Zatvaranje zimske brazde

Poštujem ja tvoje mišljenje u potpunosti i nemam ni najmanje razloga da sumnjam u tvoje znanje i iskustvu.li bi te ipak zapitao ,koliko godina primenjuješ taj način obrade sa tako ranim ravnanjem ,zatvaranje nazovi kako hoćeš.Jer ako radiš zadnjih 5 god a sumnjav da iko u Srbiji radi više sve je tako ko što kažeš jer su i zime pogodne .Ali veruj da može naići zima da ni tanjurača ni setvospremač nemože da probije na proleće,bez obzira što imaš takvu zemlju.Ja sam kupovao takvu dobru zemlju u arendu dok sam radio duvan i naidje godina pa pada ko danas kod mene i tako često .Onda veliki snegovi, pa ledene kiše ,a neće da smrzne da ga j....eš.Ova mi zima miriše na padavine ,sva sreća što je suva zemlja i dobro uzorana.:ppozdrav:

Do stvaranja pokorice, o kojoj se ovde polemise, u nasem ataru dolazi iskljucivo na sledeci naci.
U prolece ili leti kad je zemlja jako fino spremljena i padne jak pljusak a potom temperatura ostane visoka sa jakim suncem stvara se pokorica.
Jos nikad nisam video ni cuo da se takvo sta desavalo u nasem ataru tokom zime, a evo imam par komsija koji imaju i po 80 godina i nisu tako sta doziveli.
Mozda negde drugde, u nekom drugom ataru takvo sta postoji, ali u nasem ne.

Naveo sam da tako radim desetak godina, ali, ne po svaku cenu. Biram iskljucivo suvo vreme. Kvalitetno oranje ne diram jer nema ni potrebe. A o sabijanju zemljista i pokorici lepo je napisao paorpaor. Osecao sam se prozvanim, zato se i javljam.

Ovde se opet zuktava,otice ovo pod kljuc....

U principu svi ste u pravu,al svako radi kako je najbolje za njegovu zemlju,nije svuda ista...ja ove godine nisam zatvorio,razlog je taj sto je bilo dosta dzombi prilikom oranja i nisam hteo da ih izvucem na povrsinu,jako tasko bi se rasturile,ovako okruzene zemljom bolje piju vlagu i odma ce se bolje drobiti:ppozdrav:.

Poslednja izmena:
Isti slučaj i kod nas kolega paor.Spasoje ja zatvaram ili ravnam zemlju zadnjih 5g (nestignem sve da zatvorim ujesen ali prednost imaju njive gde će biti kukuruz, jednom sam i u januaru to radio))i to mi se nije desilo da mi zemlju sabije kiša i sneg preko zime.Jedne zime usled velikih padavina došlo je do plavljenja (visoke podzemne vode) površina gde je voda ležala 3-4 meseca (od januara do kraj aprila) i posle toga je zemlja ostala kao na slici kod člana bobo asvalt (stim da tad nisam ravnao u jesen) i sa dva prohoda setvospremačem (rau 2,8m sa jednim rotorom) sam uradio predsetvenu obradu i posejao kukuruz bez problema, a inače dubina vode je bila oko 20cm preko cele površine od 10kj a zanimljivo je da je ta njiva ravna kao tepsija samo je prirodno nizak teren samo su putevi malo po negde vireli iz vode pošto su višlji.Tad mi je propalo 2,5kj pšenice.Zemlja nam je takva kakva je i kraj, ja kad vidim spasoje kod vas da leži voda po njivama dođe mi da vrisnem, kod nas da padne 300l do aprila neznam dal bi bilo dosta zato šalji malo kiše u naše krajeve pošto sa ovim trenutnim padavinama i zalihama vode nam se crno piše.:ppozdrav:

citam kometare, pa rekoh da citiram jednu publikaciju mozda nekom pomogne
Cilj je smanjenje površine zemljišta izložene dejstvu Sunca, odnosno vetra, kako bi se što potpunije sačuvala zemljišna vlaga. Jednako tako usitnjavanjem zemljišta, naročito posle "grube" brazde, potpunije je dejstvo zimskih mrazeva, te kvalitetnije izvođenje predsetvene pripreme po završetku zime, te setve i sve što potom sledi. Koliki je značaj odnosno doprinos zatvaranja zimske brazde doslednoj primeni agrotehničkih mera, ilustorovaću dobro poznatim, a nedovoljno uvažavanim, dodatkom: Odmah po obavljenom oranju potrebno je zatvoriti brazdu nekim lakim oruđem". Kako je najveći deo jesenskog oranja obavljen po optimalnim zemljišnim uslovima, tako da su brazde na većem delu uzoranih površina kvalitetno složene, to je najčešće najpogodnije oruđe za zatvaranje brazde drljača, kojom je dovoljno samo poravnati brazde. Nepotrebna je upotreba rotacionih oruđa, odnosno mrežastih valjaka kao dodatka drljačama ili setvospremačima. Ukoliko je oranje obavljeno na težem ili suviše prosušenom zemljištu, te su brazde ostale grube, može se upotrebiti tanjirača. Naša praksa ne upražnjava u dovoljnoj meri zatvaranje jesenskog, odnosno zimskog oranja, što ni u kom slučaju nije doprinos povećanju prinosa po jedinici površine! U svakom slučaju zahtevnije je zatvaranje brazde obaviti odmah po obavljenom oranju. Dan zaostatka puno znači, a kamoli četiri meseca!

DPP "Agrozavod" Vrbas
dipl.ing. Miroslav Borojevic
pozdrav svim kolegama :ppozdrav:

Шта тај стручњак ради на својој њиви, кад зна шта треба?

Zavisi koliko je gde bilo padavina,ja sam juce krenuo i posecem gumu na jedan traktor,vratim se kuci uzmem drugi i tu mi pukne crevo od goriva i onda sam odustao.Neki su i danas radili malo ali nisam pitao kako izgleda.Ja cu sutra da krenem opet malo pa ako moze dobro,ako ne-kuci.

A sta to moze da se radi kad je zemlja tek pobelela? ne razumem zbog cega tako zurite.ili imate goriva za bacanje ili vam je dosadno pa aj da seljaci iz sela vide da ste vredni ili .....????

Nazad
Vrh