Zatvaranje zimske brazde

U no till tri prohoda u toku jedne vegetacije postoje. Sejalica, prskalica i kombajn. Ne mozete mesati babe i zabe (no till i klasicnu obradu). Sad moram da postavim pitanje. Zasto onda uopste orete?

Jest da je :off_topic: ali moram ovo da napisem kad je vec rec o tom.
Naime jedne godine koja je bila slaba rasulo se dosta semena psenice po njivi u vrsidbi. Uredimo mi tu njivu lepo kad ono udari zito kao ludo u jesen i cale ga predje setvospremacem i posejemo detelinu. Nikla lepo detelina ali i zito se povratilo u prolece i kao da je sejano koliko ga je bilo i ostavimo mi to samo poprskamo insekticidom da ne jedu kojekakve bube detelinu u psenici. Te godine smo nakosili 6,5t psenice na ta dva jutra i jos imali do zime dva otkosa deteline sve ukupno nesto preko 200 bala :osmeh:
Kad oce onda oce

v7y80.jpg

Radnik i ja zatvorili zimsko oranje ja sa spremacom on sa tanjiracom oko 30kj neke lakse ritske zemlje
o0a0d5.jpg

Lepo se uradilo a još lepše praši za drljačom u Novembru mesecu.Bogami nadrljaćemo ako se padavine ne povećaju.

Sta mislite, ako bude vreme kao sto je bilo prosle godine u ova doba (bez padavina) dal da izravnjam i ujedno i povaljam sa ovim kembridzom oranja ili da ostavim da zima odradi svoje..

Zatvorio brazdu a nisam je ni otvorio.Parcela je rađena sa podrivačem i gruberom a sada spremačem.Deo parcele je namenjen za setvu arpadžika koji se seje rano u proleće.

Gomile od dorade arpadžika.Kad se radi arpadžik sitniji od 5-6 mm propadaju kroz "rešeto" ali imaju odličnu klijavost.

juce isao da uzorem jedan lanac i jos po neki razor da zatrpam, a jednu parcelu imam u samoskom ataru celo almeksovog kompleksa i svo oranje je zatvoreno, orudje koje je korisceno je ostavljalo brazdice, znaci nije na sebi imalo paker valjke...

Nazad
Vrh