Zatvaranje zimske brazde

Ja sam danas zatvorio brazdu na svim njivama,

img2271.jpg

img2274.jpg

Zavisi sta ko smatra teskom zemljom , kod nas je teska ona koja je zbijena glinovita i prilicno nepropusna gde je jedna kisa malo a dve vec mnogo.
Ona tokom zime lepo izmrzne i u prolece se solidno uradi , ali kad bi je sad zatvorili i okrenu neke padavine tu nema sta da se trazi do kraja Maja.
Kada je ores u godinama sa normalnom vlagom brazda se ne kida od ovratina do ovratina , da je mozes vezati lancem izvukao bi je komplet sa njve.

Upravo je takva teška zemlja i ovde , bilo crna bilo braon il žuta , takvu baš i zatvaram , ali to je kod mene da predjem jednom tanjiračama dabi nakon izmrzavanja bilo ravno , a zatvaranje kao kod Race gdje je sitna zemlja i prije i poslije prolaska.

Lako je da zatvarate brazdu kad su u Vojvodini mali snegovi. Kada bi ja zatvarao morao bih ponovo da orem na prolece. Prosle godine jedan komsija drljao zimsko oranje preko zime bio smeg od 1m sve ga slepilo i zagnjetavilo nije imao sanse da poseje morao je ponovo da ore. Sve zavisi od podneblja i zemljista.

Momo , ovo kod Race nije zatvaranje ovako kod mene izgleda posle predsetvene pripreme .
Inace se ove godine i ta teska zemlja lepo uzorala i ne pada mi na pamet ista da diram.

Pa i nije nešto drastično bolje tu gde si uradio u odnosu na ne urađeno.Rekao bih da je dosta suvo i da grudvice nisu nakisle da bi se lepo raspadale.

Pa i nije nešto drastično bolje tu gde si uradio u odnosu na ne urađeno.Rekao bih da je dosta suvo i da grudvice nisu nakisle da bi se lepo raspadale.

Dobro je to.I ne treba da je suvise sitno.vazno je da je poravnao njivu da jednako svuda usvaja padavine,tj.vlagu.Tako su i kod nas pre par godina radili repari,onda na prolece presli samo drljacom sa rotorima i bilo super.Ovi iz secerane dolazili i mislili da su ovi spremali njive sa nekim silnim,skupim masinama itd.
Ove jeseni su i ovde neki zatvarali brazdu tanjiracom,stevospremacem....ali ipak,vecina.....je oprala traktore. :osmeh: i utonuli u :spavam:.

Drugari su zatvarali brazdu na njivama na kojima ce da seju crni luk iz semena tanjiracom sa rotorima ciju sliku sam postavio u temu oranje. Posao je uradjen fenomenalno, u prolece vestak, jedan prohod germinatorom i setva moze da pocne.

Ja sam danas oko 45kj uradio,njive koje su ranije orane pre 20ak dana su dosta suve pa se ne sitni bas najbolje ali nije lose,ugari i strnista su jako meki i trakotori dosta tonu,uglavnom ide polako,ako sutra ne pada kisa nastavljamo dalje.
I najbitnije nema struckanja kao prosle i pretprosle god da ispadnes iz traktora,samo pliva po oranju sad.

oranje-tidija.jpg
[/IMG]Raco reci mi sta je orano a gde je zatvorenma brazda na ovoj drugoj slici?Miroslav K nevidim uopste razlog zatvaranja brazde u tvom slucaju malte ne nikakva razlika u odnosu na oranje,po meni bezpotrebno vozanje po njivi!Šta ovde ima da se zatvara???

Jes vala , i ja sam "zatvorio" neke teže njive i lošija oranja . Inače je tu slabo propusna teža zemlja , svi su rekli ležaće voda , "stutkaliće" se , al poslije par dana dobrih padavina eno nema lokvice ni na uzglavnicama kolko je zemlja žedna.

Meni nije jasno samo jedna stvar.
Zar ne bi trebalo sa zatvaranjem zimske brazde sačekati dva-tri meseca, tj dok se zemlja sama lepo ne slegne, umesto što se sad bez potrebe zemlja sabija mehanizacijom?

Nazad
Vrh