem podrljati, pa potanjurati i proci sjetvospremacem i da cim se bude moglo, sijem...

Decki moji, ja sam na svim moim oranjima vlagu zatvorio sredinom 2. mjeseca i njive su izgledale malo gore nego ova desna "ispeglana" sa slike. tetkovo sam morao raditi kako on kaze i u mjesec dana razlike kad sam isao drljacom po oranju nisam napravio NISTA, skamenila se zemlja, tanjuranje je islo malo lakse jer su drljace ipak malo to i poravnale ali daleko od zeljenog efekta. sjetvospremacem prosao i to nije izgledalo na NISTA... Cim sam zavrsio kod njega rekao sam da povaljamo sjeme, da je zemlja jako suha na 20 i vise cn (kopao sam rupe na 5-6 mjesta po cjeloj parceli) sto je rekao da je glupost da ce kisa to zabiti u zemlju i da ce to nici... Nikla je sama ambrozija kasnije se hvatao za glavu jer 6 mjeseci nije bilo ni rose kako treba a zima je bila dobra i napila se zemlja vode u 2-3 navrata kako se snijeg topio...

Moje njive su uredno docekale sjetvu soje i kukuruza s vlagom koja se nazirala vec na 5-6 cm ispod zatvorene brazde...

Poznavajuc moju zemlju, pitam se sta bi bilo da sam ja to podrljao odmah poslije oranja i da sam napravio ovakav "beton" od njive... morao bi na proljece opet orati, drugog rjesenja ne bi bilo...

Unazad desetak godina izvodim zatvaram brazde u jesen, nesto drljacom a nesto tanjiracom. U prolece rasturam azotno djubrivo i samo jedan prohod spremacem. Nikada nisam imao probleme koje pojedinci navode, a sacuvao sam vlagu bolje od njih, upravo zbog samo jednog prohoda setvospremacem, izbegao sam rad po mokroj zemlji,"razbucao" sam (oko ih ima) biljne ostatke koji su boje istruli, ranije krecem sa setvom . . . O ovome je govorio vise puta i prof. Marinkovic.

A kad se vec razbacujemo titilama, i ja sam ing. agronomije i tvrdim drugacije nego taj vas profesor...

Sta cemo sad??

Decki i prije se doslo do zakljucka da svatko radi kako misli da je njemu naj bolje i svatko ima drugacije strojeve i drugaciju zemlju tako da ovo sve ovisi o puuuuno razlicitih faktora...

Ja sam svoje misljenje iznesao i postavio sam sliku za koju odgovorno tvrdim da se to tako NE RADI.

Verovatno je tip zemljista u pitanju,ja na mojim parcelama nisam ni jedan negativan faktor video u ranom zatvaranju brazde a kamoli ponovo orao tako da kod mene ta prica ne prolazi.Ako me nebude mrzelo icicu sutra da slikam kako kod nas izgledaju te njive rano uradjene.

Gospodine ing. niko se ne razbacuje titulama. Samo sam rekao kako ja a i dobar deo paora to radi. I to, desetonu godina unazad. Cuvena semenarska kuca DKC upravo i preporucuje, u svojoj literatui o uzgoju kukuruza, zatvaranje brazda u jesen. Ako sam sumnjicav u prof. Marinkovica, zasto bih sumnjao u preporuke strucnjaka DKC-a. Govorim za zemljiste koje ja obradjujem, a za drugo nisam nista ni napisao. Zasto onda tako kategoricno tvrdite da se to NE RADI u jesen !

Krivo ste me shvatili... Ja sam isao na to da je to neki prof. rekao i da je to automatski tocno...

Sad pitam direktno vas sto ce se dogoditi s onom njivom sa slike koju sam postavio ako zakrka jos jedan dobar snijeg? A sto s onom njivom pokraj?

Sjemenarske kuce me ne zanimaju kao ni strucne osobe, pitam vas za vase direktno misljenje. U mom kraju je sva zemlja takva i da njive tako "ispeglane" docekaju zimu i snijezni pokrivac, nema od toga srece... Od ovog je bolje i proljetno oranje...

Ponavljam, GOVORIM O ZEMLJISTU KOJE JA OBRADJUJEM. Ne mogu komentarisati ono na koje nisam ni nogom krocio a kamoli obradjivao. Struku slusam i prisutan sam na mnogim savetodavnim predavanjima kao i na mnogim prikazima mehanizacije u radu. A, ako nisam dovoljno pametan onda sam dovoljno zivotno iskusan. Naucio sam nesto radeci zemlju 35 god.

Bobo sam si dao odgovor na svoje pitanje u prethodnom postu,tip i struktura zemljišta je takva kakva je kod vas i nemoj da zatvaraš brazdu ujesen a ja ću i dalje zatvarati brazdu u jesen ako mi uslovi u jesen (vreme, vlaga) dozvoljavaju tako da ova priča pada u vodu kod mene, kad sam sejao repu u jesen sam dva puta prešao spremačem i nisam sabio zemlju tako da nema više svrhe raspravljati o tome kad je najbolje, za mene je bolje u jesen ponaročito za kukuruz, kad zasuši proleć ja sa jednim prohodom završim predsetvenu pripremu (pošto sam ujesen poravnao oranje) i nepokrećem vlagu mnogo u setvenom sloju te imam uslove za nicanje idealne a kod koga je zemljište takvo kao kod tebe onda nema svrhe to raditi ujesen, svako svoju zemlju zna šta može a šta ne.

Poslednja izmena:
Nisam bio u ovoj temi od ko zna kad ali vidim da je uvek ista polemika o ubedjivanju dali treba i kad zatvarati .Očekujem da vidim neki lep traktor i mašinu a ono uvek rasprava .Valda neko zatvara zato što mu tako odgovara ,nije valda lud,pa skače sebi u stomak...

Vlastito iskustvo na svojim njivama je najmerodavnije, i stariji profesori su vec u medjuvremenu promenuli svoje stavove u vezi obrade zemljista.Jasam pre par godina jednu vecu parcelu pola zatvorio a drugu polovinu ostavio za pred setvu .Vise je vlage bilo tamo gde sam zatvorio neg tamo de nisam .Samo treba voditi racuna sa kojim orudjem se zatvara brazda jako nije svejedno.

Sale rataru,kada dodjem u Turiju na kobasicijadu (dolazim reovno), prekontrolisacu kako si to uradio ove jeseni :) Slazem se u potpunosti sa tvojim misljenjem. Dok sam sejao repu, isto sam tako i ja radio.

Samo se javi i nema problema, ima par njiva pored betona pa ćemo pogledati i bićeš moj gost pa ćemo i kobasice da vidimo i probamo.:ppozdrav:

@stari vujadin A u kom delu backopalanackog atara se nalazi tvoja zemlja kada moras da radis u jesen zatvaranje brazde??? Kompletna zemlja (izuzev malih izuzetaka) u juzno Backom okrugu je ista kao i na slici koju je Bobo postavio.

Nazad
Vrh